Žemlja in Gregorc Slovenijo popeljala v vodstvo

Potem ko je bil po prvem dnevu teniškega dvoboja 3. kroga druge evroafriške skupine Davisovega pokala proti Latviji izid poravnan (1:1), sta Grega Žemlja in Luka Gregorc danes v igri dvojic poskrbela za vodstvo Slovenije z 2:1.

Objavljeno
19. september 2009 19.18
Šp.K./STA
Šp.K./STA
Riga - Potem ko je uvodni dan pomembnega dvoboja - zmagovalec bo napredoval v prvo evroafriško skupino - najprej Grega Žemlja po zmagi nad Andisom Juško Slovenijo popeljal v vodstvo, je Luka Gregorc po izjemno napetih petih nizih s 6:4, 7:6 (3), 4:6, 4:6 in 6:8 klonil proti prvemu latvijskemu igralcu, Ernestsu Gulbisu. Izid po prvem dnevu je bil tako poravnan na 1:1, igra dvojic pa je pripadla slovenskemu paru.

"V bistvu sta Žemlja in Gregorc danes odigrala nad pričakovanji. Mogoče nam je malo žal prvega niza, ko smo zapravili vodstvo s 4:2, a ne glede na to se je vse dobro končalo. Oba fanta sta dobro servirala, dobro vračala žogice in sploh igrala zelo timsko. Preden smo šli na pot v Latvijo, sem trdil, da je ravno igra dvojic naša šibka točka. Za to izjavo še vedno stojim, vendar se je pokazalo, da je na takšni izjemno hitri podlagi, če dobro serviraš in vračaš, vse mogoče," je po igri dvojic povedal Trupej.

 

Slovenske barve v Latviji poleg Žemlje in Gregorca zastopata še Blaž Kavčič in Aljaž Bedene. Zaradi izjemno hitre podlage kapetan slovenske ekipe Blaž Trupej za zdaj v igro še ni poslal najboljšega Slovenca na lestvici ATP Kavčiča (149. mesto), a tudi o tem že razmišlja.

 

"Resda imamo v rokah vodstvo z 2:1, toda sam pravim, da smo še vedno en velik korak oddaljeni od zmage. In ta korak bomo morali narediti sami. Prvi jutrišnji dvoboj Gulbis - Žemlja bo gotovo povsem odprt. Čeprav je seveda favorit Latvijec, Žemlja dobro igra in če bo ponovil predstave, bo še zelo zanimivo, saj ima vse možnosti za zmago. V primeru izida 2:2 pa se bom jutri odločil, kdo bo igral zadnji obračun, toda to gotovo ne bo Gregorc. Za seboj ima namreč deset nizov in že čuti utrujenost, poleg tega ima težave s koleni. Res pa je, da je tudi Gulbis že odigral deset nizov. Jutri zjutraj se bom odločil, kdo bo igral; bržčas bo to Kavčič," je še povedal slovenski kapetan in dodal: "Tudi če bo 3:1, se bom o zadnjem igralcu odločil jutri."


Zmagovalec obračuna, ki se bo v nedeljo končal v Jurmali, bo napredoval v višji kakovostni razred - prvo evroafriško skupino. Slovenija lahko letos po sedmih zaporednih sezonah nastopanja v drugi evroafriški skupini upravičeno računa na napredovanje v višji rang tekmovanja, kjer je doslej igrala dvakrat, leta 1995 in 2001.