Žemlja na pesku kot prerojen

Grega Žemlja je doslej postavil kar nekaj mejnikov slovenskega moškega tenisa, letos pa je za prelomne rezultate poskrbel tudi na največjem domačem turnirju. Ob 17. uri se bo v finalu pomeril s prvopostavljenim Paolom Lorenzijem.

Objavljeno
26. september 2009 14.46
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana - Grega Žemlja je doslej postavil kar nekaj mejnikov slovenskega moškega tenisa, letos pa je za prelomne rezultate poskrbel tudi na največjem domačem turnirju, challengerju z nagradnim skladom 42.500 evrov. Potem ko sta se z Janezom Semrajcem v četrtek kot prva Slovenca doslej v Ljubljani uvrstila v polfinale, je Žemlja včeraj naredil še korak dlje, saj je z novo prepričljivo zmago - 6:1, 7:5 - ugnal tudi tretjega nosilca Francoza Stephana Roberta. Popolnoma slovenskega finala - danes ob 17. uri - pa ne bo, saj je v drugem polfinalu Semrajc z 1:6, 2:6 izgubil s prvopostavljenim Paolom Lorenzijem. Moči pri povsem izčrpanem Ljubljančanu za še eno presenečenje pač ni bilo več.

Grega Žemlja je lahko do turnirja v Ljubljani na prste ene roke preštel zmage, ki jih je na turneji ATP letos dosegel na pesku. Na tej podlagi mu nikakor ni šlo, doživljal je poraze, ki jih upoštevajoč svetovno lestvico ne bi smel, zdaj pa nastopa kot prerojen, BMW Ljubljana open je prinesel popoln zasuk. Toliko bolj presenetljivega, ker pomeni zgolj kratko selitev na peščeno podlago, na kateri Žemlja sicer ni igral vse od ponesrečenega nastopa v Umagu, in na katero je prestopil neposredno z izjemno hitrega latvijskega tepiha. A v TC Ljubljana je stopnjeval nastope iz dvoboja v dvoboj, lahka začetna zalogaja (najprej bolni Aljaž Bedene, nato kvalifikant Adam Kellner) sta bila ravno pravšnje ogrevanje za pridobivanje »peščenih« občutkov, za vedno boljše gibanje in nazadnje sta tudi drugi in tretji nosilec Roko Karanušić ter včeraj še Stephan Robert doživela izjemno prepričljiva poraza.

Proti Robertu je Gorenjec od prve točke igral izjemno napadalno in v prvem nizu je imel na vsak Francozov servis vsaj eno žogico za break, zgolj v prvi igri pa je ni izkoristil. Premoč je bila torej izjemna. Nadaljevala se je tudi v drugem nizu, do edinega padca je prišlo, ko je serviral za zmago in je zapravil dve zaključni žogici, namesto konca dvoboja pa je sledilo izenačenje. A če včasih to pri Žemlji sproži padec v igri, včeraj ni bilo tako, že v naslednji igri je sledil nov break, potrditev tega pa ni bila več vprašljiva. »Tako kot v drugih dvobojih sem tudi tokrat začel z breakom in potem je seveda veliko lažje igrati. Znova sem se odlično počutil na igrišču, zadel ogromno neubranljivih udarcev, forehand je bil na visoki ravni, prav tako servis. Pomembno je tudi, da sem v drugem nizu, ko nisem izkoristil zaključnih žogic, ohranil mirne živce,« je poudaril osmi nosilec, ki je taktiko (pogosto menjavanje ritma) prilagodil Robertovi igri, saj Francoza dobro pozna, nenazadnje je z njim letos izgubil na Reki.

Zelo dobro pozna tudi Lorenzija, ne sicer iz medsebojnih dvobojev, ampak s treninga, zato spet ve, kaj lahko pričakuje, znova pa se je o tem prepričal včeraj. »Potrebno bo veliko potrpežljivosti z osnovne črte, a skušal bom odigrati kot doslej, torej napadalno od prve točke. Upam, da bom lahko ponovil zadnji predstavi,« si je zaželel Žemlja (na njegovo željo so finale s sprva predvidene 16. ure prestavili na 17.), potem ko je videl, kako je Italijan ugnal drugega slovenskega polfinalista Semrajca. Slednjemu je preprosto zmanjkalo moči, saj so posledice mononukleoze dolgotrajne in zato tudi še vedno ne trenira toliko, kot bi moral. Zavoljo utrujenosti - pomagal ni niti zdravniški odmor sredi drugega niza - je bilo tokrat v njegovi igri veliko več napak, manj pa takoimenovanih winnerjev z osnovne črte, dolge točke so večinoma pripadale Lorenziju. Tudi v drugem nizu, ko je skušal skrajšati točke s pogostejšimi prihodi k mreži, ni bilo veliko bolje in kljub borbenosti je moral na koncu priznati premoč tekmecu. »Udarci so bili danes počasnejši, servis ni deloval, kot bi moral, telesne moči je bilo preprosto premalo. Škoda, ker mislim, da bi bil lahko enakovreden tekmecu in bi imel tudi možnosti za zmago, če bi bil povsem nared,« je bil razočaran Semrajc, ki pa je vendarle lahko zadovoljen, saj je polfinale njegov najboljši rezultat doslej in ga bo v ponedeljek na lestvici ATP prvič uvrstil tudi med najboljšo štiristoterico, okoli 375. mesta.

Turnir dvojic sta dobila Britanca Jamie Delgado in Jamie Murray, ki sta bila prva nosilca. V finalu sta s 6:3, 6:3 premagala četrtopostavljena Simoneja Vagnozzija in Stephana Roberta.

Iz sobotne tiskane izdaje Dela