Zavčeva zelena karta 
ali medvedja usluga

»Lepotec« iz ZDA in »Uničevalec« s Filipinov, ki na dvoboj zaslužita po več kot deset milijonov ameriških dolarjev, se nedvomno zelo dobro zavedata, da bi lahko proti »Mr. Sympathikusu« več izgubila kot pridobila.

Objavljeno
19. februar 2011 21.20
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ulf Steinforth, menedžer in lastnik magdeburškega kluba poklicnih boksarjev Sport Event's Steinforth (SES), katerega barve že osem let brani tudi Dejan Zavec, si zelo veliko obeta od petkove šampionske predstave »Mr. Sympathikusa«. Verjame, da je 34-letni Ptujčan s prepričljivo zmago nad enako starim Paulom Delgadom dokončno prepričal do evropskih boksarjev vzvišene Američane in tako vendarle izpolnil vse pogoje za pridobitev »zelene karte« oziroma vizuma za tako želeni dvoboj s katerim od velikih zvezdnikov onstran Atlantika.

Vse lepo in prav, toda sam se bojim, da si je Zavec predvčerajšnjim naredil medvedjo uslugo. Da je s tem, ko je v peti rundi nokavtiral Delgada, potem ko ga je že v drugi dvakrat spravil na kolena, dosegel ravno nasprotni učinek. Močno namreč dvomim, da bosta, denimo, Američan Floyd Mayweather mlajši in Filipinec Manny Pacquiao, ki veljata za največja šampiona velterske kategorije in boksa nasploh, tvegala in se povzpela v ring s Trdobojcem.

Sploh po besedah, ki jih je po svojem najhujšem porazu doslej izrekel Delgado. »Dejan je neverjetno močan. Udarja kot kakšen težkokategornik,« je dejal izzivalec iz Atlante. Resnično težko verjamem, da bosta Pacquiao in Mayweather ml., ki mu – mimogrede – grozi zaporna kazen, ker je pred kratkim obračunal s svojo (nekdanjo) ženo Josie Harris, postavila na kocko svoj ugled in prekrižala pesti s svetovnim prvakom združenja IBF.

»Lepotec« iz ZDA in »Uničevalec« s Filipinov, ki na dvoboj zaslužita po več kot deset milijonov ameriških dolarjev, se nedvomno zelo dobro zavedata, da bi lahko proti »Mr. Sympathikusu« več izgubila kot pridobila. Jasno je, da jima šampion iz majhne Slovenije ne more zagotoviti takšnega zaslužka, kakršnega sta vajena. Za manj pa si – razumljivo – ne bosta nataknila boksarskih rokavic. Na žalost je pač tako, da je denar tudi ringov vladar.

Več kot očitno je, da tudi Steinforth nima takšne (finančne) moči, da bi Zavcu priskrbel dvoboj z Mayweatherjem ml. ali Pacquiaom ter ga vendarle popeljal do zasluženih milijonov. A to še zdaleč ne pomeni, da jih najboljši slovenski športnik lanskega leta nekega dne tudi ne bo dočakal. Mastne denarce, o katerih lahko navadni smrtniki samo sanjamo, bi mu prav gotovo prinesli že obračuni z uveljavljenimi zvezdniki, kot so Mehičan Antonio Margarito ter Američani Randall Bailey, Paul Malignaggi in Paul Williams, ki sicer že trkajo na Dejanova vrata.

Za nameček ima Zavec v svojih rokavih še nekaj skritih in zelo močnih adutov, kot denimo stike z odgovornimi pri najvplivnejšem taboru na svetu – Don King Productions, ki vodi boksarsko politiko onstran Atlantika. Tako so ljudje, ki jih je okrog sebe zbral razvpiti ameriški menedžer s sračjo pričesko, pred kratkim že izrazili željo, da bi se slovenski šampion vrnil k njim. Prodor na ameriški trg – v meko boksa pa bi lahko Zavcu kajpak omogočil tudi milijonar Rodney P. Hunt.

Predsednik in izvršni direktor družbe RPH Enterprises International LLC, ki ima skoraj 2000 zaposlenih in sodi med najhitreje razvijajoča se podjetja v ZDA, je Trdobojca po naključju spoznal med njegovim jesenskim obiskom Dallasa in se v hipu navdušil nad »Mr. Sympathikusom«, v katerem vidi izjemne marketinške možnosti. Seveda jih namerava unovčiti. Da misli resno, je Zavcu pred petkovim spektaklom v Stožicah zaželel vso srečo in mu za dodatno spodbudo obljubil, da bo iz njega naredil svetovno zvezdo. Ko bi se le njegove besede pozlatile, kakor so se že z njegovo željo, naj nokavtira Delgada …