Zaradi suma korupcije aretirana dva uradnika EU in poslovnež

Belgijsko sodišče je izdalo zaporne naloge proti trem osebam, ki so osumljene vpletenosti v korupcijo v institucijah EU. Policija je že aretirala uradnika Evropske komisije.Preiskava še poteka.

Objavljeno
28. marec 2007 15.36
Bruselj - Belgijsko sodišče je danes izdalo zaporne naloge proti trem osebam, ki so osumljene vpletenosti v korupcijo v institucijah EU. Policija je tako že aretirala 46-letnega uradnika Evropske komisije, ki je osumljen podkupovanja, ponarejanja dokumentov, prevar in sodelovanja pri kriminalnem združenju. Zaporni nalog je izdan tudi za 60-letnega asistenta v Evropskem parlamentu in za 39-letnega moškega, ki dela za nepremičninsko podjetje. Vsi osumljenci so Italijani.

Sodišče je preiskavo sprožilo na podlagi pritožbe nekega finskega podjetja

Osumljeni naj bi sodelovali pri nepremičninskih zadevah v povezavi z Evropsko komisijo. Milanski časnik Corriere della Sera je poročal, da je sodišče preiskavo, ki jo je v torek policija opravila v Belgiji, Franciji, Luksemburgu in Italiji, sprožilo na podlagi pritožbe nekega finskega podjetja. To je moralo plačati 345.000 evrov podkupnine, da je dobilo naročilo za gradnjo predstavništva Evropske komisije v Indiji. Osumljenci naj bi bili asistent italijanskega poslanca Evropskega parlamenta Giovannija Rivere, uradnik EU Giancarlo Ciotti in podjetnik Angelo Troiano.

Pod drobnogled so vzeli tudi prostore Evropske komisije in Evropskega parlamenta

Preiskava primera naj bi sicer potekala že tri leta, akcija policije pa je stekla v torek. Več kot 150 policistov je preiskalo domove, poslovne prostore in prostore bank ter zaslišalo tudi več oseb. Pod drobnogled so vzeli tudi prostore Evropske komisije in Evropskega parlamenta v Bruslju ter ob tem zasegli številne dokumente.

Po pisanju bruseljskega časnika Le Soir naj bi šlo v omenjenem korupcijskem primeru za "astronomske vsote", vpleteni pa naj bi bili predstavniki Evropske komisije na višjih položajih. Evropska komisija je danes v Bruslju poudarila, da šele ugotavlja, koliko naj bi znašala povzročena škoda, tako da podrobnejših številk ni izdala. "Preiskava poteka in podrobnejših zadev ne moremo izdati," je poudaril tiskovni predstavnik komisije Johannes Leitenberger.

Zainteresirano javnost je napotil na urad za boj proti goljufijam (OLAF), ki naj bi v tej zadevi po njegovih besedah deloval neodvisno od komisije. OLAF naj bi še danes podal nekatere informacije o tej zadevi, je povedal Leitenberger.