Zahrobska svetovna prvakinja v slalomu

Čehinja Šarka Zahrobska je zmagovalka slaloma na svetovnem prvenstvu. Srebro je osvojila Avstrijka Marlies Schild, bron pa Švedinja Anja Paerson.

Objavljeno
16. februar 2007 22.57
Åre – Na svetovnem prvenstvu alpskih smučark in smučarjev v Åreju je za presenečenje ženskega dela prvenstva poskrbela Šarka Zahrobska, ki je Češki prismučala prvo zlato kolajno na svetovnih prvenstvih. S srebrno kolajno se je morala zadovoljiti Avstrijka Marlies Schild, ki je letos zmagala na petih izmed šestih slalomov v svetovnem pokalu, bron pa je pripadel domačinki Anji Paerson, za katero je to že četrta kolajna v Aareju.

Nastopile so tri Slovenke, od katerih pa je lahko z nastopom zadovoljna le Maruša Ferk, ki je na svoji prvi veliki tekmi osvojila 26. mesto. Petra Robnik, ki je v Aareju z 11. mestom v superkombinaciji dosegla najboljšo žensko uvrstitev tega prvenstva in pred slalomom napovedovala uvrstitev med petnajsterico, se je morala zadovoljiti z 31. mestom, Tina Maze pa je že v zgornjem delu prve proge naredila napako in odstopila.

Zahrobska je za presenečenje poskrbela že na zadnjem svetovnem prvenstvu v Bormiu, ko je pred dvema letoma v slalomu osvojila bronasto kolajno. V tej sezoni se je dvakrat povzpela na zmagovalne stopničke svetovnega pokala, a je nihče ni uvrščal v ožji krog favoritinj za zmago v Aareju. "Že na zadnjih dveh tekmah v svetovnih pokalu sem bila v pravi formi. Čutila sem, da mi lahko uspe. Pred drugo vožnjo sem bila malce živčna, a mi je vseeno uspelo. V cilju pa sem bila kljub vsemu zelo presenečena," je dejala nova svetovna prvakinja.

Dvaindvajsetletna Čehinja je bila v vodstvu že po prvi vožnji, s četrtim časom druge proge pa je ostala na vrhu tudi po koncu slaloma. Po polovici preizkušnje je bila na drugem mestu Paersonova, ki je imela za Zahrobsko le 12 stotink zaostanka, s čimer je napovedala, da se bo v drugo borila za četrto zmago na tem svetovnem prvenstvu, na koncu pa zaostala tudi za Schildovo, ki je bila po prvem nastopu tretja. Po polovici tekme sta bili na četrtem in petem mestu še ena Avstrijka Kathrin Zettel in Hrvatica Ana Jelušič. Jelušičeva je postavila najboljši čas druge proge in se na koncu prebila na četrto mesto, Zettlova pa je klonila pod pritiskom velikih avstrijskih apetitov, postavila le deseti čas druge vožnje in zdrsnila na peto mesto.

"Zadovoljna sem tudi s srebrno kolajno. Zelo sem si želela zlata, a po padcu v veleslalomu danes nisem bila 100-odstotno pripravljena," je dejala glavna favoritinja za zmago Schildova.

"Zmago sem zapravila v spodnjem delu. Vseeno sem zadovoljna, saj je to že moja četrta kolajna na tem prvenstvu. Precej se je otoplilo in razmere na progi so bile precej težke," pa je dejala obolela Paersonova, ki ima za izpolnitev cilja - osvojitve štirih zlatih kolajn na enem svetovnem prvenstvu - le še eno možnost, nedeljsko ekipno tekmo, kjer bodo Švedi eni glavnih favoritov za visoke uvrstitve, čeprav so Avstrijci odločeni, da jim preprečijo slavje in si prilepijo obliž na rane po zanje skromnih uvrstitvah na dosedanjih devetih tekmah prvenstva.

Jutri bo v Aareju na sporedu moški slalom, v nedeljo pa se bo prvenstvo zaključilo z ekipno tekmo.