Wolf najboljši na Pokljuki

Nemec Alexander Wolf je zmagovalec desetkilometrske preizkušnje za svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki. Slovenski predstavniki se niso uvrstili med dobitnike točk.

Objavljeno
18. januar 2007 19.11
Alexander Wolf
Pokljuka - Nemec Alexander Wolf je zmagovalec desetkilometrske preizkušnje za svetovni pokal v biatlonu na Pokljuki. Razdaljo je brez zgrešenega strela premagal v 22:41,4 minute, drugo mesto je s 6,6 sekunde zaostanka osvojil Šved Bjoern Ferry, ki je tudi zadel vse tarče, tretji pa je bil z enim zgrešenim strelom Norvežan Emil Hegle Svendsen (+ 8,7). Od slovenskih predstavnikov, ki se niso uvrstili med dobitnike točk, je bil najboljši Klemen Bauer na 42. mestu (+ 1:56,9; 3), Gregor Brvar je bil 60. (+ 2:37,3; 2), Janez Marič pa 69. (+ 2:56,0; 5).

Slovenski navijači so največ pričakovali od 31. v svetovnem pokalu, Janeza Mariča, ki pa ni upravičil njihovih pričakovanj, še manj pa svoja lastna. Enaintridesetletni Bohinjec je že leže zgrešil dva strela in zapravil visoko uvrstitev, ko pa je moral po streljanju v stoječem položaju še trikrat v kazenski krog, je zapravil celo uvrstitev med najboljših 60, ki pelje na sobotno zasledovalno tekmo. Slovenskemu reprezentantu je šlo tokrat vse narobe. "Najprej sem se zapletel v smuči in padel, leže pa sem nato prvi strel zadel, nato pa dva zgrešil. Šele takrat sem pogledal zastavice in zato prepozno popravil merilne naprave na puški. Stoje že celo sezono slabo streljam. Če bi vedel zakaj, bi to popravil. Poskušal sem z drugačnimi položaji in spremembami, a vse skupaj ni prineslo izboljšanja," je bil razočaran Marič. Slednji ve, da forma pred bližnjim SP ni prava. "Prav veliko časa za treninge do SP ni. Skušal bom odmisliti vse slabe nastope in nastopiti sproščeno. Bomo videli, kaj bo."

Najboljši v slovenski vrsti je bil 21-letni Ihančan Klemen Bauer. Slednji je leže zgrešil en strel, stoje dva in si kljub temu pritekel 42. mesto, točke pa so bile ob treh zgrešenih strelih nedosegljive. "Spremljevalci ob progi so mi javili, da bi v zadnjem krogu lahko s hitrim tekom morda vendarle še prišel med trideseterico, zato sem iz sebe stisnil prav vse atome moči. Žal sem nato še padel in tam izgubil dodatnih 10 ali 15 sekund, kar je seveda preveč. Večje napake sem žal napravil pri streljanju, kjer sem imel malo smole, malce pa sem bil morda tudi premalo zbran. Upam, da bom kakšno točko osvojil v zasledovanju."

Najsrečnejši v slovenski vrsti pa je bil Gregor Brvar, ki se v bodoče s 60. mestom s Pokljuke verjetno ne bo prav ponašal, kljub temu pa je bil zadnji na spisku, ki se je še uvrstil na sobotno zasledovalno tekmo. Strelski izkupiček 23-letnega tekmovalca iz Medvod je bil s po enim kazenskim strelom po stoječem in ležečem streljanju najboljši v slovenski vrsti. "Zelo sem utrujen, pa vseeno zadovoljen. Dva zgrešena strela v teh razmerah nista veliko, tek pa pač je, kakršen je. Edina napaka je bila morda drugo streljanje, kjer sem čakal predolgo."

Zmaga se je tokrat odločila v smučini. Nemec Alexander Wolf in Šved Bjoern Ferry sta zadela po vseh 10 tarč, Nemec pa je bil v teku dobrih šest sekund hitrejši. Norvežan Svendsen je moral enkrat v kazenski krog, se povsem približal najboljšim, a prav za vrh je bilo dodatnih 150 metrov v smučini preveč.

Zanimivo je, da je bil Alexander Wolf eden najboljše pripravljenih tekmovalcev v lanski olimpijski sezoni, saj je natančno pred letom dni izgubil rumeno majico za vodilnega v skupnem seštevku svetovnega pokala, tokrat pa se je vrnil na Pokljuki in pravočasno pred SP napovedal vrhunsko formo. "Na zadnjih tekmah se forma iz nastopa v nastop dviguje, najboljšo pa načrtujem prav za SP. S tokratnim nastopom sem bil zelo zadovoljen. Posebej s streljanjem, saj so bili pogoji zelo težki. Veter je pihal prav z vseh strani. Tudi moj tek je vse hitrejši," je povedal 28-letni Wolf, s 195 cm eden najvišjih v biatlonski karavani, ki si je z zmago dokončno zagotovil tudi nastop v izredno močni nemški reprezentanci.

Zadovoljna sta bila tudi Šved Bjoern Ferry, ki si je pritekel tretje stopničke v karieri, s katerimi se je v skupnem seštevku svetovnega pokala prebil celo na četrto mesto. "Letos nas vodi nemški strokovnjak in napredovali smo kot ekipa v celoti," je povedal tekmovalec, ki je se je sezoni 2006/7 prav na vseh 12 tekmah uvrstil med dobitnike točk svetovnega pokala, njegova najslabša uvrstitev pa je 17. mesto. Drugič po tretjem mestu prejšnji teden v Ruhpoldingu, pa je bil na stopničkah tudi Norvežan Svendsen.

V petek (14.15) bo na Pokljuki ženska zasledovalna tekma s četverico Slovenk. Slednje bodo imele na zasledovanju po dobrem nastopu v sprintu lepo izhodišče. Teja Gregorin se bo na progo podala kot 8., Tadeja Brankovič kot 16., Dijana Grudiček kot 19. in Andreja Mali kot 34.