Žemlja zlahka do točke, Gregorc namučil Gulbisa

Izid med tenisači Slovenije in Latvije je po prvem dnevu 3. kroga druge evroafriške skupine Davisovega pokala poravnan na 1:1. Grega Žemlja je premagal Andisa Juško, Luka Gregorc pa klonil proti Ernestsu Gulbisu.

Objavljeno
18. september 2009 17.42
Ti. Kr./STA
Ti. Kr./STA
Riga - Potem ko je najprej Grega Žemlja po zmagi nad Andisom Juško Slovenijo popeljal v vodstvo v teniškem dvoboju 3. kroga druge evroafriške skupine Davisovega pokala proti Latviji, je Luka Gregorc po petih nizih s 6:4, 7:6 (3), 4:6, 4:6 in 6:8 klonil proti prvemu latvijskemu igralcu, Ernestsu Gulbisu. Izid po prvem dnevu je tako poravnan na 1:1.

Potem ko je Žemlja uspešno odigral uvodni dvoboj in Slovenijo po zmagi nad Juško s 6:1, 6:1 in 6:4 popeljal v vodstvo, se je drugi dvoboj dneva med Gregorcem in najboljšim latvijskim igralcem Gulbisom, ki je na lestvici ATP ob robu najboljše stoterice (101.), zavlekel v izjemno razburljiv peti niz. Čeprav je imel v odločilnem nizu že vodstvo s 3:0, 4:1, 5:2 in je serviral pri 5:3, je na koncu Latvijec "rešil" dvoboj in po več kot treh urah in pol igre preprečil presenečenje, slavil zmago ter s tem razmerje moči pred nadaljevanjem izenačil na 1:1.

"Res je težko igrati na tej izjemno hitri podlagi. Že sam podatek, da je imel Gulbis 39 asov, pove veliko o tepihu tu v dvorani. Kaj naj rečem? Sem še povsem pod vtisom dvoboja, a tako z Žemljo kot Gregorcem sem maksimalno zadovoljen,"
je uvodoma iz Latvije sporočil slovenski kapetan Blaž Trupej.

"Če sem odkrit, smo že danes naredili več, kot sem sam pričakoval. Bali smo se, da ne bo 2:0 za Latvijce, le želeli smo si 1:1 in imeli celo lepe možnosti za 2:0. Tako je. Zdaj bomo morali nekje še 'najti' tisti dve točki. Smo povsem neobremenjeni in nimamo česa izgubiti, lahko le veliko pridobimo," je še dejal Trupej in dodal: "Vzdušje v dvorani je res izjemno. Tribune so polne, ozračje je naelektreno in v takšnem je pravi užitek igrati. V bistvu v takšni atmosferi ne moreš igrati slabo."

Slovenske barve v Latviji poleg Žemlje in Gregorca zastopata še Blaž Kavčič in Aljaž Bedene. Slovenci opozarjajo, da je podlaga izjemno hitra, kar je tudi razlog, da kapetan slovenske ekipe prvi dan v boj ni poslal najboljšega Slovenca na lestvici ATP Kavčiča (149. mesto). V soboto bosta dvojice odigrala Žemlja in Gregorc, medtem ko se za nedeljo Trupej še ni odločil o postavi.

Zmagovalec obračuna, ki bo do 20. septembra v Jurmali, bo napredoval v višji kakovostni razred - prvo evroafriško skupino. Slovenija lahko letos po sedmih zaporednih sezonah nastopanja v drugi evroafriški skupini upravičeno računa na napredovanje v višji rang tekmovanja, kjer je doslej igrala dvakrat, leta 1995 in 2001.


Davisov pokal, 2. evroafriška skupina:

- 3. krog:
SLOVENIJA - LATVIJA 1:1


- danes:
Andis Juška - Grega Žemlja 1:6, 1:6, 4:6;
Ernests Gulbis - Luka Gregorc 4:6, 6:7 (3), 6:4, 6:4, 8:6;


- sobota, 19. september:

Luka Gregorc/Grega Žemlja - Ernests Gulbis/Dennis Pavlovs

- nedelja, 20. september:
Grega Žemlja - Ernests Gulbis
Luka Gregorc - Andis Juška