Zgodovinska zmaga Božiča

"Počutim se kot v sanjah. Zelo sem zadovoljen z zmago, še posebej zaradi dejstva, da sem v sprint prišel 'ukleščen' med Farrarja in Bennatija," je dejal Borut Božič po zmagi v šesti etape kolesarske dirke po Španiji.

Objavljeno
04. september 2009 20.11
Ma.B./STA
Ma.B./STA
Madrid - Slovenec Borut Božič (Vacansoleil) je zmagal v ciljnem sprintu šeste etape kolesarske dirke po Španiji (Xativa - Xativa, 176,8 km). Drugi je bil Anmeričan Tyler Farrar (Garmin-Slipstream), tretji pa Italijan Daniele Bennati (Liquigas). Božič je postal prvi Slovenec z zmago na eni od treh največjih večetapnih kolesarskih dirk (Giro, Tour, Vuelta).

"Počutim se kot v sanjah. Zelo sem zadovoljen z zmago, še posebej zaradi dejstva, da sem v sprint prišel 'ukleščen' med Farrarja in Bennatija. 250 metrov pred ciljem sem se odločil za napad in uspelo mi je presenetiti tekmece," je dejal Božič.

Božič je že v ponedeljek v tretji etapi od nizozemskega Zuthpena do Venla izenačil najboljši dosežek slovenskega kolesarstva na kateri od treh največjih večetapnih kolesarskih dirk, ko je v ciljnem sprintu zasedel drugo mesto. Druga mesta so pred tem dosegli tudi Zoran Klemenčič in Tadej Valjavec na Giru ter Valjavec in Janez Brajkovič na Vuelti.

Božič je skupno zdaj na šestem mestu s 23 sekundami zaostanka za vodilnim. Na čelu je ostal Nemec Andre Greipel iz moštva Columbia-HTC, tokrat desetouvrščeni. Nemec je vodstvo prevzel po četrtkovi zmagi v peti etapi. Drugi Slovenec na dirki Valjavec (AG2R) je na današnji etapi zasedel 18. mesto s šestimi sekundami zaostanka in je skupno 27. (44 sekund zaostanka).

Sicer pa je bila etapa spet pretežno ravninska, vtis so "pokvarili" le trije kategorizirani vzponi. Kmalu po startu so pobegnili Jose Antonio Lopez Gil, Matheus Pronk, Bingen Fernandez in Aitor Perez in si prikolesarili šest minut prednosti. Toda glavnina je imela vse pod nadzorom. Ubežnike je ujela 17 kilometrov pred ciljem, ekipe pa so se začele pripravljati na ciljni sprint. V njem je bil najmočnejši Božič, ki je tekmece pustil za dolžino kolesa za sabo.


Izidi:
1. Borut Božič (Slo/Vacansoleil) 4:40:50
2. Tyler Farrar (ZDA/Garmin-Slipstream)
3. Daniele Bennati (Ita/Liquigas)
4. Davide Vigano (Ita/Fuji-Servetto)
5. Tom Boonen (Bel/Quick Step)
6. Leonardo Duque (Kol/Cofidis)
7. Sebastien Chavanel (Fra/Francaise des Jeux)
8. Cadel Evans (Avs/Silence-Lotto)
9. Marcel Sieberg (Nem/Columbia-HTC)
10. Andre Greipel (Nem/Columbia-HTC) vsi isti čas
...
18. Tadej Valjavec (Slo/AG2R) + 0:06

- skupno:
1. Andre Greipel (Nem/Columbia-HTC) 19:40:23
2. Tom Boonen (Bel/Quick Step) + 0:06
3. Daniele Bennati (Ita/Liquigas) 0:17
4. Tyler Farrar (ZDA/Garmin-Slipstream) 0:21
5. Fabian Cancellara (Švi/Saxo Bank) 0:27
6. Borut Božič (Slo/Vacansoleil 0:23
7. Ivan Basso (Ita/Liquigas) 0:27
8. Alejandro Valverde (Špa/Caisse d'Epargne) 0:27
9. Cadel Evans (Avs/Silence-Lotto) 0:28
10. David Garcia (Špa/Xacobeo Galicia) 0:33
...
27. Tadej Valjavec (Slo/AG2R) 0:44