Z Beckhamom v drugo galaksijo?

Pri nogometnem moštvu LA Galaxy upajo, da bo prihod največjega evropskega športnega zvezdnika Davida Beckhama sprožil podobno evforijo in nogomet v ZDA dvignil iz anonimnosti.

Objavljeno
15. januar 2007 08.35
David Beckham
Los Angeles – Preden je Wayne Gretzky leta 1988 prišel v Los Angeles, je v sončni Kaliforniji le malokdo vedel za hokej. Ko je legendarni Kanadčan zadrsal v dresu LA Kings, je v »čudovitem Forumu« najhitrejša moštvena igra na svetu celo zasenčila košarkarje LA Lakers na čelu z Magicom Johnsonom in Kareemom Abdulom-Jabbarjem. V mestu angelov le redki poznajo »soccer«. Zdaj pri nogometnem moštvu LA Galaxy upajo, da bo prihod največjega evropskega športnega zvezdnika Davida Beckhama sprožil podobno evforijo in nogomet v ZDA dvignil iz anonimnosti. Čeprav je na obeh straneh luže veliko dvomljivcev, da bo 31-letni »Becks« naredil to, kar v sedemdestih in osemdesetih letih ni uspelo Peléju, Georgeu Bestu, Franzu Beckenbauerju in Johanu Cruyffu, pa imajo njegovi bodoči delodajalci kar nekaj argumentov, ki jim govorijo v prid.

Los Angeles je etnično najbolj raznoliko mesto v ZDA. V njem živi skoraj polovica špansko govorečega prebivalstva, ki izvira iz nogometno razvitih latinskoameriških držav. Vse od leta 1996, ko je bila ustanovljena »Major League Soccer«, ima LA Galaxy na svojem štadionu Home Depot Center največji povprečni obisk na tekmah (21.000). Lastnik kluba Timothy J. Leiweke iz korporacije AEG se lahko pohvali, da je kot prvi in edini doslej v MLS poslovno leto zaključil v pozitivnih številkah: »Beckham bo imel večji vpliv v ZDA kot katerikoli športnik doslej. Je oseba, ki lahko premosti nogometni prepad med ZDA in drugim svetom.«

Galaxy, ki je ime dobil zaradi velikega števila zvezdnikov v Hollywoodu, je tudi rezultatsko eno najuspešnejših moštev v ligi. Naslov prvaka je osvojil dvakrat (2002 in 2005), zanj pa igrata tudi v Evropi znana Landon Donovan in Cobi Jones. V Los Angelesu že vrsto let kraljujeta košarka in hokej, ob odsotnosti profesionalnega moštva v ameriškem nogometu in baseballu bi bilo v 13-milijonskem velemestu lahko dovolj prostora za še en velik projekt. Tako kot imajo LA Kings in LA Lakers lokalnega tekmeca (Anaheim in LA Clippers), so tudi obračuni med LA Galaxy in D. C. Chivas USA, ki si delita štadion, v zadnjih letih prerasli v največji nogometni derbi v ZDA.

Več preberite v ponedeljkovi tiskani izdaji Dela...