Zavec zrušil tudi Delgada, na vrsti je borba v ZDA

Slovenski boksar Dejan Zavec je v ljubljanski dvorani Stožice pred 12.000 gledalci še tretjič obranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji po različici IBF. Američan Paul Delgado je padel v končnici pete runde. Nov dvoboj bo Zavec imel v ZDA, predvidoma konec aprila ali maja.

Objavljeno
18. februar 2011 22.01
Rok Tamše, delo.si
Rok Tamše, delo.si
Ljubljana - Dejan Zavec (31 zmag, 18 s k. o., 1 poraz) je tako upravičil vlogo velikega favorita in s tehničnim nokavtom v peti rundi premagal Američana Paula Delgada (24 zmag, 4 s k. o., 1 neodločen izid, 10 porazov) ter tako v blestečem slogu še tretjič ubranil naslov svetovnega prvaka v velterski kategoriji (do 66,678 kg) po različici IBF. Da bo neenakega dvoboja hitro konec, je bilo jasno že v drugi rundi, ko se je izzivalec, ki je doživel najhujši poraz v kariere, dvakrat znašel na tleh.

»Hvala, Slovenija! Ponavadi v šali rečejo, da smo boksarji neumni. Ne, vi ste neumni. Hvala vsakemu posebej, ker ste tukaj z mano. Iz srca hvala. Še posebej bi se zahvalil organizatorjem, ki so v dveh tednih uspeli pripraviti to 'štalo' v Stožicah. Kapa dol vsem,« so bile prve besede še vročega Dejana Zavca v ringu, kjer je tretjič obranil naslov svetovnega prvaka.

Malce kasneje je Zavec podrobneje analiziral borbo pred mikrofonom in kamerami TV Slovenija: »Delgado me je presenetil s trdoto udarcev in željo po zmagi. Prav tako sem čutil pritisk občinstva po predčasnem koncu borbe. Toda moral sem biti previden, saj te lahko statistika kdaj tudi zavede. Borba je bila težja, kot sem si predstavljal. Ni bilo tako lahko, kot je izgledalo. Delgado me je prisilil, da sem storil nekaj napak, ki si jih ne bi smel privoščiti. To je vsekakor zmaga za ZDA. Upam, da to pomeni vstop v ZDA, nekakšno zeleno karto za Ameriko. Verjetno me tam dvoboj čaka konec aprila ali maja. Upam, da mi bo mendžer ime novega nasprotnika izdal še danes. Zdaj ga še ne poznam,« je povedal slovenski boksarski šampion. 

Prva runda

Po minuti dvoboja je Delgado izgubil ravnotežje in se znašel na tleh. Američan se je izkazal za živahnega borca in je narekoval ritem. Zavec ima vse pod nadzorom.

Druga runda

Zavec je z bliskovitimi udarci z desnico Delgada dvakrat spravil na tla. Sodnik je štel, Delgado je prišel k sebi, a občutil vso Zavčevo moč.

Tretja runda


Delgado je sprva izgledal povsem grogiran, vendar je nekoliko prišel k sebi. Američan se je dobro zapiral pred napadi Zavca, ki ostaja v prednosti.

Četrta runda

Delgado se je povsem umiril in povsem zaprl. Zavec ima težje delo pri udarcih, čeprav je uprizoril silovit napad v končnici runde.

Peta runda

Trideset sekund pred koncem pete runde je Zavec podelil serijo udarcev nebogljenemu Američanu, ki je lahko samo klecnil na kolena. Zavec ostaja svetovni prvak. Zdaj ga čaka dvoboj onstran luže, v ZDA.

Sicer se je boksarski spektakel v Stožicah začel že ob 18. uri. Med drugimi je Denis Simčič (25 zmag, 1 poraz), ki že vrsto let živi v Nemčiji, po točkah premagal Sandra Siprošvilija (24 zmag, 7 porazov). S tem je Simčič ubranil naslov mednarodnega prvaka po verziji WBF do 79,378 kg (lahko-težka kategorija).