Biatlonci na SP brez Jakova Faka

Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak zaradi težav s prstom ne bo odpotoval na svetovno prvenstvo v Hanti Mansijsku. Fak je na ameriški turneji svetovnega pokala dobil ozebline, zaradi katerih je obstajala celo nevarnost, da bi ostal brez prsta.

Objavljeno
27. februar 2011 21.42
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Ljubljana - BiatlonskoSP v Hanti Mansijsku je pred vrati, najboljši slovenski biatlonec to zimo Jakov Fak pa bo zaradi težav s prstom ostal doma. Hude ozebline so mu namreč povsem omrtvičile kazalec, s katerim sicer pritiska na sprožilec biatlonske puške.

»Težko se je sprijazniti s takšnim dejstvom tik pred največjim tekmovanjem sezone, vendar je zdravje na prvem mestu. Sam težko realno ocenim položaj, vendar so vsi zdravniki zelo jasno izrazili mnenje. Kolikor sem sam trmast, bi celo tvegal z nastopi, vendar se lahko stanje drastično poslabša. Sprijazniti se je treba s tem in storiti vse, da se tkivo na prstu obnovi. Jutri grem še na dodatne preiskave,« je za STA povedal Fak.

»Kako bo potekala rehabilitacija, ne vem, to bodo vedeli zdravniki. Razočaranje je, da se je to sploh zgodilo, ne samo zaradi tega, ker je pred vrati SP. Kar se je zgodilo se je, s tem se je treba sprijazniti, gledati naprej, pozdraviti prst, mogoče še ni konec sezone. Vložek je prevelik, da bi vseeno šel na SP. Zdravniki so povedali svoje, mi smo sprejeli njihovo mnenje in to je dokončna odločitev. Želim si nastopiti na finalu svetovnega pokala, ne vem pa, če bo možno. Vse bo odvisno od prsta in zdravniške ekipe, ki me bo spremljala na okrevanju in mi svetovala,« je v pogovoru za STA strnil misli letos najboljši slovenski biatlonec.

»Jakov se zaveda, da bi s takšnim dejanjem lahko postavil na kocko tudi svojo kariero, zato smo se skupaj odločili, da ostane doma na zdravljenju. Sam sicer nisem zdravnik, vendar so vsi priznani strokovnjaki, s katerimi sodelujemo, ocenili, da je tveganje v primeru nastopa preveliko. Storili smo vse, kar je bilo v naši moči. Stanje se resda izboljšuje, vendar je potreben čas, da se bo tkivo popolnoma obnovilo. Nič ne pomeni eno, četudi veliko tekmovanje, v primerjavi z desetletjem ali več kariere, ki mu je še ostala,« je dejal glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

Fak bo zdaj opravil številne terapije, vsi drugi člani slovenske reprezentance pa se bodo na prvenstvo v Rusijo odpravili v ponedeljek zgodaj zjutraj, so še sporočili iz biatlonskega tabora.