Berlot 16., Jelenko zaradi bolečin v hrbtu ni tekel

V zadnji tekmi poletne velike nagrade FIS v nordijski kombinaciji je cilj videl le Gašper Berlot, Marjan Jelenko je po skokih odstopil.

Objavljeno
01. september 2013 02.44
iza/Berlot
J. P. Delo.si
J. P. Delo.si

Oberstdorf - Nordijski kombinatorci so s še drugo tekmo v nemškem Oberstdorfu sklenili kratko sezone poletne velike nagrade FIS, za katero so štele zgolj štiri preizkušnje. V zadnji je bil najprepričljivejši domači as Johannes Rydzek pred Japoncem Akitom Vatabejem in Avstrijcem Bernhardom Gruberjem, zmagovalcem petkove preizkušnje.
Nastopila sta dva Slovenca, cilj je videl le eden: 23-letni član SSK Velenje Gašper Berlot je zasedel solidno 16. mesto, tokrat pa je - ravno obratno kot dan poprej - slabši skakalni nastop, ki ga je končal šele na 24. mestu (159,9 točk), nadoknadil z uspešnejšim tekom. Na 15 km dolgi smučini je namreč vknjižil šesti čas (39:34,9), kar ga je skupno pomaknilo osem mest navzgor. Gašperjev klubski kolega Marjan Jelenko se po 16. skakalnem dosežku (172,3 točk) zaradi bolečin v hrbtu ni pojavil na tekaškem delu.

Zgodilo pa se je neverjetno, podeliti so morali kar dva globusa zaskupna zmagovalca »poletnega svetovnega pokala«. S po enim prvim, drugim, tretjim in četrtim mestom in končno bero po 290 točk sta si prvo mesto namreč razdelila Gruber in Vatabe, tretji Rydzek je zaostal 44 točk. Berlot je na končnem 16. mestu zbral 58 točk, Jelenko je bil dve mesti in pet točk slabši, je pa z devetim mestom iz Beljaka vpisal najboljšo slovensko poletno uvrstitev. Zdaj fante čaka teden dni dopusta, nato pa naporne priprave na novo zimsko sezono.

Triplat: Niti zadovoljen niti razočaran

»Zadnja tekma je bila nekoliko čudna, saj se je veter na skakalnici precej obračal. Nekateri tekmovalci, predvsem na koncu štartne liste, so imeli zato veliko prednost. Gašperju se je prvi skok posrečil solidno, drugi nekoliko slabše, na splošno pa sem lahko zadovoljen z njegovim skakalnim napredkom. Je pa zelo dobro nastopil v tekaškem delu, še dan poprej je namreč na progi bruhal. Zaradi sistema 'vikend pokala' je imel že na začetku precej zaostanka, zaradi česar ni mogel še bolj napredovati. Marjan zaradi bolečin v hrbtu, ki jih bomo skušali sanirati do zime, v teku raje ni nastopil. Če potegnem črto pod poletno sezono, sem od fantov pričakoval nekoliko boljše predstave na skakalnici, malce manj napak in večjo konstantnost. Dokaj blizu smo najboljšim, v Beljaku, kjer se nam je vse poklopilo, smo to tudi dokazali. Ne morem torej biti niti povsem zadovoljen niti razočaran,« je sklepno oceno podal glavni trener Primož Triplat.