Z 20 odstotki manj kupili kar veliko

Nič kaj optimistično ni zvenela napoved, da bo edini slovenski evroligaš namesto želenih 2,5 milijona evrov za plače igralcev zbral največ poldrugi milijon, pa še to po domala sanjskem scenariju. Kako je prišlo do zasuka?

Objavljeno
23. september 2009 10.38
 Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana - Nekaj slovenskih košarkarskih reprezentantov, ki so bili v poletnih mesecih med kandidati za prestop k Unionu Olimpiji (Domen Lorbek, Goran Jagodnik in Jurica Golemac) je sicer še prostih, toda v Tivoliju so ob podpisu enoletne pogodbe z Urošem Slokarjem zaokrožili podobo moštva za naslednjo klubsko sezono, ki se bo zanj začela 10. oktobra s tekmo v Zadru v ligi NLB in pet dni pozneje z gostovanjem pri Maccabiju v evroligi. V zasedbi Jureta Zdovca so le še štirje igralci iz minule sezone, sedem zanimivih novincev in povratnik Sani Bečirovič, prvi vtis pa je veliko boljši, kot je kazalo še pred dvema mesecema.

Tedaj je namreč kazalo, da bo Union Olimpija doživela še en finančni kolaps. Košarkarji so nergali zaradi neporavnanih plač, uprava pa se je držala za glave zaradi (pre)visokih pogodb z aduti moštva, prazne blagajne in recesije, ki je vse bolj pritiskala na pokrovitelje kluba. Nič kaj optimistično ni zvenela niti napoved, da bo edini slovenski evroligaš namesto želenih 2,5 milijona evrov za plače igralcev zbral največ poldrugi milijon, pa še to po domala sanjskem scenariju. Kako je prišlo do zasuka? Morda po zaslugi evforije ob uspehih slovenske reprezentance na EP, novih pokroviteljev in individualnih donatorjev?

»Da ne bo pomote, Union Olimpija ima še vedno težave. Navdušenje zadnjih tednov je res prispevalo svoj del in v kratkem bomo sklicali sejo skupščine kluba, na kateri bomo dopolnili upravni odbor z zastopniki pokroviteljev. V ognju imamo še nekaj želez, hkrati pa smo se lotili racionalizacije stroškov na vseh ravneh in skrčili stroške na minimum. Če smo denimo lani govorili o 5,2 milijona evrov načrtovanega proračuna za delovanje celotnega kluba, zdaj računamo, da bi imeli na voljo nekaj več kot štiri milijone, od česar bomo namenili malo manj kot milijon evrov za poravnavo starih dolgov,« je včeraj ocenil Olimpijin direktor Igor Dolenc in se ognil neposrednemu odgovoru na vprašanje, koliko denarja bo šlo za plače košarkarjev. Vsak klub namreč računa igralski proračun po svoji metodi, eni neto, drugi bruto, le redkokdo vsem dajatvam prišteje še dodatne ugodnosti, kot so uporaba stanovanj in avtomobilov ter prehrano. »Recimo, da bo naše moštvo za 20 odstotkov cenejše kot lansko,« je odvrnil Olimpijin direktor.

Če je Union Olimpija ob koncu minule sezone dolgovala Zdovčevim igralcem okoli 30 odstotkov letnih obveznosti, zdaj ta znesek znaša okoli 15 odstotkov. Štirje staroselci so vendarle podaljšali sodelovanja, kot zadnja Vlado Ilievski in Vladimir Golubović, ki sta pristala na izdatno pocenitev že sklenjene pogodbe. »Moštvo je zelo zanimivo, a vendarle cenejše. Klub so namreč zapustili najdražji igralci, Ilievski in Golubović sta spustila ceno, druge privlačne okrepitve pa nam je pomagalo pridobiti izjemno ozračje v državni reprezentanci, po katerem si košarkarji spet želijo v Tivoli. V igri je bil tudi Domen Lorbek, vendar je okleval tako dolgo, da smo pet branilskih položajev zapolnili z Bečirovičem. Tekmovalnih ciljev ekipe še nismo podrobno opredelili, vsekakor pa si želimo ubraniti obe slovenski lovoriki, uvrstiti na finalni turnir lige NLB in poskusiti prebiti v drugi krog evrolige, v kateri nas čaka izjemno močna skupina. Ker imamo veliko dobrih slovenskih košarkarjev, poleg Slokarja in Bečiroviča še Saša Ožbolta, Jako Klobučarja in Gašperja Vidmarja, kajpada tudi pričakujemo, da bodo tribune lepo zapolnjene,« je dodal Dolenc.

Igralci Uniona Olimpije se bodo občinstvu predstavili v soboto ob 20. uri, ko bo v Tivoliju gostoval češki prvak Nymburk. V nedeljo jih čaka tekma za slovenski superpokal z Elektro Esotechom, nato pa bodo že začeli pogledovati proti skupini C evrolige. CSKA, Tau Vitoria, ki bo v novi sezoni igral pod imenom Caja Laboral, Maccabi, Roma in še eden od dveh kvalifikantov bodo namreč sila trd oreh.

Iz tiskane izdaje Dela.