Za odpisanega Jana zmaga še posebej sladka

V nocojšnjem 6. kolu avstrijske hokejske lige (19.15) bosta oba slovenska kluba gostovala. Olimpija bo skušala nadaljevati zmagoviti niz v Gradcu, Jeseničani želijo končati slabo tradicijo v Salzburgu.

Objavljeno
25. september 2009 11.19
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Peter Zalokar, Siniša Uroševič
Olimpija v Gradec po prvo točko in prvi gol na gostovanjih

Ljubljana - Recept za uvrstitev v končnico OP Avstrije v hokeju je enostaven. Kdor bo v 54 kolih rednega dela zbral toliko točk, bo bržčas vsaj osmi. Tako je bilo nazadnje, ko so Jesenice, Gradec in Innsbruck dosegli to magično mejo. Ker nihče ne bo zmagal na vseh domačih tekmah, je jasno, da bo treba točke osvajati tudi v gosteh. Olimpija je v Tivoliju dobila tri tekme, v dveh poskusih na tujem ji je spodletelo. Drevi bo imela tretjo priložnost v Gradcu, kjer bo še posebej motiviran Ivo Jan.

V prejšnji sezoni je bila Olimpija najbolj hvaležna gostja v ligi, saj je zmagala le štirikrat na 27 tekmah. Tudi zdaj so »zmaji« zunaj doma pohlevni. V Beljaku in Zagrebu niso dosegli gola.

»Res je, da igramo dobro doma in slabo v gosteh. Upam, da se bo slednje spremenilo. V Gradcu nam ne bo lahko. Tam so sestavili močno ekipo. A tudi mi imamo svoje adute. Največja prednost je v vratarju, saj Norm Maracle brani odlično, v Gradcu pa imajo težave s poškodbami (Charpentier, op. a.),« je glavno slabost Gradca razkril Jan, ki je dve sezoni preživel na avstrijskem Štajerskem, vendar v zadnji padel v nemilost trenerja Billa Gilligana. Ta se mu je odrekel in slovenski as je polovico sezone preživel v »civilni« opravi. Odigral je 30 tekem od 60 in dosegel devet golov. Sezono prej je bil tretji strelec moštva.

Čeprav je bil ljubljenec graških navijačev in je imel z 99ers še enoletno pogodbo, se ga je Američan želel znebiti in Olimpija je zagrabila priložnost. Zdaj bo 33-letna zelena triintridesetica prvič nastopila proti moštvu nekdanjih delodajalcev.

»Zamera seveda ostaja, tega ne morem zanikati. Prav rad bi Billu in drugim dokazal, da so se zmotili, ko so se mi odrekli. A s tem se ne bom obremenjeval. Tekmo bom vzel kot vsako drugo in odmislil neprijetne spomine. Zmaga bi bila dobrodošla za Olimpijo in zame osebno še posebej sladka,« je čustva brzdal »zeleni Ivo«, ki je zadovoljen z igro ob številčni prednosti, saj Ljubljančani kaznujejo skoraj vsako četrto izključitev, nazadnje so izkoristili štiri takšne priložnosti za zmago proti Salzburgu. Gradec je v tej prvini najslabši z osmimi odstotki uspešnosti: »Imamo več rutinerjev, ki znajo odigrati 'power play'. Toda moram pohvaliti tudi naše mlade igralce. Če oni dobro opravijo svoje izmene, nam je izkušenejšim veliko lažje

Gradec je v zadnjih sezonah tičal pri dnu lestvice, pred sezono pa se je močno okrepil in meri visoko. Med prišleki so Florian Iberer (Linz), brata Patrick (Salzburg) in Christoph Harand (KAC), Martin Oraže (VSV), Warren Norris (KAC), Martin Hohenberger (Innsbruck), Jean-Philippe Paré (Jesenice). Začel je spodbudno. Tako kot Olimpija ima po petih tekmah tri zmage in dva poraza. Nazadnje je zmagal v Zagrebu, kar pred tem ni uspelo Jesenicam in Olimpiji.

