Boštjan Kline marljivo in potrpežljivo do napredka

Medtem ko se njegovi bolj izkušeni kolegi iz ekipe dokazujejo na svetovnem prvenstvu v Garmischu, se Boštjan Kline, ki je pred kratkim osvojil naslov mladinskega svetovnega prvaka v smuku in superveleslalomu, uri na treningih pred novimi tekmami za evropski pokal.

Objavljeno
10. februar 2011 11.57
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Ljubljana – »Spominja me na Andreja Jermana. Tržičana sem treniral sedem let. Boštjan mu je v pristopu do dela zelo podoben – je izjemno priden in osredotočen na zastavljeni cilj. Zaveda se garaškega dela, pripravljen je na učenje in izpopolnjevanje. Je sposoben fant z močno voljo. In nikamor se mu ne mudi. Tako kot Jerman v mlajših letih tudi on od svojih smučarskih vrstnikov odstopa v prizadevnosti,« je dvakratnega mladinskega svetovnega prvaka opisal trener ekipe za evropski pokal Roman Rozman. » Boškota « , kot ga kličejo prijatelji, so na smuči postavili starši že pri dveh letih. »Že zelo zgodaj sem vzljubil sneg. Oče me je spuščal po hribu, mama pa me je lovila,« se je 19-letni Kline v smehu spominjal zgodnjega otroštva. Tekmovalec mariborskega Branika je največ časa treniral pod taktirko Bojane Gostenčnik.

»Tri leta sva sodelovala, vmes pa so se trenerji pogosto menjavali,« je povedal Kline. Leto dni sodeluje z izkušenim Rozmanom, lani pa se je priključil ekipi za svetovni pokal v hitrih disciplinah, v kateri ga usmerja avstrijski strokovnjak Burkhard Schaffer. »Trenirati ob tako izkušenih tekmovalcih je za mladega smučarja nekaj najboljšega, velika spodbuda. Prehod iz mladinske v člansko vrsto zame ni bil silovit, ker prvine spoznavam počasi, z veliko vloženega dela in truda, učim se postopoma in trezno stopam raven višje,« je razkril Mariborčan, ki v svetovnem pokalu najbolj občuduje Švicarja Carla Janko: »Všeč mi je njegova mentalna trdnost, ta miren psihološki pristop.«
Čuti, da je njegov uspeh prišel s psihičnim razvojem, zrelostjo. »Začetek sezone ni bil prav obetaven. Delal sem napake, potem pa se je forma stopnjevala in prišli so rezultati. Ves čas delam 'na polno', kar se mora enkrat obrestovati. Večji del življenja sem posvetil alpskemu smučanju in res si želim uspeti, prejeti potrditev za kakovostno delo in vloženo energijo. Pomembno je, da uživaš v tem, kar počneš. Presrečen sem, da mi je to omogočeno, saj ljudi, ki imajo takšno priložnost, ni prav veliko,« je razmišljal mladinski svetovni prvak v smuku in superveleslalomu.

Prve smukaške točke v evropskem pokalu si je prismučal pred dvema letoma ravno v Crans Montani, prizorišču letošnjega MSP. Trener Rozman je opozoril, da je bilo že takrat očitno, da mu teren v francoskem smučarskem središču ustreza. »MSP je zelo resno tekmovanje. Na njem so prisotni tekmovalci in šefi vseh največjih reprezentanc na svetu. 'Boško' je v svoji generaciji v ospredju, potrebuje pa več veleslalomske kilometrine. V prihodnosti bo moral izpiliti tehniko, saj bodo hitre discipline zaradi pogostih poškodb postajale vse bolj tehnične. Prepričan sem, da bodo v prihodnje za kakšnih 10 odstotkov znižali hitrost smučanja, zato bodo postavitve vse bolj podobne veleslalomu. Če bo nadaljeval s kakovostnim delom, ima v prihodnosti tako rekoč uspeh zagotovljen,« je pojasnil Rozman, ki Klineta, če mu ne bodo nagajale poškodbe, ob tako zagnanem delu čez približno pet let vidi kot uveljavljenega tekmovalca v svetovnem pokalu. »Za to raven tekmovanja potrebujem trdnost, suverenost in samozavest. Vse te prvine moram še osvojiti,« je trenerju prikimal Kline, smukaški zapriseženec, ki ljubi hitrost in adrenalin. A dogodkov ne bo prehiteval ...

Novi izziv: finale svetovnega pokala

Boštjan Kline bo 9. marca star 20 let. Na MSP si je prismučal tri kolajne – dve zlati (Crans Montana, 2011) in bronasto (Megeve, 2010). V svetovnem pokalu je nastopil trikrat (Val d’Isere, Kvitfjell, Lake Louise), na prve točke še čaka. Z naslovoma na MSP si je zagotovil nastop na finalu sezone v Švici. Ta čas pridno trenira, prihodnji teden pa nadaljuje s tekmami za evropski pokal v Sočiju, na prizorišču naslednjih ZOI. V prostem času rad igra nogomet in se druži s prijatelji. V medijih spremlja tudi druge športne panoge, navdušujejo ga predvsem borilne veščine. Čeprav je šport težko usklajevati s šolo, se dijak 4. letnika II. gimnazije Maribor trudi slediti nalogam, ki ga čakajo v spletni učilnici izobraževanja na daljavo.