Za šport rekordnih 13,5 milijona evrov

Fundacija za šport (FŠO) bo letos razpisala rekordno vsoto 13,5 milijona evrov, od tega 8,1 milijona evrov za izvajalce programov športa. Lani je FŠO dodelila skupaj dobrih deset milijonov evrov.

Objavljeno
14. oktober 2009 15.12
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - Letošnji razpis bo v uradnem listu objavljen v petek, sredstva pa naj bi bila na voljo že na začetku marca prihodnje leto. »Prihodnje leto bo zaradi recesije za slovenski šport zelo težko, zato bomo skušali sredstva slovenskim športnim organizacijam nameniti čim prej v začetku prihodnjega leta,« je napovedal predsednik predsednik FŠO Peter Kukovica, ki je tudi predsednik Atletske zveze Slovenije (AZS).

»Svet FŠO bo 5. februarja 2010 odločal o predlogih strokovnih služb FŠO. Te bodo pregledale prek 1200 vlog, ki se pričakujejo na letošnjem razpisu. Že v prvem tednu marca prihodnje leto pričakujemo, da bodo po rešitvi predvidenih pritožb in uradnih objavah razdelili vse tri obroke za posamezne organizacije ter s tem že mesec dni pred predvidenim rokom razdelili sredstva, "je dodal direktor FŠO Drago Balent.

Za športne dejavnosti bo razpisanih 6,75 milijona evrov, za raziskovanja in razvoj športa 1,15 milijona evrov ter založništvo v športu 200.000 evrov. Za področje gradnje športnih objektov v letih 2010, 2011 in 2012 bo FŠO iz javnega razpisa za leto 2010 namenila 5,4 milijona evrov.

»FŠO bo razpisala največ sredstev v zgodovini, na kar smo v času recesije zelo ponosni, sredstva pa bodo pomembno vplivale na razvoj športa pri nas. S tem je Fundacija za šport postala največji podpornik vrhunskega športa v Sloveniji. Leto 2010 je olimpijsko leto in želimo pomagati Olimpijskemu komiteju Slovenije (OKS), da bo naša reprezentanca še bolje nastopala na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru. Zaradi recesije smo se odločili, da bomo za dejavnosti namenili največ sredstev, ki jih lahko (50 odstotkov), pri objektih pa najmanj, kar je mogoče, to je 40 odstotkov,« je pojasnil Kukovica.

FŠO vsako leto v povprečju več kot 250 športnim organizacijam sofinancira skoraj 600 različnih programov in pokrije okrog 30 odstotkov stroškov teh programov. FŠO bo v letu 2010 sofinancirala področje programov vrhunskega športa, to je programe reprezentanc članskih kategorij in zimskih olimpijskih iger. Za ta del bo namenjeno 2,7 milijona evrov. Na področju programov športne vzgoje otrok in mladine, usmerjenih v kakovostni in vrhunski šport (programi reprezentanc mladinskih kategorij) bo na voljo 3,01 milijona evrov. Na obeh programih reprezentanc bo fundacija pri vrednotenju programov nacionalnih panožnih športnih zvez upoštevala dosežke športnikov na tekmovanjih v letu 2008 ter kategorizacijo OKS.

Na področju programov interesne športne vzgoje otrok in mladine, športnih dejavnosti študentov in športne rekreacije bo FŠO sofinancirala programe v skupni višini 800.000 evrov. Pri tem bo več sredstev namenila obsežnejšim programom z večjo krajevno razpršenostjo in mrežo športnih društev, ki jih bodo izvajale krovne športne organizacije (Planinska zveza Slovenije, Slovenska univerzitetna športna zveza, Sokolska zveza Slovenije, Športna unija Slovenije, nacionalne panožne športne zveze in občinske športne zveze).

Za informiranje ljudi o rekreaciji in promocije športno rekreativnih dejavnosti prek rednih tedenskih oddaj ali rubrik v medijih nacionalnega obsega, ter za muzejsko dejavnost na področju športa, bo razdeljenih 240.000 evrov. Za gradnjo športnih objektov bo FŠO do leta 2012 sofinancirala programe v skupni višini 5,4 milijona evrov. Prednost bodo imele novogradnje, končane v letu 2010, igrišča in druge neposredno uporabne površine pa imajo prednost pred drugimi, denimo tribunami. FŠO bo sofinancirala številne športne objekte, v katere je vloženo delo prostovoljcev.

Denar v skupni višini 1,15 milijona evrov bo FŠO dala za programe raziskovanja in razvoja športa. Največ sredstev bo namenjenih meritvam in s tem povezani tehnologiji za športnike, ki se pripravljajo na reprezentančne nastope na velikih mednarodnih tekmovanjih. Poleg tega bo FŠO sofinancirala štipendije v višini 152.800 evrov. Na področju založništva v športu bo fundacija sofinancirala programe v skupni višini 200.000 evrov, od tega strokovne knjige, revije s strokovno tematiko in druge strokovne publikacije.

Javni razpis bo v petek, 16. oktobra, objavljen tudi na spletnih straneh FŠO (www.fundacijazasport.org), kjer bodo na voljo tudi vse informacije o razpisu. Rok za oddajo vlog je 16. november.