Za Vajdiča začetek sezone nedosegljiv

Priprave na smučarsko sezono, ki bo postregla tudi z OI v Vancouvru, so v polnem zamahu. Najboljši v hitrih disciplinah so tako že skoraj dva tedna na pripravah v smučarskem središču La Parva v Čilu.

Objavljeno
08. september 2009 14.07
P. Z./STA
P. Z./STA
Ljubljana - V La Parvi, ki leži na nadmorski višini 2.670 metrov, smučišča pa se raztezajo tudi do višine 3630 m, so kljub bližajoči se pomladi na južni polobli prave zimske razmere. Smučarsko središče je od prestolnice Santiaga oddaljeno približno 50 km. V Čilu so Andrej Jerman, Aleš Gorza, Andrej Križaj, Gašper Markič, Andrej Šporn, Rok Perko in Alek Glebov.

Smučarji in trenerja od priprav pričakujejo veliko, saj je to prizorišče slovenskim tekmovalcem že nekajkrat dalo dobro popotnico pred začetkom sezone. Za fanti so že uspešne poletne priprave, v Zermattu so imeli zelo dober trening superveleslaloma, La Parva pa predstavlja najpomembnejši trening za nadaljevanje.

Poleg spremljevalne ekipe sta v Čilu še novi trener za hitre discipline Burkhard Schaffer in vodja reprezentance Urban Planinšek. "Treningi so bili dobri, predvsem prvih osem oziroma devet dni. Za tem smo imeli do sobote prave zimske razmere, saj je bilo precej bolj mrzlo, vidljivost pa je bila zahtevna. V tem času smo naredili veliko glede superveleslaloma in smuka. Zdaj smo dobili precej novega snega, tako da bodo proge bolj trde šele čez dan ali dva. Nadaljevali bomo s treningi smuka na bolj ravninskih delih, tam kjer je sneg dovolj dober," je dejal Planinšek.

Z izjemo Gorze so se ostali posvečali predvsem treningu smuka in superveleslaloma. "Gorza ima sicer nekaj težav s hrbtom, tako da je na začetku delal malo manj, ampak ne dosti manj. Takrat, ko so imeli ostali fantje na sporedu smuk, je Gorza delal na veleslalomu," je v pogovoru za STA še dejal Planinšek s prizorišča priprav v Andih.

Slalomista Mitja Dragšič in Mitja Valenčič, brez Bernarda Vajdiča, ki okreva po operaciji na hrbtu (diskus hernija), sta si po uspešnih treningih v argentinski Ushuai privoščila nekaj oddiha, zdaj pa imata na sporedu nove priprave v nizozemskem Landgraafu pod dvoransko streho. Slednje se bodo nato nadaljevale s kondicijskimi treningi.

Dekleta medtem pod vodstvom Dejana Poljanška spet trenirajo v Saas Feeju. Na prizorišču v Švici so se uspešno pripravljala že osem dni, tokrat pa Ano Drev, Matejo Robnik, Marušo Ferk, Nino-Katarino Mihovilovič in Katjo Jazbec čaka še petdnevni trening. Vanja Brodnik je imela v minulih dneh nekaj težav s hrbtom, tako da se bo ekipi pridružila dan ali dva pozneje. Najuspešnejša slovenska smučarka Tina Maze, ki se je odločila za samostojno pot, začetek nove sezone tlakuje s pripravami na Novi Zelandiji, kjer se je s švicarsko reprezentanco pripravljala že pred začetkom minule sezone.

Najboljši slalomist Vajdič šest tednov po operaciji, od tega je dva tedna preživel na rehabilitaciji v zdravilišču v Podčetrtku, še naprej pod budnim očesom fizioterapevta pridno vadi po posebnem programu prilagojenih vaj. Dnevno vadi dve do tri ure dopoldan in popoldan, vmes pa najde čas tudi za kolo, s katerim še dodatno krepi mišice. "Na sneg bom spet lahko šel takoj, ko bom dobil zeleno luč zdravnika in fizioterapevtov in ko bodo mišice znova pripravljene za napore na snegu ... Uvod v slalomsko sezono svetovnega pokala v Leviju zame ni dosegljiv, želim pa si, da bi bilo nadaljevanje sezone dosegljivo. Če ne bo kakšnih težav, računam, da bi se pripravil za vrnitev v smučino januarja," je dejal Vajdič.