Če bo pamet, bosta volk sit in koza cela

V sodobnem svetu se vse začne in konča pri denarju. Tudi nesoglasja med predsednikom smučarske zveze in organizacijskim komitejem Pokala Vitranc na proslavi 50-letnice tekme imajo finančno ozadje: kakšen delež bodo organizatorji Vitranca in Zlate lisice odšteli SZS od televizijskih pravic oziroma kakšen vpliv bo imela zveza kot nosilec tekem svetovnega pokala.

Objavljeno
10. marec 2011 16.00
Posodobljeno
10. marec 2011 16.31
Vito Divac, šport
Vito Divac, šport
Da bo prišlo do napetosti, je bilo jasno že lani ob nastopu novega vodstva, saj je staro (po dveletnih pogajanjih) v soglasju z Mariborčani in Kranjskogorci podaljšalo pogodbo z marketinško agencijo Infront Sports & Media do leta 2016.

Novi predsednik Tomaž Lovše meni, da je bil to slab posel. Trdi, da ima boljšega ponudnika za TV pravice, kot je Infront. Imena ne želi razkriti, naredil pa bo vse, da pogodbo razdre, če Švicarji ne bodo izenačili ponudbe. Tudi od slovenskih organizatorjev zahteva novo delitev. Če je ne bo, je pripravljen celo ponuditi izvedbo drugim domačim organizatorjem oziroma Vitranc (posledično bržčas tudi Zlato lisico) spraviti pod okrilje zveze (tako kot je to Planica).

Nova pogodba z Infrontom naj bi ostala na enaki ravni, kot je bila v preteklem obdobju, kar pomeni, da bo organizatorjem slovenskih tekmovanj svetovnega pokala s TV pravicami in marketingom zagotavljala približno 60 odstotkov proračuna. To za Pokal Vitranc pomeni 560.000, za Zlato lisico pa 260.000 evrov. Smučarska zveza od tega dobi 25 odstotkov ... Po izračunih organizatorjev naj bi dve tekmi v alpskem smučanju (skupaj s posebnimi neposrednimi sredstvi FIS za razvoj smučanja) v blagajno zveze prinesli več kot 300.000 evrov. Lovše je želel že v letošnjem proračunu ta delež povečati na 45 odstotkov, vendar organizatorji obeh tekem niso pristali na to, saj bi jim močno ogrozilo že utečeno izvedbo.

Generalna sekretarja Vitranca in Zlate lisice Srečko Medven in Srečko Vilar trdita, da bi se morali s tako velikim odlivom denarja organizacijsko vrniti za dvajset let nazaj. »To pa pomeni postopno umiranje in bržčas tudi konec svetovnega pokala pri nas, saj se nihče v svetu ne želi vračati v preteklost,« opozarja na nevarnost Medven, Vilar pa dodaja, da zveza nikoli doslej z izvedbo uglednih tekem ni imela nobenih stroškov niti odgovornosti pri FIS. Prvi mož mariborske tekme opozarja tudi, da sta nosilca Vitranca in Zlate lisice kluba, ki morata po zakonu o društvih ves »zaslužek« prenesti na delovanje SK Branik oziroma ASK Kranjska Gora. Letos so Mariborčani zaradi odpovedi dveh tekem pridelali 500.000 evrov izgube. Pokriti jo bodo morali sami v nekaj naslednjih letih. Če bi bila tekma pod okriljem zveze, bi njej izstavili račun ...

V smučarskem ping-pongu je treba upoštevati, da ima Infront močan vpliv v svetovnem športu (vodi jo Philippe Blatter, sicer nečak slovitega predsednika FIFA, ima pa pod okriljem tudi svetovna prvenstva), skupaj s FIS pa ima tudi agencijo. V smučanju, tekih, skokih in deskanju ima 75 odstotkov televizijskih in marketinških pravic v 22 državah (med drugim v Kanadi, Franciji, Nemčiji, Italiji, Rusiji, Sloveniji, Švici, ZDA, na Kitajskem, Hrvaškem, Finskem, Japonskem in Norveškem), s katerimi so že pred letom dni podaljšali pogodbe do leta 2016. O njihovi moči ne gre dvomiti, tudi zategadelj, ker imajo močne lobiste, ki lahko Sloveniji hitro odvzamejo tekme. Prav tako ni dvomiti o tem, da sedanja organizacijska odbora Vitranca in Zlate lisice ne bosta pristala na centralizacijo, ker gre pač za utečeni izkušeni ekipi z znanjem, ki se je kovalo 47 oz. 50 let in ima močno zgodovinsko podlago. Vprašanje je tudi, kakšno podporo bo Lovše dobil v bazi oziroma klubih za morebitne radikalne poteze.

Navsezadnje sta tudi oba šefa Vilar in Medven že močno zasidrana v FIS in združenju organizatorjev tekem svetovnega pokala. Pomislekov, o katerih bo moral Lovše razmišljati, je veliko. Tone Vogrinec, ki je dolga leta vodil posle smučarske zveze, ima še kako prav, ko svetuje, da je treba strasti umiriti in se dogovoriti, da smučarska zveza dobi od Vitranca in Zlate lisice toliko, da ne bodo odstotki od TV pravic ogrozili izvedbe.