Zakopane prvi preizkus novih metod

Danes se je na naslednje prizorišče svetovnega pokala v smučarskih skokih v poljske Zakopane v precejšnjem spremstvu odpravila peterica slovenskih skakalcev.

Objavljeno
18. januar 2007 16.45
Ljubljana/Zakopane - Danes se je na naslednje prizorišče svetovnega pokala v smučarskih skokih v poljske Zakopane v precejšnjem spremstvu odpravila peterica slovenskih skakalcev. Konec tedna (20. in 21. januarja) bodo slovenske barve zastopali Robert Kranjec, Rok Urbanc, Jernej Damjan, Rok Benkovič in Primož Pikl. Po polomu na novoletni turneji sta se tekme v poletih v Vikersundu pod vodstvom glavnega trenerja Vasje Bajca udeležila le Kranjec in Urbanc, preostali reprezentanti so se pod vodstvom Gorazda Pogorelčnika ob pomoči Primoža Ulage pripravljali v Planici in Predazzu, Damjan pa se je odločil za poseben program.

"Ni bilo veliko izbire, kar imamo, imamo. Med peterico, ki je bila do zdaj zraven, se je vključil le Urbanc, saj nam je v celinskem pokalu priskakal dodatno kvoto za svetovni pokal, zato si zasluži, da gre zraven. Ob njem bodo torej nastopili še Kranjec, Damjan, Benkovič in Pikl, za naslednji tekmi v Oberstdorfu pa razmišljamo, da bi Pikla odpočili in bi ga morda zamenjal Primož Peterka, če bo nared," je za STA uvodoma o izboru ekipe povedal glavni trener Vasja Bajc in dodal, da Peterka sicer še čuti bolečine v gležnju, ki si ga je poškodoval med igro košarke, da še ni stoodstoten, vendar gre na bolje.

"Po Vikersundu smo imeli v torek prvi skupni trening s preostalimi reprezentanti, ko sta se jim pridružila še Kranjec in Urbanc, saj jima je Primož Ulaga želel predstaviti svoje ideje, od katerih se sam sicer distanciram. Nedvomno ima pri nekaterih tezah prav: če želiš kaj spremeniti, so gotovo zelo pomembne ponovitve, sama metodika je pa drugo vprašanje. Sam sicer ne verjamem, da smo padli na raven, kjer morajo fantje delati tudi najbolj osnovne vaje. Sem namreč mnenja, da so jim te lahko kvečjemu v pomoč. Pa tudi fantje se ne odzivajo na te metode, vendar je res, da so bili tudi sami precej razvajeni in bodo morali pri sebi razčistiti, kaj želijo. Resda so bili precej prepuščeni sami sebi, a so vseeno sami premalo delali," meni Bajc, ki je v sredo s fanti vadil tudi tehniko odskoka na simulatorju.

"Od tekem v Zakopanah si gotovo obetamo tisti premik naprej, ki si ga močno želimo prav vsi, ker pa je za konec tedna napovedano izjemno slabo vreme, ne vem, kako se bo vse skupaj razpletlo. Vremenski obeti so zelo slabi, zato res ne vem, kaj naj rečem," je pred odhodom o tekmah skeptičen Bajc: "Sam bom zelo vesel, če bo Jernej naredil tisto, kar obljublja. Vendar sem sam v dvomih, ker se je povsem umaknil in treniral sam. Očitno so bili v preteklosti fantje tega navajeni, da so prepuščeni sami sebi in so lahko delali, kar so želeli, sam pa menim, da je treba včasih tudi udariti po mizi. Tu so se že poleti, ko sem Robija vrgel iz reprezentance, kresala mnenja. Ampak meni veliko pomeni, da Robi danes normalno funkcionira in vem, da zna skakati in da se bo tudi njemu izšlo, da bo lahko šel s skakalnice zadovoljen domov."

"Kaj bodo dale Zakopane, bomo pa šele videli. Veliko je bilo te dni govora o tehniki in nihče ne ve natančno, kaj se dogaja v glavah fantov. Upam, da bodo skočili tako, kot znajo," si je zaželel Bajc.

"Občutki so zelo dobri, zelo pozitivni in tekem v Zakopanah se zelo veselim," pa je pred odhodom na Poljsko za STA dobre volje povedal Robert Kranjec, ki je minuli vikend na poletih v Vikersundu s 13. mestom dosegel drugi najboljši slovenski dosežek to zimo, čeprav mu je dobro uspel le prvi skok. "Danes smo na Gorenji Savi opravili imitacijski trening, ki se veže na odskoke in tam so bili vsi trenerji, trening pa mi je zelo dobro uspel," je razložil Kranjec, ki ga nova "okrepljena" trenerska zasedba ne moti. "Bolj ali manj so isti trenerji, le Ulaga nam ob tem predstavlja svoje ideje. Tako in tako imajo vsi podoben pogled na trening in isti cilj: vsi hočejo zadevo pripeljati na višjo raven. Zdaj bo treba vztrajati pri začrtanem delu in slej ko prej se nam bo odprlo," verjame Kranjec, ki upa, da bo po Vikersundu tudi na Poljskem naredil nov korak naprej: "O tem, da bi stopil nazaj, sploh ne razmišljam."

Optimistično razpoložen je tudi Jernej Damjan. "Sam se v Zakopane odpravljam z zelo dobrimi občutki. V tem času sem veliko delal na tehniki in zdi se mi, da sem spet našel občutke, ki jih potrebujem," pred naslednjima tekmama svetovnega pokala meni Damjan, ki se je po novoletni turneji odločil, da bo bolje, če malo spočije glavo in se v miru pripravi za nadaljevanje sezone, kot pa da bi treniral skupaj s preostalimi reprezentanti, ki jim je z nasveti pomagal tudi Primož Ulaga. "Vesel sem, da se mi je uspelo malo odmakniti od vsega skupaj in odmisliti vse okoli skokov. Treniral sem individualno, v prostem času pa sem raje šel v gledališče, pa v kino ..."