Zahovič še ni izgubil upanja

Bodo slovenski prvaki s Štajerskega jutri (20.00) na Češkem res presenetili favorizirano Sparto? Iz mariborskega tabora namreč dežujejo optimistične napovedi pred povratno tekmo 4. kola kvalifikacij za evropsko ligo.

Objavljeno
26. avgust 2009 12.56
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Maribor - Tudi velik zaostanek dveh golov s prvega dvoboja v Ljudskem vrtu (0:2) je moč nadoknaditi, menijo Mariborčani, v tej sezoni zadnji predstavniki Slovenije v evropskih nogometnih pokalih. Napredovanje Maribora v skupinski del EL bi bil presenetljiv podvig in prvovrstna senzacija.

Kaj bi dali štajerski navijači za ponovitev züriškega scenarija v Pragi, a z dodatnim lepotnim popravkom; če bi Zoran Pavlovič izkoristil enajstmetrovko, bi Maribor v Švici morda zmagal s 4:2, to pa je izid, ki bi mu tudi v češki metropoli prinesel napredovanje v evropsko ligo zaradi pravila o golih v gosteh.

Toda jutrišnji delni »déjà vu« bi vendarle sodil med največje senzacije v zgodovini slovenskega klubskega nogometa. Uglednejša Sparta ima imenitno izhodišče in prednost dveh golov, nogometaši Maribora pa so očitno zdelani po napornem ritmu tekem, ki so ga začeli 15. julija v Tbilisiju v 2. kolu kvalifikacij za ligo prvakov. Štajerci so odtlej odigrali šest prvenstvenih in pet evropskih tekem, sobotna v Celju bo že 13. pred težko pričakovanim reprezentančnim premorom.

»Ne slepimo se, vemo, da se bomo v Pragi soočili s težko nalogo. Toda vnaprej se seveda ne bomo vdali; na četrtkovi prvi tekmi v Mariboru smo si priigrali več priložnosti, ogrožali smo gostujoča vrata, a nismo bili učinkoviti. To nam vendarle vliva upanje za četrtkovo tekmo. Le zakaj se ne bi obrnila v našo korist, saj dvoboj še ni odločen? Naše moštvo je zelo motivirano. Prepričan sem, da lahko tudi Pražani zaidejo v težave, če bomo prvi gol zabili mi,« je včeraj razmišljal trener Maribora Darko Milanič.

Glede na previdno taktiko Sparte v Ljudskem vrtu je moč tudi jutri pričakovati pazljiv pristop praške zasedbe brez odvečnega tveganja v igri, četudi na domačem štadionu Generali. Vložek je namreč velik, gre za najmanj šest dodatnih evropskih tekem in nekaj pomembnih milijonov evrov. »Kljub temu Čehi puščajo nekaj prostora tudi za napadalce tekmecev, tako pač igrajo. Vem, da se nam bodo ponudile priložnosti za gol,« je še prepričan Milanič.

Izolski trener na tekmi s Sparto ne bo računal na Aleša Mejača in Dejana Mezgo, zaradi rumenega kartona, ki ga je prejel v Ljudskem vrtu, jutri zvečer v gostujoči zasedbi prav tako ne bo Armina Bačinoviča. Dragan Jelič, ki ga pred tednom dni še ni bilo v moštvu, je po poškodbi že nared, Janez Aljančič, džoker iz Milaničevega rokava na prvi tekmi, je s Koprom prvič v sezoni igral vseh 90 minut in je prav tako pripravljen za zahtevno praško bitko.

Kaj pa morebitna menjava vratarja, ki ga je lomil na zadnjih dveh tekmah s Sparto in Koprom? »Ne ne, Ranilovič bo v vratih tudi na Češkem,« dilemo okrog izbire št. 1 na igrišču enotno zavračajo iz tabora slovenskih prvakov.

Mariborska ekipa, ki bo opoldne prek mariborskega letališča priletela v Prago, je v kratkem uvodnem delu sezone že preživela več vzponov in padcev. Neučinkovit evropski štart v Tbilisiju in klavrn začetek v slovenskem državnem prvenstvu je zasenčila senzacionalna zmaga v Zürichu (in tri zmage v 1. SNL), odtlej je šel štajerski voz spet navzdol. Povratna tekma s Švicarji je pomenila streznitev in zapravljeno priložnost za preboj na evropsko sceno, poznejši češki zaušnici je sledil še zadnji domači poraz s Koprom. Pojavil se je vtis, da sedanja zasedba NK Maribor ni sposobna za boj za največje (evropske) dosežke.

»Tisti, ki so nas prehitro odpisali, se motijo. Gre za mlade in neizkušene igralce, ki logično potrebujejo določen čas za največji domet. Fantje niso vajeni ritma tekem sreda-nedelja, od tod taka nihanja v igri. Verjemite mi, da bomo tudi mi prišli na svoje, ob koncu sezone pa bomo izpolnili cilje. Te smo s superpokalom in izločitvijo Wita tudi zdaj,« je svoje moštvo vzel v bran tudi športni direktor Zlatko Zahovič, ki še ni opustil upanja za presenečenje v Pragi. »Kje pa, dokler imamo možnosti, bomo verjeli v naše napredovanje,« meni Zahovič, ki še dodaja, da je kot športni direktor zadovoljen s sedanjo igralsko zasedbo.