Z dobro igro vreči rokavico Slovakom in Grkom

V senci pričakovanja nastopa košarkarjev na EP na Poljskem se bo jutri v Izmirju začelo EP v odbojki, na katerem bo tretjič nastopila tudi Slovenija in skušala doseči prvo zmago na zboru najboljših na ctari celini.

Objavljeno
02. september 2009 14.45
P. Z./STA
P. Z./STA
Izmir - Slovenska odbojkarska reprezentanca v četrtek začenja nastope na svojem tretjem evropskem prvenstvu. V Izmirju se bo ob 14. uri pomerila s Španijo, branilko naslova, ki je v dvoboju veliki favorit, a kot zagotavljajo v slovenskem taboru premagljiv tekmec.

"Mi v Evropi nimamo nobenega 'rejtinga'. Proti nobenemu tekmecu ne moremo biti favoriti, še posebno ne proti evropskemu prvaku. Španci so bili gotovo zadovoljni, da so nas dobili v skupini, kar pa je lahko naša prednost. Če nas bodo podcenjevali, se jim to lahko maščuje. Tekmece gotovo spoštujemo, a se jih ne bojimo. Imamo možnosti," se evropskih prvakov ne boji Matija Pleško, ki se je s soigralci s Španci meril že pred dvema letoma, ko so Slovenci v prav tako prvi tekmi prvenstva v Rusiji izgubili z 1:3.

Selektor Gregor Hribar je s svojimi sodelavci igro Špancev podrobno analiziral. "Čeprav od prejšnjega prvenstva niso dosti menjali ekipe, niso tako prepričljivi kot pred dvema letoma, ko so presenetili. Na sredozemskih igrah v Pescari smo jih namučili, bili blizu presenečenja, treba pa je vedeti, da so bili oni skoraj popolni, kar za nas ni veljalo. Zato menim, da se jih da premagati. Vsekakor pa so vseeno najmočnejši v skupini," meni Hribar, ki večjih težav s poškodbami svojih igralcev nima. Koleno boli le Alena Pajenka, toda do tekme naj bi bil po zagotovilih zdravniške službe nared. Zato pa se je Hribar hudoval nad razmerami v Izmirju: "Po prihodu smo trenirali v mali dvorani, saj velika še ni nared. Bilo je kar nekaj težav, še posebno nas moti velika vročina."

V primeru, da bi Slovenija v uvodni tekmi presenetila, bi zagotovo dobila velik zalet, Slovaki in Grki v naslednjih dvobojih bi bili še lažje premagljivi. A obstaja tudi bojazen, da bi jih morebiten poraz psihološko prizadel.

Na EP bo sodelovalo 16 reprezentanc, ki bodo razdeljene v štiri skupine, najboljše tri reprezentance bodo napredovale v 2. krog tekmovanja. Sestavile bodo novi skupini po šest ekip, najboljši dve iz vsake skupine se bosta uvrstili v polfinale. Skupino A sestavljajo Turčija, Nemčija, Francija in Poljska, skupino B Rusija, Finska, Estonija in Nizozemska, skupino C Španija, Grčija, Slovaška in Slovenija, skupino D pa Srbija, Italija in Bolgarija. V nadaljevanju se križata skupini A in C ter B in D.

Naslov evropskega prvaka branijo Španci, ki so pred dvema letoma v finalu presenetljivo premagali Rusijo in se prvič veselili naslova prvakov. Pred in po tem Španci niso blesteli, tako da letos ne sodijo med favorite. Za zlato kolajno naj bi imeli možnosti Rusi, Poljaki, Bolgari, Italijani in Srbi. Zagotovo bo v polfinale prišla tudi ekipa, ki ji strokovnjaki ne pripisujejo možnosti, saj se bodo že v drugem delu tekmovanje med seboj pomerile štiri favorizirane ekipe, za dve v polfinalu ne bo prostora.

Doslej je daleč najuspešnejša na evropskih prvenstvih Sovjetska zveza, ki ima 12 naslovov, zanimivo pa je, da njena uradna naslednica Rusija naslova še nima, čeprav kot po pravilu blesti v prvem delu prvenstva, odločilne dvoboje pa izgublja. Druga najuspešnejša je s šestimi naslovi Italija, nekdanja Češkoslovaška je bila najboljša trikrat, Romunija, Nizozemska, ZR Jugoslavija in Španija imajo po en naslov.

Slovenija bo na prvenstvu nastopila tretjič. Leta 2001 v Ostravi si je delila predzadnje, 11. mesto, leta 2007 je bila v Sankt Peterburgu zadnja, 16. Doslej na prvenstvih nima niti ene zmage.