Žbogar prepričljiv s štirimi zmagami

Na 20. spomladanskem pokalu v jadranju v Izoli, je v razredu laser po pričakovanju prvo ime domačin Vasilij Žbogar, ki mu je uspešno sledil le Luka Domijan.Bolj zanimivo je bilo v dvosedu 470.

Objavljeno
05. april 2007 20.46
Vasilij Žbogar
zola - Na 20. spomladanskem pokalu v jadranju, ki se je začel v morju pred Izolo, je v razredu laser po pričakovanju s štirimi zmagami prvo ime domačin Vasilij Žbogar, ki mu je uspešno sledil le Luka Domijan.

Bolj zanimivo je bilo v dvosedu 470, kjer sta v vodstvu Karlo Hmeljak in Mitja Nevečny pred Vesno Deklevo Paoli in Klaro Maučec, ki imata isto število točk, kot tretjeuvrščena Tomaž Čopi in Luka Verzel, sledita pa sestri Teja in Alja Černe.

Uvodne štiri plovbe v spremstvu burje


Nastopa 215 posadk iz trinajstih držav v treh olimpijskih (laser standard, radial ter 470 moški in ženske) in treh neolimpijskih razredih (laser radial moški, laser 4.7 in 420), ki so uvodne štiri plove izvedli v burji, ki je rekordno hitrost 24 vozlov s sunki tudi do 28 vozlov dosegla v drugem plovu.

Vodilna koprska posadka v razredu 470 je bila po prvem dnevu zadovoljna. "Pred regato sva si ogledala polje in se odločila za svojo taktiko. Med jadranjem se nisva ozirala na Tomaža in Luko, kar se je obneslo. Probleme sva imela le s koncentracijo, ki nama je v zadnji regati popustila. Malo sva bila že utrujena, zato sva se tik pred ciljem tudi prevrnila in izgubila vodstvo," je dejal Nevečny, ki se je v tandem s Hmeljakom vrnil po letu dni odsotnosti. "Mislim, da bo treba še v fitnes za nabiranje kondicije, čeprav so po mojem mnenju regate najboljši kondicijski trening," je dodal Nevečny.

Dekleva Paoli in Maučec zadovoljni

Prvič po OI v Atenah sta na domačem regatnem polju zajadrali Dekleva Paoli in Maučec, ki sta bili zadovoljni s predstavo in ekipo strokovnjakov, ki jima pomagajo pri pripravah v predolimpijski sezoni. "Vse je bolje organizirano in nisva več prepuščeni sami sebi, kot sva bili pred najinim jadralskim premorom," je pojasnila flokistka Maučec, ki tako kot večina ostalih slovenskih olimpijskih kandidatov nestrpno čaka na prvokategorne regate v najmočnejši svetovni konkurenci, saj bodo šele te pravi pokazatelj forme. Čopi in Verzel sta z enakim točkovnim izkupičkom kot drugouvrščeni članici Jahtnega kluba Portorož na tretjem mestu, a tudi onadva ne povsem brez težav. Napako v zadnji regati tik pred ciljem sta plačala s "kopanjem", a sta se vendarle kmalu pobrala in prišla v cilj kot četrta.

Razred laser radial je vse številčnejši

Prevrnjenih jadrnic ni manjkalo niti na neolimpijskem polju, kjer se je v naraščajskem razredu laser radial najbolje znašel Nik Pletikos z nizom štirih zmag. Turek Bora Bostanoglu je bil absolutno najhitrejši med konkurenco 38 laserjev 4,7, že jutri pa na prevzem vodstva računa Jakob Božič, ki je iz optimista v mladinski 4,7 presedlal pred tremi meseci in se sedaj že suvereno kosa z domačo in tujo konkurenco.

Flota razreda 420 šteje 24 posadk in po velja za prehodni razred med optimistom in 470, vendar v Sloveniji ni tako priljubljen, kot v Avstriji in Nemčiji. Nastop v omenjenem dvosedu je najbolje uspel Avstrijcema Maxu Trippolu in Julianu Mesterju, Slovenci pa nimamo svojih predstavnikov.