Za slovo od Tivolija pokleknil Maccabi

Union Olimpija se je na najlepši način poslovila od domačih gledalcev na tekmah evrolige. Po odlični igri in trojki Teema Rannikka v zadnji sekundi je na kolena spravila evropskega podprvaka iz Tel Aviva.

Objavljeno
26. januar 2007 00.00
Ljubljana - Košarkarji Uniona Olimpije so v 13. krogu evrolige (skupina B) premagali Maccabi s 77:75 (18:20, 32:42, 56:58).

Union Olimpija se je na najlepši način poslovila od domačih gledalcev na tekmah evrolige. Po odlični igri in trojki Teema Rannikka v zadnji sekundi je na kolena spravila evropskega podprvaka iz Tel Aviva. V zadnjem bodo slovenski prvaki gostovali pri Juventutu iz Badalone.

Kmalu po uvodnem metu sodnika za začetek tekme se je videlo, da je Maccabi, kot je napovedoval, prišel v Ljubljano z odkrito željo po osmi zmagi, ki bi mu zagotovila drugo mesto v skupini. Izraelci so premoč v večini elementov igre prenesli tudi v rezultat na semaforju. Že do sedme minute so si nabrali enajst točk prednosti (19:8), niti igre pa so imeli trdno v rokah. Toda tudi igralci Uniona Olimpije so hitro pokazali, da se v dvorani Tivoli počutijo zelo domače. Z delnim izidom 10:1 so do konca prve četrtine razliko oklestili na vsega en koš ter se tudi v nadaljevanju prvega polčasa dostojno upirali favoritu iz Tel Aviva. Goran Jurak se je izkazal kot velika okrepitev ljubljanskega kadra, odlično se je kosal z najboljšim igralcem evrolige Nikolo Vujčičem, premierno priložnost v tej sezoni evrolige pa je v zaključku polčasa dobil tudi Slavko Duščak. Tedaj so domači igralci zaostali za Maccabijem (Union Olimpija zadnje tri minute 1. dela ni dosegla koša), njihov najboljši igralec Teemu Rannikko pa si je prislužil četrto osebno napako.

Deset točk razlike ob polčasu (32:42) je bilo ravno toliko, da je Maccabi nekoliko lagodnejše začel drugi del, Union Olimpija pa se po tradiciji ni vdala "brez iztreljenega naboja". Počasi in vztrajno so Ljubljančani nižali zaostanek ter se po odlični igri Jurkoviča - v 3. četrtini je dosegel enajst točk - povsem približali tekmecu. Pred zadnjimi desetimi minutami sta ekipi ločili le dve točki (56:58), tako da je bila tekma povsem odprta. Ker so si domači igralci bolj želeli zmage, v to vložili tudi več truda, se jim je pot do zmage na stežaj odprla po nizu trojk. Začel je Domen Lorbek, nadaljevali Jurak, Rannikko, zaključil pa Markošivili. Delni izid 14:0 je Union Olimpijo štiri minute pred koncem tekme pripeljal do desetih točk naskoka (70:60).

Maccabi se seveda ni predal, Sharp je dosegel dve trojki zapored, koš je dodal še Jasaitis in razlika je bila v zadnji minuti le še točko (73:72). Po košu Lorbka je Vujčič s trojko izenačil na 75, izbruh veselja med ljubitelji košarke pa je s prodorom in visokim metom