Začenja se SP v Åreju

S slavnostno otvoritvijo se jutri začenja SP v alpskem smučanju na Švedskem. Krog favoritov se je razširil pri fantih in dekletih, Avstrijcem bo preglavice povzročala predvsem mlada švedska garda.

Objavljeno
01. februar 2007 20.00
Jens Byggmark zmagal
Åre - Jutri se s slovesno otvoritvijo, katere se bo udeležila tudi kraljeva družina, v Švedskem smučarskem središču Åre začenja 39. svetovno prvenstvo v alpskem smučanju.

Medtem ko je v Srednji Evropi veliko tekem odpadlo zaradi pomanjkanja snega, švedskim prirediteljem, ki bodo prvenstvo gostili drugič po letu 1954, največ preglavic povzroča prav preobilno sneženje, ki jim otežuje dobro pripravo prog. Prvenstvo se bo s prvo tekmo, moškim superveleslalomom, začelo v soboto.

Mladi Švedi na pohodu

V letošnji sezoni se je krogu običajnih favoritov, Avstrijcem, nepričakovano pridružila tudi mlada švedska garda. Švedsko smučanje v moški konkurenci po odhodu Ingemarja Stenmarka kljub dobrim predstavam posameznih tekmovalcev, spomnimo se Patricka Järbyna, nesrečnega Thomasa Fogdöja in nenazadnje Frederika Nyberga, ni dosegalo odmevnejših rezultatov na velikih tekmovanjih. Zadnjih nekaj let je švedske barve v ženski konkurenci zelo uspešno zastopala Anja Pärson, ki pa letos še ni našla prave forme. Zato pa je toliko bolj navdušila švedska moška slalomska vrsta, ki je dosegla štiri zmage na dosedanjih sedmih slalomih sezone. V najboljši formi je gotovo vodilni v skupnem slalomskem seštevku, mladi Jens Byggmark, ki je stal na stopničkah na zadnjih treh slalomih, od katerih je dva dobil. Glede na to, da Stenmark, Pärsonova in Byggmark prihajajo iz iste vasice, v kateri živi le kakih 700 ljudi, bi bilo vsekakor zanimivo izvedeti kaj počnejo s tamkajšnjimi otroki, da kasneje postanejo smučarske zvezde?

Širši krog favoritov

Vsekakor v Åreju ne smemo pozabiti na stare mačke kot so Avstrijci Hermann Maier, Michael Wallchofer in Benjamin Raich, Švicar Didier Cuche, vedno nepredvidljivi Američan Bode Miller in pa vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala, mladi Norvežan Aksel Lund Svindal. Pri dekletih bodo ob odsotnosti Janice Kostelić največji boj za kolajne bile Avstrijska veteranka Renate Götschl, njene mlajše reprezentančne kolegice Marlies Schild, Nicole Hosp in Katrin Zettel, in pa odlični Američanki Julia Mancuso in Lindsey C. Kildow. Morda se bo na domačem terenu končno prebudila tudi Pärsonova, za slalomsko presenečenje pa lahko poskrbita tudi Vzhodnoevropejki Šarka Zahrobska in Ana Jelušič, pa tudi mlada Švedinja Therese Borssen.

Kaj pa naši?

Največje presenečenje je gotovo, da je prvi adut slovenske reprezentance smukač Andrej Jerman. Jerman je v letošnji sezoni dosegal konstantno dobre rezultate, njegova najvišja uvrstitev pa je 4. mesto na smuku v Bormiu. Pri dekletih se prebuja Tina Maze, ki je najboljšo letošnjo uvrstitev, 5. mesto, dosegla na nedavnem superveleslalomu v San Sicariu. Sicer je od zadnje slovenske medalje na svetovnih prvenstvih, dosegel jo je Mitja Kunc v slalomu, minilo že šest let, skupno pa jih je Slovenija osvojila 11.

Potniki na SP so...

Slovenska reprezentanca bo v Åre poslala 15 smučarjev. Pred sezono so merila za potovanje na SP postavili takole: ena uvrstitev v svetovnem pokalu med najboljših 16 (ob upoštevanju največ štirih tekmovalcev iz ene države) ali pa dve uvrstitvi med 30. Kriterije s točkami je izpolnilo 11 smučarjev, štirim pa je zeleno luč prižgal odbor za alpsko smučanje pri SZS. Prvo merilo so izpolnili Tina Maze, Ana Drev in Mateja Robnik ter Andrej Jerman, Bernard Vajdič, Aleš Gorza, Mitja Valenčič in Andrej Šporn, drugega Urška Rabič in Petra Robnik ter Mitja Dragšič, s povabilom pa bodo na SP odpotovali Maruša Ferk, Ana Kobal, Rok Perko in Matic Skube. "Cilji so znani. Enkrat uvrstitev do šestega mesta, tako pri moških kot pri ženskah, v tem pa je všteta tudi ena medalja," je direktor reprezentanc Klemen Bergant na kratko povzel pričakovanja na SP na Švedskem.