Zadnji smuk sezone Svindalu

Zadnji smuk sezone 2006/2007, ki je žal potekal brez poškodovanega Andreja Jermana, je dobil Aksel Lund Svindal. Smuk v Lenzerheideju so sicer zaznamovala reševanja poškodavanih smučarjev.

Objavljeno
14. marec 2007 13.20
Lenzerheide - Zadnji smuk sezone 2006/2007, ki je žal potekal brez poškodovanega Andreja Jermana, je s številko ena otvoril mladinski svetovni prvak Beat Feuz. Mladi Švicar se je na skrajšani progi v Lenzerheideju dobro znašel in za sabo pustil imena kot so Defago, svetovni prvak v superveleslalomu Staudacher in smukaški olimpijski prvak Strobl.

Naslednji se je na progo Silvano Beltrametti podal Feuzov rojak in svetovni prvak v kombinaciji, Daniel Albrecht, ki je s časom 1:19,02 postavil pravo merilo smučarjem, ki so še čakali na štartu.

Raich otvoril štiridnevni troboj

S številko štiri je startal vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Benjamin Raich in odprl štiridnevno tekmo za osvojitev naziva najboljšega smučarja sezone. Raich je se je odločil, da ne bo tvegal, z rezervirano in mirno vožnjo pa se je uvrstil na 13. mesto.

Nato se je začela igra stotink. Konkurenti so ob prihodu v cilj za Albrechtom, ki je odlično prepeljal predvsem srednji in spodnji del proge, zaostajali za 2, 4, 6 in še nekaj stotink sekunde in gneča pri vrhu je bila kar precejšnja.

Hud padec Kernena in prva daljša prekinitev

Smuk je vse do številke 17 potekal brez zapletov, ko je domačin Bruno Kernen le nekaj vrat pred ciljem izgubil nadzor nad smučmi zaradi predolgega skoka in močnega pristanka v kompresiji padel in predrl dve zaščitni ograji. Tekmo so prekinili za 45 minut, po izkušenega smukača Kernena je prišel reševalni helikopter, in ga odpeljal v bolnišnico v Chur. Po prvih informacijah je Kernen utrpel pretres možganov ter poškodbo kolena in lažjo poškodbo hrbtenice in je pri zavesti.

Nevarna proga Silvano Beltrametti

Sicer je včeraj na istem delu proge kot Kernen, na treningu ženskega smuka, hud padec doživela tudi mladinska svetovna prvakinja v smuku, Liechtensteinka Tina Weirather, in si pri tem pretrgala križne vezi v obeh kolenih.

Proga je poimenovana po Silvanu Beltramettiju, nekdaj obetavnemu 22-letnemu smukaču, ki je ob padcu predrl tri zaščitne ograje, od tam ga je katapultiralo v gozd, kjer je nesrečno pristal na skali in utrpel hudo poškodbo hrbtenjače zaradi katere je priklenjen na invalidski voziček. Zdaj se ukvarja s športnim menedžmentom, tekmuje pa tudi v monoskiju.

Napad Svindala

Po dveh predtekmovalcih in Fritzu Stroblu, ki se je uvrstil v ozadje, pa je startal smukaški svetovni prvak in eden izmed kandidatov za osvojitev naslova najboljšega smučarja sezone, Aksel Lund Svindal. Norvežan se je neustrašno podal na progo in vseskozi vozil na meji svojih sposobnosti. To se mu je tudi obrestovalo, saj je bil ob prihodu v cilj prvi ki je prehitel do takrat vodilnega Albrechta in prvi, ki se je s časom 1:18,97 spustil pod mejo minute in 19 sekund. "Hitrost je bila normalna, nič višja kot na ostalih smukih, toda razdalje med zavoji so krajše in zato preprosto nimaš časa, da popraviš napake," je ob prihodu v cilj dejal Svindal. "Vsaka še kako majhna napaka je lahko hudo kaznovana," je še dodal.

Grd padec Dalcina in druga dolga prekinitev

Komaj kaj je Svindal prismučal v cilj, se je na vrhnjem delu proge Silvano Beltrametti zgodil že naslednji hujši padec in vnovična daljša prekinitev. Kot Kernen je tudi Francoz Pierre Emannuel Dalcin ob padcu podrl zaščitni ograji in reklamni pano, utrpel pa bi naj poškodbo ramena.

Po drugi daljši prekinitvi in prevozu Dalcina v bolnišnico, so na vrsto prišli tudi najboljši smukači pretekle sezone z izjemo Jermana, ki so na štart zaradi obeh prekinitev čakali več kot eno uro.

Büchel in Cuche nista uspela

Miller, Walchhofer, Fill in Guay se Svindalu in njegovim najbljižjim zasledovalcem niso mogli približati. Deset tisoč gledalcem v Lenzerheideju pa je sapa zastala ob nastopih Marca Büchla iz Liechetnsteina ter domačega matadorja in dobitnika malega kristalnega pokala v smukaški razvrstitvi Didierja Cuchea. Oba sta pri merjenjih vmesnih časov minimalno zaostajala za Svindalom in oba sta imela manjše težave pri vratih, ki so bila usodna za Kernena. Na koncu si je Cuche z zaostankom desetih stotink sekunde s Hermannom Maierjem razdelil 5. mesto, Marco Büchel pa z zaostankom 37 stotink sekunde 8. mesto. "Zelo sem razočaran," je v cilju dejal Cuche, "saj vem, da me bo današnji rezultat v nedeljo zelo bolel. Danes in v Garmischu sem s čakanjem na štartu izgubil 100 točk, ki bi mi prišle še kako prav."

Boj za najboljšega smučarja sezone bo še vroč

Na novo so se premešale tudi karte v boju za naslov najboljšega smučarja sezone. Do danes tretjeuvrščeni Aksel Lund Svindal (1052 točk) je z zmago osvojil 100 novih točk in prednost vodilnega Benjamina Raicha (1075 točk), ki je danes osvojil 20 točk, stopil na vsega 23 točk. Do danes drugi Didier Cuche (1008 točk) je s petim mestom osvojil 45 točk, za vodilnima Raichom in Svindalom pa zaostaja 67 oziroma 44 točk. Tako Svindal kot Raich bosta nastopila še v superveleslalomu, veleslalomu in slalomu, Cuche pa bo izpustil slalomski nastop.