Zahod do rekordne zmage

Zvezdniški konec tedna v severnoameriški košarkarski ligi NBA se je končal s prepričljivim slavjem izbrancev zahodne konference na tekmi zvezd.

Objavljeno
19. februar 2007 15.57
Las Vegas – Zvezdniški konec tedna v severnoameriški košarkarski ligi NBA se je končal s prepričljivim slavjem izbrancev zahodne konference na tekmi zvezd. V Las Vegasu so "zahodnjaki" kar s 153:132 odpravili Vzhod. Lovoriko za najkoristnejšega igralca tekme (MVP), svojo drugo po letu 2002, si je v 56. izvedbi tekme zvezd z 31 točkami prislužil Kobe Bryant. Za selekcijo Zahoda je bila to prva zmaga po letu 2004 in skupno 22.

V tekmi, kjer po tradiciji obramba nima nobene vrednosti, je Bryant do konca izkoristil svoj strelski potencial. Z 31 točkami in šestimi podajami, skupno so jih v njegovi ekipi nabrali za zvezdniško tekmo rekordnih 52, je Bryant postavil temelj za slavje Zahoda. Amare Stoudemire z le dvema točkama manj od Bryanta, Carmelo Anthony z 20 in Shawn Marion z 18 točkami pa so bili ostali učinkoviti strelci Kobejeve ekipe. "Kot igralci si vedno prizadevamo igrati košarko z užitkom. Počaščen sem, da sem se lahko na takšni tekmi oddolžil s točkami," je o svojem devetem nastopu na "All-Star" menil Bryant in dodal: "Bilo je odlično. Upam, da se bomo še kdaj vrnili sem."

Pri vzhodu niso bili tako razpoloženi. Met iz igre je bil večji del tekme le 40-odstoten, LeBron James, ki je bil najboljši strelec svoje ekipe z 28 točkami, ter Dwight Howard z 20 in 12 skoki pa sta bila premalo za kosanje z razpoloženimi tekmeci. Dwyane Wade je zgrešil sedem od 12 metov iz igre, pa tudi center Shaquille O'Neal je bolj kot na točke (deset in šest skokov) gledal na zabavo: "Ljudje so prišli, da bi se zabavali, to pa so tudi dobili." Vseh 24 košarkarjev obeh ekip, vsaj dve točki je zbral vsak udeleženec tekme zvezd, je zadelo skupno 285 točk, kar je rekord tekem zvezd po rednem delu. Le dvoboj iz leta 2003 je bil točkovno bogatejši (155:145), a z dvema podaljškoma.

Na ekshibicijski tekmi lige NBA pa v ospredju tudi ni bil samo končni izid ali samo košarka; Američani vselej pripravijo pravi šov, če pa je tekma v zabaviščni prestolnici Las Vegasu, je takšen scenarij povsem pričakovan. Prva tekme zvezd NBA v mestu, ki nima svoje ekipe v elitni konkurenci, je postregla tudi z bogatim spremljevalnim programom s plesalkami, akrobati, čarodeji in Elvisovimi posnemovalci, ob polčasu pa sta gledalce zabavali Christina Aguilera in Toni Braxton. Ljubitelji košarke so na črnem trgu za najboljše vstopnice odšteli tudi do 20.000 dolarjev.