Z odličnim finišem do tedna miru

Slovenski košarkarji so na najboljši način odgovorili dvomljivcem in na zadnji domači pripravljalni tekmi potolkli nekdanje evropske prvake iz Grčije. Zdaj se podajajo v Nemčijo, kjer jih pred EP na Poljskem čakata še dve tekmi.

Objavljeno
31. avgust 2009 12.42
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Maribor – Da je grška reprezentanca bistveno višjega kova kot bolgarska, dobro ve že mariborsko občinstvo, ki je včeraj napolnilo tribune dvorane Tabor. Izziva pa so se zavedali tudi slovenski košarkarji, ki so teden dni pred začetkom EP nujno potrebovali spodbudo. In dobili so jo po zelo dobri predstavi, ki je že vsebovala številne prvine »resne« tekme. Od trdega boja za vsako žogo, naelektrenega ozračja in celo dveh izključitev.

Proti evropskim šampionom 2005 in svetovnim podprvakom 2006 je domala nemogoče igrati nemotiviran, pa čeprav so Grki letos dodobra pomladili svojo zasedbo. Slovenski košarkarji so tako po uvodnem zaostanku s 4:6 zaigrali, kot da so že v Varšavi, in začeli spravljati v zadrego ugledne goste.

Sprva so unovčevali sadove izjemno agresivne obrambe in v napadu uživali, ker so končno naleteli na tekmeca, ki se ni v nedogled branil s consko postavitvijo. Ob vse višjem zaostanku njegovega moštva (6:12, 9:20 ...) pa selektor Jonas Kazlasukas skorajda ni imel več izbire.

 Toda sinoči so se domači z natančnimi meti Boštjana Nachbarja in koši Primoža Brezca iz neposredne bližine le otresli »conafobije« in v 15. minuti imeli že 16 točk naskoka – 32:16. Spomnimo se, v četrtfinalu zadnjega EP so Grki nadomestili 16 točk zaostanka za Slovenijo v zadnjih šestih minutah tekme, zato je Zdovčevo moštvo čakala še presneto dolga pot do cilja.

In idila res ni dolgo trajala. Menjave so vnovič zahtevale (pre)visok davek in gostje so se z nizom 10:0 močno približali. Petminutni post je prekinil šele Erazem Lorbek po vrnitvi v igro, za mirnejši premor pa je poskrbel Jaka Lakovič, ki je ob izteku prvega polčasa zadel z 20 metrov.

Pred nadaljevanjem se je Goran Dragič preoblekel v civilno opravo, saj ga je že med uvodnim ogrevanjem uščipnilo v desno koleno, v težave pa so zašli tudi centri zaradi osebnih napak. Za nameček sta si Nachbar in Stratos Perperoglou pri 48:48 prislužila izključitvi zaradi prerivanja in od tedaj ni bilo več sledu o prijateljski tekmi. Na slabšem je bilo resda slovensko moštvo, saj je Dravograjčan metal za dve točki 4:6, trojke 1:3 in dodal 9 skokov, toda v pravem trenutku je strnilo vrste.

Ko so Grki prešli v vodstvo s 50:49, je odločno stopil v ospredje predvsem Samo Udrih in v zadnjih 12 minutah igre dosegel deset točk brez zgrešenega meta. Pri 59:59 so gostje povsem obstali.

Jure Zdovc je po odličnem finišu dejal: »To je bila povsem drugačna tekma kot proti Bolgariji, vendar nisem evforičen. Ostajam na realnih tleh in tudi fantje se zavedajo, da je bilo doslej preveč nihanj, da bi lahko bili mirni. Zmaga je vendarle pomembna s psihološkega vidika, da bomo lahko zadnji teden pred EP vadili v miru

Pred torkovim odhodom v Nemčijo, kjer se bo Slovenija dvakrat pomerila z domačo reprezentanco, je Zdovc že izbral 12 udeležencev EP. Kot zadnja sta s seznama kandidatov po pričakovanju izpadla Gašper Vidmar in Jaka Klobučar. Oba bosta za vsak primer potovala z moštvom v Bonn in Karlsruhe in se nato vrnila domov.

V sobotnem dvoboju je Grčija pokazala, kako se streže moštvom bolgarskega razreda. Izbrance Pinija Gershona je odpravila s 100:73 (Bourousis 17, Kalampokis, Fotsis in Schortsanitis po 12; Videnov 17, D. Ivanov 13, Stojkov in K. Ivanov po 11).

Slovenija : Grčija 81:64 (52:51, 37:31, 23:10)

Dvorana Tabor, gledalcev 3800, sodniki Pukl, D. Javor (oba Slo) in Koukoulekidis (Grč).

Slovenija: Lakovič 11 (2:2), D. Lorbek 7 (2:2), Nachbar 11, E. Lorbek 13 (5:5), Brezec 12 (2:2) – prva peterka; Slokar (0:2), B. Udrih 5 (1:2), Dragič 3, Jagodnik 4 (2:2), Golemac 5 (2:4), S. Udrih 10; Vidmar, Klobučar nista igrala.

Grčija: Spanoulis 8, Zisis 10 (4:6), Perperoglou 3, Fotsis 7 (2:2), Bourousis 4 (2:2) – prva peterka; Kalampokis 6 (2:2), Printezis 11 (5:6), Koufos 4 (2:2), Schortsanitis 10 (4:7), Calathes 1 (1:2), Kamakoglou; Tsaldaris ni igral.