WTA načrtuje krajšo in bogatejšo sezono

Združenje teniških igralk WTA je na turnirju v Miamiju predstavilo načrt sprememb za sezono 2009, s katerimi želi skrajšati sezono in razbremeniti igralke, obenem pa povečati nagradne sklade.

Objavljeno
28. marec 2007 17.30
Serena Williams
Miami - Združenje teniških igralk WTA je na turnirju v Miamiju predstavilo načrt sprememb za sezono 2009, s katerimi želi skrajšati sezono in razbremeniti igralke, obenem pa povečati nagradne sklade, ki naj čez dve leti znašali skupno kar 72 milijonov dolarjev. V eni sezoni načrtujejo izvedbo 20 velikih turnirjev, smetana na torti pa seveda ostajajo štiri tekmovanja za grand slam.

"Prihodnja širitev tenisa, predvsem ženskega, zahteva nekaj osnovnih načel. Približevanje tenisa navijačem, večjo ponudbo razburljivih dvobojev in ohranjanje zdravja naših tekmovalk. Spremembe, ki smo jih sprejeli ta teden, bodo naš šport popeljale do še večje priljubljenosti,"
je o uspehu nove formule prepričan izvršni direktor WTA Larry Scott.

Igralke bodo manj obremenjene

Ključne novosti za sezono 2009 so skrajšanje koledarja (zadnji turnir bo oktobra, s čimer bodo ob sedanjih sedmih pridobili še dva tedna zimskega premora) in racionalizacija tekmovanj. Na najvišji ravni bo ostalo 20 turnirjev, osem v Severni Ameriki, sedem v Evropi ter pet v Aziji in na Daljnem vzhodu. Med njimi pa bodo štirje imeli nosilni status in večji nagradni sklad: v Miamiju, Indian Wellsu, Madridu in Pekingu. V primerjavi z letošnjim letom bodo za 30 odstotkov povečali skupno vrednost nagradnih skladov, omenjeni štirje nosilni turnirji pa bodo imeli najmanj štiri milijone dolarjev nagradnega sklada. Igralke bodo manj obremenjene, saj bodo imele obveznost nastopa le na desetih namesto dosedanjih 13 turnirjih.

200 milijonov dolarjev za izgradnjo in posodobitev teniških centrov

Turnirja v Miamiju in Indian Wellsu sta že kombinirana s tekmovanji ATP, v prihodnosti pa naj bi enako naredili tudi s Pekingom in Madridom. Na Kitajskem bi lahko prišlo do dogovora z nosilcem turnirja ATP v Šanghaju, tako da bi izmenično vsaki dve leti prirejali oba turnirja v obeh mestih. V naslednjih sezonah bo WTA vložila 200 milijonov dolarjev v izgradnjo in posodobitev teniških centrov, predvsem v Madridu in Pekingu, na vseh ostalih pa bo zahtevala standardizirano ponudbo storitev za igralke, gledalce in spremljevalno osebje ter novinarje.