Zgodnje slovo Drakšiča v Rotterdamu

Svetovno prvenstvo v judu v se za sedemčlansko slovensko vrsto ni začelo najbolje. Edini predstavnik prvega dne Rok Drakšič je v kategoriji do 66 kg izgubil borbo proti Južnokorejcu Jeong-Hwanu Anu in ostal brez uvrstitve.

Objavljeno
26. avgust 2009 13.10
P. Z./STA
P. Z./STA

Rotterdam - "Nesrečna" 13. borba kategorije do 66 kg je postregla z borbo med varovancem celjskega trenerja Marjana Fabjana in predstavnikom iz Južne Koreje. V zelo izenačenem srečanju, borca sta se neprestano izmenjevala v vodstvu, se je dvoboj po rednem delu petih minut končal neodločeno z 2:2, kar je pomenilo, da bo zmagovalec znan po zlati točki.

 

Tudi dodatne tri minute sta judoista na blazini štiri bila izredno izenačeno borbo, morda pa je jeziček na tehtnici nekoliko prevesil tudi aziatski sodnik. An je bil manj aktiven, sodnik pa je kazni podeljeval Roku Drakšiču. Po polovici dodatnega dela je sodnik borca povabil na začetni točki na tatamiju in zmago po posvetu s stranskima sodnikoma prisodil "rojaku" Jeong-Hwanu Anu.

 

"To je judo. Enkrat si že zmagovalec, v naslednjem hipu poraženec. Še posebej pride to do izraza pri teh novih pravilih, sodniki bodo na tem prvenstvu nedvomno veliko delili kazni. V začetku je bil Korejec boljši, a je Roki njegovo prednost izničil. Na žalost ga je doletela usoda spremenjenih pravil, kar pomeni slovo od nadaljnjega tekmovanja," je po Drakšičevem nastopu dejal selektor moške ekipe Gregor Brod.

 

Po novih pravilih mora namreč vsak borec "prilesti" vsaj do četrtfinala in če potem izgubi, ima šele takrat pravico do repasaža. Če pride do poraza prej, je tekmovanja konec. "Borba je bila zelo napeta za vse gledalce, še posebej pa zame. Izredno izenačen dvoboj, kjer pa sem povsem sam kriv, da nisem zmagal. Zmago sem imel že v žepu, a sem nato pustil Korejcu, da izenači. Pravila so spremenjena, vsak sodnik si jih razlaga nekoliko po svoje," je najprej dejal Drakšič in nato dodal: "V začetku je bil nasprotnik bolj napadalen, a sem ga nato 'začutil' in v nadaljevanju sva se drug drugemu izogibala. Žal sem izgubil, res pa je, da rabim še nekaj časa, da se navadim na svojo kategorijo, v kateri sem na SP nastopil prvič (prej je Drakšič nastopal v kategoriji do 60 kg op. p.)."

 

Drakšič bo zdaj na prvenstvu bodril preostali del reprezentance in njenim članom s sparingom pomagal pri ogrevanju. V četrtek bosta na tatamije v dvorani Ahoy stopila Petra Nareks (do 52 kg) in Sašo Jereb (do 73 kg). Nareksova se bo v prvem krogu borila proti Kitajki Hongmei He, Jereb pa proti Irancu Aliju Malomatu.