Začenja se nogometni ples milijonov

Z jutrišnjimi tekmami v Torinu, Londonu, Madridu in drugih nogometnih svetiščih se bo začel ples v najmočnejšem klubskem tekmovanju na svetu – ligi prvakov. Naslov prvaka bo branila Barcelona, izzivalcev je veliko.

Objavljeno
14. september 2009 13.48
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Ljubljana - Tudi v sezoni 2009-2010 se nogometnim sladokuscem obeta nepregledna množica odličnih predstav, prvi vrhunec pa bo že pojutrišnjem v Milanu, ko bo ambiciozni Inter, eden favoritov te sezone, gostil evropskega prvaka Barcelono. Štart sedemmesečnega spektakla bo torej zvezdniško obarvan, najboljši evropski klub pa bo moral v letu svetovnega prvenstva prvič doslej dobiti tudi sobotni finale, ki bo 22. maja na štadionu Santiago Bernabeu v Madridu.

Santiago Bernabeu je že prinesel tri evropske šampione: leta 1957 je domači Real z 2:0 premagal Fiorentino, dvanajst let pozneje je Milan z visokih 4:1 strl odpor Ajaxa, nazadnje pa je bil v sezoni 1979/80 Nottingham Forrest boljši od Hamburga. Nottingham Forrest še danes velja ze fenomen, ne gre le za edinega evropskega prvaka, ki ta čas ne igra v 1. ligi svoje države, klub je bil tudi večkrat najboljši v Evropi ('79, '80) kot doma ('78)! Podatek je zanimiv zaradi tega, ker se bo to v prihodnosti morda večkrat ponovilo; Evropska nogometna zveza (UEFA) bo s prihodnjo sezono 2010/11 že uvedla pravilo, po katerem bo evropski prvak avtomatično igral v skupinskem delu lige prvakov v naslednji sezoni – ne glede na uvrstitev v nacionalnem državnem prvenstvu –, čemur zdaj ni tako.

Prvi favorit za zmago v madridskem finalu te sezone lige prvakov je logično aktualni šampion Barcelona (na stavnici vloženi evro prinese 5 evrov), ki ni preveč spreminjala svoje zasedbe, sledijo prenovljeni Real Madrid (5,5), Chelsea (7), Manchester United (8,5), Arsenal (10), Liverpool, Inter (oba po 11), Juventus (21), Milan in Bayern (oba po 26) – to je deseterica, ki naj bi v tej sezoni krojila vrh najmočnejšega klubskega tekmovanja v Evropi po mnenju največjih stavnih hiš na stari celini. FC Zürich, ki je bil v 3. kolu kvalifikacij za LP boljši od Maribora, je denimo pristal v najprestižnejši skupini C, kjer so možnosti za njegov preboj v osmino finala v družbi Reala, Milana in Marseilla zgolj teoretične (kvota 11).

Ta sezona naj bi bila le uvod v naslednjo zvezdniško (2010/11), ko naj bi dozorelo novo moštvo »belega baleta« iz Madrida in denarno brezmejna zasedba iz Manchestra, City, ki ji ta čas res dobro kaže v Angliji in utegne že v naslednji sezoni prvič nastopiti v ligi prvakov. Kluba sta samo za poletne okrepitve skupaj odštela približno pol milijarde € … Pa dejstvo, da bo konec te sezone prav 22. maja v Madridu, res še posebej favorizira Realove zvezdnike?

»Naš cilj v tej sezoni je res končna zmaga v ligi prvakov in tudi španski naslov, jasno. Možnost, da finale LP igraš na domačem štadionu, se ti le redko ponudi,« je potrdil ambicije Reala bržkone njegov prvi virtuoz na igrišču Kaka. Tako Brazilec kot najdražji nogometaš v nogometni zgodovini, Cristiano Ronaldo, sta v Milanu oziroma Manchestru že osvojila vse, kar se osvojiti da (domači naslov in ligo prvakov, priznanji Zlata žoga in najboljši nogometaš po izboru FIFA), zdaj se bosta želela dokazati še v dresu najuspešnejšega kluba na svetu.

»Da smo mi novi 'galaktiki'? Veste, te besede pa res ne želim uporabljati. Obdobje Zinedina Zidana, Ronalda, Davida Beckhama, Luisa Figa in drugih je končano, fantje so tedaj res blesteli. Zdaj prihaja, upam, drugačna era, predsednik Florenitno Perez je skupaj zbral moštvo, ki ga krasi homogenost, res se ujamemo na igrišču in ob njem. Imamo vrhunskega trenerja z drugačno filozofijo, kot je bila tista pred leti, zato se nadejam, da bomo mi osvojili čim več,« je brazilskega soigralca dopolnil tudi portugalski megazvezdnik.

Če se nogometna Evropa ukvarja z dilemo, ali bodo Angleži v tej sezoni sploh lahko vrnili udarec tudi zavoljo davčnega sistema močnejšim Špancem, in ali lahko v ta dvoboj sploh lahko poseže klub iz katerekoli druge države, pa klubi iz drugega, tretjega in četrtega evropskega razreda še posebej hvalijo nov tekmovalni ustroj lige prvakov.

