Bjørgnova tokrat »le« srebrna, zmaga Johaugovi

Norveška smučarska tekačica Therese Johaug je zmagovalka zadnje ženske preizkušnje na svetovnem prvenstvu v Oslu. Drugo mesto je osvojila njena rojakinja Marit Bjørgen, ki je tako še petič stopila na zmagovalni oder na tem SP, tretja je bila Poljakinja Justyna Kowalczyk. Barbara Jezeršek je osvojila 22. mesto.

Objavljeno
05. marec 2011 11.50
Posodobljeno
05. marec 2011 13.54
D. O., delo.si
D. O., delo.si
Holmenkollen - Ženska preizkušnja na 30 kilometrov se je končala po pričakovanjih - z norveško zmago. A svojega petega zlata na tem prvenstvu ni osvojila prekaljena Marit Bjørgen, pač pa je prvič na najvišjo stopničko v kraljevski disciplini stopila mlada, 22-letna Therese Johaug. Slednja je največjo konkurentko za zmago Bjoergnovo in ostale zasledovalke napadla na polovici proge in svojo prednost počasi večala. Bjørgnova je padla v manjšo krizo, ritmu Johaugove pa ni zmogla slediti niti Kowalczykova.

Kot piše STA, je ta trojka narekovala oster ritem, tako da se je boj za preostala mesta začel biti daleč v ozadju. Tudi ob menjavi smuči, vosek po določenem času popusti, zato se nekatere tekačice ob zadostni prednosti odločajo za dovoljeno menjavo med tekmo, je bila Johaugova v ospredju, njena prednost pa je skopnela zgolj na 22 sekund. A se je nato znova kmalu pričela večati, tako da je bilo hitro jasno, da bo zmago osvojila Johaugova, ki je tako snela krono tekaški kraljici Bjoergnovi. Slednja je kljub temu junakinja tega prvenstva, saj je kar na štirih preizkušnjah zmagala, tokrat pa je bila srebrna.

Ob odsotnosti Majdičeve najboljša slovenka Jezerškova

Dobro sta nastopili tudi obe slovenski predstavnici, ki sta se uvrstili v zgornjo polovico nastopajočih. Jezerškova je sprva tekla znotraj dvajseterice, nato okrog 30. mesta, na koncu pa osvojila 22. mesto. Tudi Cossettinijeva, ki se je zaradi hude bolezni na smuči med najboljše vrnila šele pred meseci, je dosegla uvrstitev med najboljših 30, bila je 28. Ostale Slovenke na čelu z bronasto iz klasičnega sprinta Petro Majdič so svoje nastope sklenile po štafetni preizkušnji in se posvetile pripravam na naslednjo tekmo svetovnega pokala, ki bo prihodnji teden v finskem Lahtiju.

»Mislim, da moramo biti zadovoljni. Želeli smo si uvrstitev med najboljših 30, potem pa je to uspelo celo obema. Morda je bila nekoliko počasnejša le sredina proge, ampak se je na koncu le izšlo. Kljub hudemu ritmu tistih v ospredju in velikih zaostankih je bila Barbara na robu dvajseterice, tudi Mirjam pa se je prebila med 30. Mislim, da je trener Vladimir Korolkevič opravil dobro delo, če bomo v tem ritmu nadaljevali, se počasi prebili tudi med najboljših 15, potem bomo znali vzdrževati dobre rezultate tudi v prihodnje,« je po današnji tekmi dejal vodja tekaških reprezentanc Marko Gracer.

Izidi ženske preizkušnje na 30 km:
1. Therese Johaug (Nor) 1:23:45,1
2. Marit Bjørgen (Nor) + 44,0
3. Justyna Kowalczyk (Pol) 1:34,0
4. Charlotte Kalla (Šve) 2:05,5
5. Kristin Stoermer Steira (Nor) 2:20,8
6. Vibeke Skofterud (Nor) 2:36,4
7. Nicole Fessel (Nem) 3:03,9
8. Marianna Longa (Ita) 3:09,8
9. Antonella Confortola Wyatt (Ita) 3:10,2
10. Anna Haag (Šve) 3:11,4
...
22. Barbara Jezeršek (Slo) 7:48,6
28. Mirjam Cossettini (Slo) 8:25,4