Za rešitev spora med klubi in sodniki kar po »Olija Rehna«

»Vojna« med Združenjem rokometnih prvoligašev Slovenije (ZROPS) in sodniško organizacijo (ZDRSS) se ne umirja, čeprav smo že vstopili v tretji teden novega državnega prvenstva.

Objavljeno
23. september 2009 13.28
Miha Hočevar
Miha Hočevar
Ljubljana - Na zadnjem sestanku »sprtih strani« je prišlo do nove zaostritve in, kot trdijo v vodstvu ZROPS, do konca pogajanj z organizacijo, ki združuje rokometne »može v črnem«. Jabolko spora je način razporejanja sodniških parov na prvoligaških tekmah.

Klubi vztrajajo pri žrebu, ki iz igre izloča »človeški faktor«, sodniki pri delegiranju pod njihovim nadzorom na polovici tekem. Skupnega jezika ni, po odločitvi predsednika združenja prvoligašev Jožeta Galofa ga še lep čas ne bo – MIK 1. liga prehaja na načrt B, individualne pogodbe za sodnike, ki so se pripravljeni odreči pripadnosti svoji organizaciji.

»Zadnje čase se preizkušam kot mediator, dogajajo pa se zame nerazumljive stvari. Pogajalci na vsak sestanek pridejo z neomajnimi stališči, brez prostora za pogajanja. Tako je bilo tudi v ponedeljek, ko se o kompromisih sploh niso pogovarjali. Ne vem, kako so se lahko včeraj vse dogovorili o sojenju v 2. DRL. Pogrešam komunikacijo med prvoligaši in sodniki, ki so skupaj sedli le pred dvema tednoma, ko so se pod okriljem predsednika RZS Franja Bobinca dogovorili za začasno rešitev za prvi dve koli, in v ponedeljek, ko ni bilo dogovora. RZS nima pravnega vzvoda za rešitev tega spora, gre za samostojni pravni osebi, ki se morata sami dogovoriti o trajni rešitvi. Upam, da ima ZROPS pripravljeno zasilno rešitev, saj bi bila največja neumnost, če v soboto ne bi odigrali tekem 3. kola,« je o sodniško-klubskem pingpongu povedal generalni sekretar RZS Tomaž Jeršič, ki naj bi se mu uresničila vsaj ena želja.

»V soboto bodo tekme na sporedu, kot je predvideno. Z ZDRSS smo končali pogajanja, a bomo storili vse za nemoteno nadaljevanje prvenstva. Nekaterim sodnikom smo ponudili individualne pogodbe pod enakimi finančnimi pogoji, kot so jih imeli doslej, in šest parov, od tega pet iz seznama za prvo ligo, jih je že podpisalo. To je dovolj, da gre liga naprej,« je na novinarski konferenci povedal Galof, a imen sodniških dvojcev še ni želel izdati. Ti naj bi bili javnosti znani danes, ko bodo sicer svojo plat zgodbe na novinarski konferenci predstavili tudi sodniki, ki že zdaj zanikajo možnost, da bi ZROPS uspelo zbrati dovolj sodniških »odpadnikov« za nadaljevanje lige.

»Če jih imajo, jim čestitam, a mi imamo podpise predstavnikov domala vseh sodniških parov, da ne odstopajo od delegiranja. Ne morem zatrditi, da tega nihče ni storil s figo v žepu, ali da ga ni premamila finančna ponudba, ob kateri bo ZROPS za sojenje plačeval precej več, kot je doslej. Kot kaže, prvoligaši kar naenkrat nimajo več težav z recesijo in pomanjkanjem denarja. Kako to, da smo sprejeli žreb v 2. DRL? Nismo, dogovorili smo se o ustanovitvi komisije za delegiranje, v kateri bodo po en predstavnik RZS, klubov in sodnikov. Sodniška organizacija ji bo sporočila, katerih šest parov je na voljo, kako jih bo razporedila pa je njena stvar, z delegiranjem, žrebom, zaradi mene lahko pokliče tudi Billa Clintona,« je povedal predsednik strokovne komisije ZDRSS in eden glavnih sodniških pogajalcev Peter Ljubič.

Za rešitev slovenskega rokometnega spora pa bi morda res veljalo poklicati Olija Rehna