Woods in Wilson po 17 letih spet skupaj na vrhu

Tiger Woods je s 67 udarci v drugem krogu turnirja BMW V Lemontu prevzel vodstvo in ima veliko možnosti, da si v polfinalu FedExovega pokala priigra šesto letošnjo zmago na ameriški turneji.

Objavljeno
12. september 2009 22.59
M. J.
M. J.
Golfski zvezdnik Tiger Woods je z izjemnimi 67 udarci v drugem krogu turnirja BMW V Lemontu (Illinois) prevzel vodstvo in ima veliko možnosti, da si v polfinalu FedExovega pokala priigra šesto letošnjo zmago na ameriški turneji. Triintridesetletni Američan si je po polovici turnirja s 135 udarci (68, 67) delil prvo mesto z lokalnim matadorjem Markom Wilsonom (135 - 69, 66), ki se je na igrišču Cog Hill s parom 71 po dolgem času znova prebil v središče pozornosti.

Woods in Wilson sta nazadnje igrala skupaj pred 17 leti na ameriškem mladinskem prvenstvu v Massachusettsu. Takrat je 16-letni Woods Wilsonu pri zadnji jamici odščipnil naslov. Superzvezdnik je že štirikrat zmagal v Lemontu in danes znova lahko poseže po 1,35 milijona ameriških dolarjev. Vodilnima so s po 136 udarci sledili Južnoafričan Rory Sabbatini, Irec Padraig Harrington, Američan Bo Van Pelt (136) in Avstralec Marc Leishman. V finale, ki bo čez dva tedna v Atlanti, se bo uvrstilo 30 najboljših igralcev v skupni razvrstitvi FedExovega pokala, katerega zmagovalec bo bogatejši za 10 milijonov dolarjev.

»Začetni udarec pri prvi jamici je bil slab, hiter zasuk z lesom tri. Nekajkrat mi je grozil bogi, vendar sem se rešil. Na splošno sem bil zelo potrpežljiv,« je novinarjem dejal Woods. Woods in Wilson sta tekmeca že skoraj dve desetletji, prvič sta se srečala na mladinskem prvenstvu ZDA. »Z Markom se poznava od mojega 16. leta,« se je spominjal Woods. »Mislim, da sem štiri jamice pred koncem zaostajal za dva udarca in nato dobil vse jamice. Tekma je bila dobra. Mark je nato šel na Univerzo Severna Karolina, igrala sva na fakulteti in tudi na touru sva tekmeca.«

Wilson, ki je marca zmagal na turnirju Mayakoca v Mehiki, je pred davnimi leti dvoboj izgubil, toda na domačem igrišču v Cog Hillu je imel nekaj prednosti pred Woodsom. Drugega kroga ni začel dobro, vendar je povečal samozavest, ko je pri prvi jamici rešil par z bližalnim udarcem s treh metrov. »Zelo napet sem bil, toda nato so prišli brdiji in rešil sem se nekaj bogijev. Zelenice so mi bile naklonjene. Dobro sem jih prebral in videl linije,« je povedal 34-letni matematik.

Harrington je pri 11. jamici žogico skoraj poslal zunaj igrišča, k sreči je bila za stopalo vendarle v polju, tako da je še rešil par. Toliko sreče ni imel pri 18. jamici in s prvim bogijem v obeh dneh je zaostajal le za udarec za vodilno dvojico. »Rad bi vam povedal, da sta bila oba kroga s po 68 udarci povsem običajna. Žogica je letela na čistine in zelenice, včasih sem se kar mučil. Toda na trenutke sem igral res dobro,« je bil Irec vendarle zadovoljen s svojo igro.

Sabbatini, ki si je po prvem dnevu delil vodstvo, je imel po devetih jamicah že tri udarce prednosti, vendar je po dveh poznih bogijih nazadoval, za kar je krivil sledi, ki so jih pustili žebljički golfskih čevljev. »Nekateri igralci niso dvigovali nog. Luknje so bile velike in v takšnih razmerah je bilo čedalje teže igrati. Še vedno sem v igri za zmago. Pri nekaterih jamicah moji možgani niso delovali najbolje,« je priznal Južnoafričan.

Iz NeDela