Zdovc Grkov ne gleda zviška

Na Maroussi verjetno marsikdo v Sloveniji gleda zviška, vendar ga nikakor ne kaže podcenjevati, ocenjuje trener Olimpije Jure Zdovc pred soočenjem s četrto zasedbo prejšnjega grškega prvenstva.

Objavljeno
26. oktober 2009 22.13
Eduardo Brozovič
Eduardo Brozovič
Ljubljana - Trije zaporedni uspehi v ligi NLB upravičeno dvigajo samozavest košarkarjem Uniona Olimpije in temperaturo pred zelo pomembnim dvobojem z Maroussijem, za katerega počasi zmanjkuje vstopnic. Toda kakovostni razkorak med regionalno in evropsko sceno opozarja na previdnost. Prvak zadnjih treh sezon lige NLB Partizan ter trenutno vodilna na lestvici Cibona in Union Olimpija so v uvodnem kolu evrolige klonili s skupno 73 točkami razlike, medtem ko je četrtkovemu tivolskemu gostu le za malenkost ušla zmaga nad CSKA.

»Tako kot Sani Bečirovič dobro poznam miselnost Grkov in kakovost njihovih moštev. Na Maroussi verjetno marsikdo v Sloveniji gleda zviška, vendar ga nikakor ne kaže podcenjevati. Klub že celo vrsto let deluje na zelo visoki ravni, v časih, ko je moštvo vodil Panagiotis Giannakis, pa je storil še dodaten korak kvišku. Zato me ne čudi, da se je v letošnjih kvalifikacijah za uvrstitev v evroligo izločil Aris in Albo ter da bi si pred tednom zaslužil zmago nad CSKA. Zato bomo morali igrati še bolje kot v vseh dosedanjih nastopih. Tivoli bo poln in motiva nam zagotovo ne bo manjkalo,« ocenjuje Olimpijin trener Jure Zdovc pred soočenjem s četrto zasedbo prejšnjega grškega prvenstva, ki je v letih 2001-05 uveljavila Vassilisa Spanoulisa, zdajšnjega odličnega branilca Panathinaikosa in grške reprezentance.

Ob krstni uvrstitvi v evroligo se je Maroussi znašel na pragu velike zmage, saj je po trojki Billyja Keysa vodil s 65:63 le 1,4 sekunde pred koncem dvoboja z evropskim podprvakom iz Moskve. Toda Viktorju Hrjapi je tudi to zadostovalo, da je vrnil udarec s trojko z zahtevnega položaja in prek rok tekmečevega košarkarja. Ob sobotnem začetku grškega DP pa je Maroussi na domačem parketu odpravil Kavalo z 81:61 (Kaimakoglou 17, Pelekanos 16, Mavroidis 10, Batis 9, Keys 7 za Maroussi).

Pri Unionu Olimpiji so lahko medtem zadovoljni z vzponom obrambne in napadalne forme. Ob zmagah nad Budućnostjo, Bosno in Crveno zvezdo so njeni košarkarji zadeli v povprečju 11,3 trojke na tekmo z 48,6-odstotno natančnostjo (34:70), Zdovca pa je lahko razveselil predvsem napredek Sanija Bečiroviča (v treh tekmah 47 točk in 17 asistenc) in Saša Ožbolta (49). Ali je zdaj na vrsti potrditev pripravljenosti tudi v elitni evropski konkurenci?

Več v torkovi tiskani izdaji.