Zaradi primera Semenya odstopil trener

Trener južnoafriške atletske reprezentance Wilfred Daniels se je po aferi v zvezi s spolom svetovne prvakinje na 800 m Caster Semenye odločil za odstop.

Objavljeno
07. september 2009 15.49
P. Z./STA
P. Z./STA
Johannesburg - Wilfried Daniels je pojasnil, da so predstavniki Mednarodne atletske zveze (IAAF) brez vednosti atletinje Caster Semenya že pred SP v Berlinu opravili teste njenega spola. Daniels, ki je svoj odstop objavil konec tedna, je dejal, da so predstavniki IAAF že konec julija na mladinskem afriškem prvenstvu na Mauriciusu, ko je Semenya postavila najboljši izid sezone na 800 m (1:56,73), opazili velikanski napredek najstnice in zato že takrat pod pretvezo, da gre za običajne urinske in krvne teste, opravili test spola.

"Preden je Caster z reprezentanco odpotovala na svetovno prvenstvo v Berlin, so jo prosili, da se oglasi na kliniki v Pretorii, kjer naj bi opravila neke teste, o katerih ji niso povedali ničesar natančnega," je Daniels jezo stresal v pogovoru za radijsko postajo Talk Radio 702. "Dejali so ji, da gre za povsem običajne urinske in krvne teste, v resnici pa sem pozneje izvedel od medicinskega osebja, da so na njej opravili neke vrste test spola," je dodal trener, medtem ko je atletska zveza JAR po prvenstvu zavrnila kakršne koli teste spola za Semenyo. Daniels je pozval IAAF, naj zbrane dokaze zdaj posreduje v javnost.

Osemnajstletnica je nase še bolj opozorila na nedavno končanem SP v Berlinu, ko je z najboljšim izidom sezone na svetu (1:55,45) prepričljivo zmagala v teku na 800 m. Daniels se je za odstop odločil, ker meni, da niti on niti južnoafriška zveza nista ustrezno zaščitila mlade tekačice v zvezi z obtožbami.