Jeseničane čaka tekma v Salzburgu, kjer doslej niso še nikdar zmagali


Jesenice – Ni še mesec naokrog, kar so privrženci jeseniškega hokejskega moštva po 1. mestu v poletni ligi evforično pospremili svoje ljubljence v novo prvenstveno sezono. Toda v teh dneh je podoba moštva daleč od tiste šampionske v avgustovskem tekmovanju na Bledu. Pa to ni presenetljivo! Spomnimo se le besed z občnega zbora o oživljanju utopljenca. Z močno skrčenim proračunom so sanje o podvigih na ledenih ploskvah le stežka uresničljive. Toda javnost je zahtevna, zato trenerski štab z igralci čaka še obilo dela.

Ob spominu na prejšnjo sezono, v kateri se Olimpijino moštvo sploh ni uvrstilo v končnico, jeseniško pa se je vnovič poslovilo že v uvodnem krogu, kajpak ne bo nikakršna tragedija, če »železarjev« s kakimi 700.000 evri letnega proračuna (desetkrat manj od današnjih tekmecev v Salzburgu!) ob koncu te sezone ne bo med najboljšo deseterico. Toda zadnji poraz proti močnemu dunajskemu moštvu je zapustil tudi vtis, da bi se vse skupaj na tej tekmi lahko razpletlo drugače.

Resda je nasproti stala dobro vodena in premišljeno izbrana selekcija, sploh ena favoriziranih tudi v tej sezoni, a to pot le ni delovala tako prepričljivo. Dunajčani – z vidnim deležem Davida in Marcela Rodmana ter Aleša Kranjca – so le kaznovali spodrsljaje spet premalo zbranega jeseniškega moštva.

Pri slednjem sicer poskušajo, kar je povsem pravilna pot, uveljaviti mladi rod, prav vse pa jim vendarle ne gre po željah,. Udarni domači as in kapetan Tomaž Razingar še ni ujel želene tekmovalne forme, sodelovanje z novinci, predvsem s tehnično kakovostnim Andrejem Makrovom, še ni obrodilo sadov, povrhu je nazadnje zbolel branilec Jan Golubovski, vratar Boris Tortunov pa je že tretjo tekmo zapored prestal na rezervni klopi, zato govorice o njegovem predčasnem odhodu z Jesenic ne presenečajo več nikogar.

Novi strokovni štab (Ildar Rahmatulin, Dejan Varl, Darko Prusnik) je ambiciozno pristopil sezoni, o resnih telesnih pripravah ni dvoma. A zdaj bo treba še psihološko ekipo zbuditi iz taborjenja pri dnu lestvice, kjer sta, presenetljivo, tudi KAC in Salzburg.
Slednji bo današnji tekmec »železarjev«, ki na Solnograškem v treh sezonah sploh še niso zmagali.

»Treba je verjeti v podvig in naš pristop. Dobra igra bi nam bila v spodbudo pred nedeljsko domačo tekmo z Beljačani. Kakšen bo recept? Prejemamo preveč golov, predvsem na svojem ledu. Naš slog igre nam ne zagotavlja lova za izidi z velikim številom golov, zato moramo biti pri obrambnih nalogah previdnejši,« pravi Anže Terlikar, napadalec Acronija Jesenic.

OP Avstrije, 6. kolo – Vienna Capitals : VSV 5:2 (4:0, 1:2, 0:0; M. Rodman, Lakos, Kraxner, Kranjc, D. Rodman; Wahlberg, Raffl); danes ob 19.15: Graz 99ers – Tilia Olimpija, Salzburg – Acroni Jesenice, KAC – Medveščak, Linz – SAPA Fehervar; vrstni red: VSV 10, Vienna Capitals 8, Medveščak in Linz po 7, Graz 99ers in Tilia Olimpija po 6, SAPA Fehervar 4, Salzburg, KAC in Acroni Jesenice po 3.

Ted Sator selektor Madžarske

Ted Sator, selektor slovenske reprezentance na SP skupine B v Ljubljani 2007, bo v novi sezoni vodil madžarsko izbrano vrsto. Na selektorskem stolčku bo nasledil Pata Cortino, odločitev vodstva madžarske zveze pa ni presenetljiva, saj je Sator vodil Albo Volan iz Szekesfehervarja (sedanjo SAPA Fehervar), pri kateri je zbrano jedro reprezentantov. Sator je bil sicer resen kandidat tudi za avstrijsko reprezentančno klop.