Žemlja za uvod 
po zlata vredno točko

Grega Žemlja je imel pred včerajšnjim žrebom Davisovega pokala, v katerem se bo Slovenija v I. evro-afriški skupini merila s Finsko, le eno željo: potem ko je bilo že vnaprej jasno, da bo prvi dan lopar prekrižal z Jarkkom Nieminenom, je hotel igrati drugi.

Objavljeno
03. marec 2011 23.58
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Ljubljana – A želja se mu ni uresničila, z najboljšim finskim teniškim igralcem bosta danes ob 15. uri v dvorani Tivoli odprla dvoboj 1. kola, sledila bo še partija Blaž Kavčič – Harri Heliövaara. Za slovenski tabor bi bilo seveda po uvodnem dnevu idealno vodstvo z 2:0, tudi 1:1 pa bi ohranjalo upe na prvo (in načrtovano) zmago Slovenije na tej ravni tekmovanja.

Slovenski in finski kapetan Blaž Trupej ter Kim Tiilikainen z izborom ob žrebu nista presenetila, saj med posamezniki od naših igralcev Kavčič in Žemlja močno izstopata, prav tako kot pri Fincih Nieminen, medtem ko je poškodovanega Henrija Kontinena po pričakovanju zamenjal Heliövaara. Proti slednjemu so v našem taboru takorekoč že vnaprej vpisali dve točki, prvi pa bo skušal eno od nujno potrebnih Nieminenu »ukrasti« Žemlja. Lani je prvi finski lopar na turnirju iz serije masters v Torontu našega reprezentanta ugnal s 6:3, 6:3, a to je bilo vendarle na trdi podlagi, pesek, ki sicer tudi ni Žemljeva najljubša podlaga, pa bi moral Gorenjcu zagotoviti nekaj prednosti.

»Jarkko nima izrazitega orožja, tudi servis ni nič posebnega, sploh pa ne drugi. Najraje igra z osnovne črte, zelo mu ustreza, da dobiva žogice vedno v isti višini, zato bo potrebnih čim več udarcev zunaj njegove točke nadzora. Načrt je čim bolj razbiti ritem, ki mu ustreza. Upam tudi na kakšne lahke točke s servisom. Zdi se mi, da mi njegova igra kar ustreza, zato sem imel precej nenavadne občutke, ko sem lani tako gladko izgubil,« o tekmecu pravi Žemlja, ki ni najbolj navdušeno pospremil razplet žreba. Kasneje ko štartajo njegovi dvoboji, bolj je zadovoljen, k sreči je začetek šele ob 15. uri … »Ob uvodnih dvobojih še niso jasna razmerja med ekipama, vse je še novo, edini plus je, da veš natančno, kdaj boš igral,« razmišlja Žemlja, ki bo seveda že prvi dan naredil vse, da bi Sloveniji priigral zlata vredno točko. Za to vsekakor ima kakovost, dodaten izziv zanj je tudi premierni nastop v I. evro-afriški skupini. Prvič bo na tej ravni tekmovanja seveda igral tudi Kavčič, ki pa bo imel uvodni dan precej nižjo oviro. Če je Žemljeva današnja točka želja (Nieminen je v svetovnem zaporedju 87 mest višje), je Kavčičeva pač nuja.

Medtem ko je Ljubljančan z 81. mestom edini Slovenec med stoterico na ATP, je Heliövaara le 287., poleg tega je za našim igralcem najboljši štart v sezono v njegovi karieri, premagoval je tudi že igralce Nieminenove ravni. »Zadnje čase igram zelo dobro in ne vem, zakaj bi bilo tokrat drugače. Glede na to, da vsi od mene pričakujejo zmago, bo sicer nekaj dodatnega pritiska, a s tem že imam kar nekaj izkušenj, zato mislim, da me to ne bo oviralo pri igri,« pa optimistično pričakuje svoj prvi dvoboj Kavčič.

Jutri – z začetkom ob 15. uri – se bodo v igri dvojic pomerili Žemlja in Luka Gregorc ter Nieminen in Heliövaara, medtem ko sta nedeljska para, ko se bo zaradi hokeja spored začel že opoldne, Kavčič – Nieminen in Žemlja – Heliövaara.