Za nesrečne zmajčice zvezde še previsoko

Rokometašice Olimpije so na kvalifikacijskem turnirju za ligo prvakinj na Slovaškem premagale tekmice iz Amsterdama in Bratislave, za veliki podvig proti Zvezdi Zvenigorod pa niso bile sposobne in bodo nastopale v pokalu EHF.

Objavljeno
04. oktober 2009 23.40
Peter Zalokar
Peter Zalokar
Trenčin – Povsem logično je, da Olimpija, ki je na kvalifikacijski turnir za rokometno ligo prvakinj na Slovaško dopotovala z močno zdesetkano ekipo, pa še ta je bila moralno na psu zaradi večmesečne odsotnosti plač in negotove usode kluba, na odločilni tekmi proti evropskim prvakinjam izpred dveh let iz Rusije ni bila sposobna uprizoriti velikega presenečenja.

Toda z dvema zmagama (Amsterdam, Bratislava) in porazom z 18:30 (11:12) proti Zvezdi so »zmajčice« potencialnim rešiteljem kluba pokazale, da še vedno znajo igrati rokomet in da niso same krive za krizo, ki se je globoko zajedla v tivolski kolektiv in celo ogroža njegov obstoj.

Ljubljančanke so v Trenčin v bližini meje s Češko prišle dan po razočaranju v Žalcu, kjer so gostiteljicam oddale točko v državnem prvenstvu. Trener Robert Beguš je imel na razpolago samo dve vratarki in devet igralk v polju, pa še to upoštevajoč »upokojenko« Olgo Čečkovo. Manjkala je huje poškodovana Neža Mitruševska, nekatere igralke, kot so Miša Marinček, Katja Čerenjak in Tanja Oder, so glavno mesto zapustile že pred časom.

Sreča z žrebom je bila zato toliko bolj dobrodošla. Najprej je bil na vrsti dvoboj s tekmicami iz Nizozemske, ki so veljale za avtsajderke. Olimpija je zmagala s 33:31 (18:16), največ zaslug za dober štart pa so imele tri reprezentantke – kapetanka Vesna Puš s 13 goli, Maja Šon z osmimi ter vratarka Branka Zec z 20 obrambami. Amsterdam je sicer dredi drugega polčasa vodil z 20:18, a je končnica pripadla Slovenkam.

V soboto je bil na sporedu dvoboj proti gostiteljicam iz kakih 120 kilometrov oddaljene Bratislave. Olimpija je bila znova kos izzivu in slavila zmago z 28:24 (16:11). Ponovno je precejšen del odgovornosti na svoja pleča naložila strelka šestih golov Puševa, še enega več je zabila Nina Jeriček, medtem ko sta bili Šonova in bivša krimovka Neli Irman uspešni po štirikrat. Znova je v vratih blestela Zečeva s kar 23 odbitimi žogami.

A na koncu se je po pričakovanjih zalomilo. Kakovost je bila na strani Zvezde, ki jo vodi karizmatični Jevgenij Trefilov in ki je leta 2007 slavila naslov evropskega prvaka. Od tedaj je sicer izgubila nekaj moči in domači primat prepustila Volgogradu, toda še vedno ogrodje njene ekipe tvorijo ruske reprezentantke.

Olimpija je plačala davek kratke klopi, saj je v petih dneh odigrala kar štiri tekme, in so ji na koncu pošle moči. Rusinje so zmagale s 30:18 (Polenova 5; Irman 6, Šon 5), vendar do visoke razlike prišle šele v drugem polčasu, potem ko so prvega dobile samo z golom prednosti.

V skupini C lige prvakinj se bodo pridružile Györu, Valcei in Navarri. Zadnje tekmice so dobile tudi krimovke, ki bodo igrale v skupini B z Metzem, Hypom in kvalifikantom Aalborgom.

Olimpija bo tako kot Amsterdam in Bratislava nastopila v 3. kolu pokala EHF, kar je še vedno precejšen napredek v primerjavi z lanskim letom, ko je sodelovala v obrobnem pokalu challenge. Žoga je zdaj pri zvenečem predsedniškem paru Bobinac-J. Janković. Ta ima v rokah škarje in platno obstanka uspešnega kluba, ki je med drugim leta 1997 osvojil pokal evropske rokometne zveze.

Žalec avt, Zagorje še upa

Slovenska predstavnika v 2. kolu pokala EHF za ženske nista bila najbolj uspešna. Žalčanke so prvo tekmo pri Bayerju iz Leverkusna izgubile z 18:34 (6:20), povratno pa odigrale že včeraj prav tako v Nemčiji in klonile z 20:32 (8:19). Možnosti za preboj v 3. kolo pa še imajo Zagorjanke, ki so na Portugalskem pri Madeiri izgubile s 26:34 (12:16). Povratno tekmo bodo gostile v soboto.