UEFA je namreč z novim sistemom – ta še posebej favorizira nacionalne prvake iz teh držav – tudi manjšim klubom omogočila lažjo uvrstitev v elitno družbo, kar so nekateri s pridom izkoristili že v tej krstni sezoni novih pravil; Debrecen, Apoel, Zürich, Maccabi Haifa so se uvrstili naprej tudi zato, ker so jim nasproti stali København, Levski, Ventspils in Salzburg, ne pa – tako kot v prejšnjih letih –, Arsenal, Liverpool, Roma, Werder, Atletico M., Marseille …

V ligi prvakov 2009/10 bo igralo kar osem novincev med elito: Zürich, ki je v 3. kolu kvalifikacij izločil Maribor, nizozemski AZ Alkmaar, belgijski Standard, nemški prvak Wolfsburg, ciprski Apoel, Rubin Kazan (Rus), Unirea Urziceni (Rom) in Debrecen (Madž).

Barça, Real, Chelsea in Ljudski vrt, Stožice …

Če je mogoče nogometne privržence deliti na klasične in novodobne, potem v prvo skupino sodijo ljubitelji nacionalnih prvenstev, v drugo pa tisti, ki so najbolj razširjeno igro z žogo spoznali v času medmrežja in pojava nogometne globalizacije. Slednji bodo naposled prišli na svoj račun, saj prihajajoči teden ponuja štart evropskih klubskih pokalov, jutri in v sredo prestižne lige prvakov, v četrtek pa še evropske lige, naslednice pokala UEFA. Naslova branita Barcelona in Šahtar.

Koga sploh še vznemirjajo derbiji Rangers – Celtic, Borussia Dortmund – Schalke, Roma – Lazio, Ajax – Feyenoord, Arsenal – Tottenham? Res, tekme sezone v nacionalnih prvenstvih, ki animirajo le navijače udeleženih klubov, globalno nogometno armado pa pustijo ravnodušno, bodo naslednjih sedem mesecev spet v senci LP.

Ker je novodobnih navijačev vse več, seveda podobno velja tudi za derbije Dinamo – Hajduk, Crvena zvezda – Partizan, navsezadnje tudi Olimpija – Maribor … Slovenski prvaki so imeli v tej sezoni prvo imenitno priložnost za preskok dveh kakovostnih razredov, toda po presenetljivi zmagi v Zürichu je šel štajerski voz zaradi neizkušenosti igralcev, kratke klopi in taktičnih napak le še navzdol. Priložnost za 5,4 milijona €, kolikor jih bo Evropska nogometna zveza (UEFA) nakazala vsakemu od 32 udeležencev elitne lige na stari celini – vsaka točka je vredna še dodatnih 300.000 € – je tako splavala po vodi. Teh »skušnjav« bo v prihodnje resda še več, saj je UEFA spremenila ustroj LP, ki je odslej še bolj naklonjen prvakom posameznih nacionalnih prvenstev, tudi tistim iz držav z najnižjim količnikom.

Toda brez ustrezno začrtanih strategij Mariboru, Olimpiji in novim slovenskim lovcem na njuno slavo ne more pomagati niti manjšim državam »naklonjen« sistem vstopa v ligo prvakov. Dokler bodo na slovenskih igriščih kraljevali prekaljeni metuzalemi Sebastjan Cimerotič (Cime, vse najboljše za današnji 35. rojstni dan!), Miran Pavlin (oktobra bo 38), Zoran Pavlovič (33), Senad Tiganj (34) in Fabijan Cipot (33) – ki, logično, ne morejo več napredovati –, potem bodo slovenski navijači po avgustovskem zadnjem situ evropskih pokalov navijali le še za Barcelono, Real Madrid, Manchester United, Chelsea, v Ljudskem vrtu, Stožicah (?), Kopru, Ob jezeru in drugje pa gledali nemoč nekoč nadarjenih fantov v boju s še vedno ambicioznimi veterani …

SKUPINA A:
BAYERN
JUVENTUS
BORDEAUX
MACCABI HAIFA

 

SKUPINA B:
MANCHESTER UNITED
CSKA MOSKVA
BEŠIKTAŠ
WOLSFBURG

 

SKUPINA C:
MILAN
REAL MADRID
MARSEILLE
ZÜRICH

 

SKUPINA D:
CHELSEA
PORTO
ATLETICO MADRID
APOEL

 

SKUPINA E:
LIVERPOOL
LYON
FIORENTINA
DEBRECEN

 

SKUPINA F:
BARCELONA
INTER
DINAMO KIJEV
RUBIN KAZAN

 

SKUPINA G:
SEVILLA
GLASGOW RANGERS
STUTTGART
UNIREA URZICENI

 

SKUPINA H:
ARSENAL
AZ ALKMAAR
OLYMPIACOS
STANDARD LIEGE

 

1. krog, torek, 15. septembra, ob 20.45:


Skupina A:
MACCABI HAIFA - BAYERN MÜNCHEN
JUVENTUS - BORDEAUX

 

Skupina B:
BEŠIKTAŠ - MANCHESTER UNITED
WOLFSBURG - CSKA MOSKVA

 

Skupina C:
MARSEILLE - MILAN
ZÜRICH - REAL MADRID

 

Skupina D:
CHELSEA - PORTO
ATLETICO MADRID - APOEL

 

Sreda, 16. septembra, ob 20.45:


Skupina E:
LYON - FIORENTINA
LIVERPOOL - DEBRECEN


Skupina F:
INTER - BARCELONA
DINAMO KIJEV - RUBIN KAZAN


Skupina G:
STUTTGART - GLASGOW RANGERS
SEVILLA - UNIREA URZICENI


Skupina H:
STANDARD LIEGE - ARSENAL
OLYMPIACOS - AZ ALKMAAR