Žilavi Belorusi pretrd oreh za Slovence

Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijski tekmi za SP z Belorusi iztržila remi. Gostje so se predstavili kot zelo kakovosten tekmec, tako da se junija obeta izjemno vroče gostovanje v Minsku.

Objavljeno
31. marec 2005 01.05
Cimerotič si je v 24. minuti hudo poškodoval zapestje
Slovenska nogometna reprezentanca je v kvalifikacijski tekmi za SP z Belorusi v Celju iztržila remi. Gostje so se predstavili kot zelo kakovosten tekmec, tako da se v naslednjem krogu obeta izjemno vroče gostovanje v Minsku.
 
Da je imel slovenski selektor Brane Oblak še kako prav, ko je opozarjal na zelo neugodne in spretne beloruske posameznike, se je pokazalo kmalu po uvodnem sodnikovem pisku. Po začetnem otipavanju obeh moštev je niti igre počasi začela prevzemati beloruska izbrana vrsta, ki bi svojo agresivnost skorajda unovčila že v 11. minuti. Ob visokem predložku v slovenski kazenski prostor je namreč nespretno posredoval Branko Ilič, ki je žogo »nastavil« Belkeviču, vendar pa je mladega branilca v slogu zadnjih predstav, torej izvrstno, z mojstrsko obrambo rešil Samir Handanovič .
 
Huda poškodba Cimirotiča
 
V času, ko so v posesti žoge kraljevali gostje, pa je prišla sploh največja priložnost na tekmi, ko bi nerodno posredovanje beloruskih branilcev z nekaj več športne sreče kaj lahko kaznoval Mile Ačimovič. Nastja Čeh je izvajal prosti strel, do odbite žoge je prišel igralec francoskega Lillea, a je njegova bomba končala v okviru vrat Jurija Ževnova. To je bil prvi resnejši napad Slovencev, ki so se več kot očitno otresli uvodne napetosti in pričeli sestavljati vse bolj domiselne akcije. Ena takih se je zgodila v 25. minuti, ko se je na levem krilu dobro znašel nogometaš splitskega hajduka Suad Filekovič, ki je v kazenskem prostoru Ževnova našel Sebastjana Cimirotiča, a je popularnega »Cimeta« uspešno zaprl obrambni igralec gostov. Vendar na zelo boleč način. 30-letnega Ljubljančana je namreč pohodil po levem zapestju, tako da so ga morali zaradi hude krvavitve nemudoma odpeljati v celjsko bolnišnico, kjer so po prvih pregledih ugotovili natrgano tetivo na roki. Namesto njega je v igro prišel novopečeni slovenski državljan, član angleškega premierligaša Portsmouth, Aleksandar Rodić.
 
Prvenec Rodića
 
In prav isti igralec se je v soju žarometov znašel tik pred koncem prvega polčasa, ko je praktično že izgubljeno žogo na robu igrišča z borbeno igro pridobil Fabijan Cipot in jo s filigransko natančnostjo tudi spravil v kazenski prostor. Rodić se je v slogu »klasnih«  strelcev kot za šalo otresel gostujočega branilca in tudi z nekaj sreče matiral nemočnega Ževnova. To je bil Rodićev prvi zadetek v dresu z državnim grbom in sploh prvi slovenske reprezentance po štirih tekmah.
 
Hitro izenačenje gostov
 
Nadaljevanje so bolje začeli Belorusi, ki so pokazali, da njihova vrlina niso samo hitri in kombinatorni protinapadi, ampak so s svojo agresivnostjo popolnoma »zadušili« slovensko zvezno vrsto.Tako je Handanovič že v drugi minuti moral pokazati, zakaj je pravzaprav na plačilni listi videmskega Udineseja, saj je z lepo parado ukrotil nevaren poizkus Romaščenka, ki mu je briljantno asistiral bržkone največji zvezdnik gostov, Aleksander Hleb, sicer član nemškega Stuttgarta. Nista minili niti dve minuti, ko so razigrani Belorusi s kratkimi podajami zopet premešali  še malce zaspano slovensko obrambno linijo in Handanovič je lahko le nemočno pospremil strel Aleksandra Kulčija, ki je rutinirano zadel.
 
Po izenačujočem zadetku je igra postajala čedalje bolj odprta in Ževnov je moral pokazati kar nekaj znanja, da je izboksal nevaren projektil Čeha s kakih 20-ih metrov. Pogum je pokazal tudi Oblak, ki je igralca sredine Filekoviča zamenjal  z napadalcem Erminom Šiljakom. »Šiljo« je potreboval le dobre četrt ure, da se je znašel v zgledni priložnosti, a je njegov močan strel zletel malenkost mimo leve vratnice Ževnova.
 
Enajstmetrovka da, enajstmetrovka ne
 
Belorusi v tem obdobju niso pokazali praktično ničesar, razen morda nekaj umazanih prekrškov, še posebej je bil »tepen« Ačimovič, ki je sicer kljub poškodbi gležnja še enkrat več dokazal, da gre za izjemno kakovostnega kreativca. Velja omeniti še slalom Rodića, ki je pred padcem v kazenskem prostoru nanizal kar branilcev. Savdski sodnik al Hamdi je najprej pokazal enajstmetrovko, a se na začudenje vseh, po posvetu s stranskim sodnikom premislil. Oblak je kot zadnjega v ogenj poslal še Jalna Pokorna in kazalo je, da zadetek visi v zraku, a so gostje z agresivnim pokrivanjem že v kali zatrli napadalne ambicije Slovencev. Še najbliže zadetku je že v sodnikovem podaljšku prišel Andrej Komac,  njegov udarec s 14 metrov pa je zletel prek vrat.
 
Slovenski neposredni tekmeci za drugo mesto v kvalifikacijski skupini, Norvežani, so remizirali na gostovanju v Moldaviji, kar pomeni, da je četa Braneta Oblaka še vedno zelo v igri za tako željeni plasma na SP v Nemčiji prihodnje leto.

Lestvica:

1. Italija 5 4 0 1 9:5 12
2. Norveška 5 2 2 1 6:3 8
3. Slovenija 5 2 2 1 5:4 8
4. Belorusija 4 1 2 1 9:6 5
5. Škotska 4 0 2 2 1:4 2
6. Moldavija 5 0 2 3 1:9 2