Če mislijo, da bo Cuche tiho, se bo raje poslovil

Švicarski smučarski veteran Didier Cuche je kot vodja smučarjev pri FIS večkrat v sporu z vodjo moških tekem za svetovni pokal Güntherjem Hujarajem, saj je prepričan, da so nekateri deli posameznih prog na tekmah za tekmovalce prenevarni. Podobno je bilo tudi pri nevarnem skoku Russi v Kvitfjellu, a je bil Cuche zaradi pritožbe celo finančno kaznovan.

Objavljeno
14. marec 2011 10.56
Posodobljeno
14. marec 2011 11.23
M. F., šport
M. F., šport
Kvitfjell – Vodja moških tekem za svetovni pokal Günther Hujara je s svojimi odločitvami na Norveškem (kot nemalokrat doslej) dvigal prah v karavani belega cirkusa. Potem ko ga je najstarejši zmagovalec tekem svetovnega pokala Švicar Didier Cuche kot predstavnik komisije smučarjev pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS) v telefonskem pogovoru pred obema smukoma nagovarjal, naj skrajša enega od skokov, saj ogroža varnost tekmovalcev, ga je Hujara zaradi nešportnega vedenja kaznoval s 5000 CHF (3820 €).

Dan pozneje veliki šef ni bil zadovoljen s superveleslalomsko postavitvijo trenerja slovenske ekipe Burkharda Schafferja, češ da je prehitra; naj jo postavi ponovno. Protislovno? Vodstvu FIS smučarski poznavalci že nekaj časa očitajo, da je zamudila učno poglavje o demokratičnem delovanju ... Zaplet med Cuchem in Hujaro je nastal, ko je Švicar Nemca opozoril na nevaren skok Russi. »Ni bil pripravljen narediti prav ničesar. Jasno sem mu povedal, naj ne pričakuje, da bom v javnosti ostal tiho, če skoka ne bo skrajšal,« je razpredal Cuche. »Prisluhnil sem njegovi pripombi, a ni bila izrečena na pravi način. Zato smo ga kaznovali,« se je odzval Hujara, ki je Švicarju poleg denarne kazni poslal še pisni opomin oziroma rumeni karton, kot je potegnil vzporednico z nogometom.

»Nisem mu grozil ali ga k čemu prisilil. Opozoril sem ga le na pomembnost zagotavljanja varnosti pri nevarnem skoku. Kot predstavnik tekmovalcev imam to pravico. Moja naloga zahteva opozarjanje na nevarnosti in strahove. Točno to sem storil. In na koncu sem jaz tisti, ki je izpadel idiot. Hujara pa je iz muhe naredil slona. Žalosten in razočaran sem nad njegovim odzivom. Zadnjo noč sem spal le tri ure, ker sem ves čas premleval nastali položaj,« ni skrival razočaranja zmagovalec 17 tekem za svetovni pokal, ki je po zapletu nepreklicno izstopil iz komisije tekmovalcev pri FIS. »Če dobronamernih predlogov nihče ne usliši, temveč me zaradi njih še kaznujejo, potem je škoda moje energije in zapravljenega časa,« je bil jezen Cuche, ki ga je odziv Hujare prizadel. Pripeljal ga je celo do tega, da bo razmišljal o nadaljevanju kariere: »Star bom 37 let, nisem več otrok. Če Günther misli, da bo vsakič, ko se bom oglasil, kričal name, potem tu nimam več kaj iskati,« je povedal dobitnik štirih malih kristalnih globusov.

Podprl ga je tudi slovenski smukač Andrej Šporn. Povedal je, da ob dobri vidljivosti tisti skok ni problematičen, a veliko bolj varen bi seveda bil, če bi ga skrajšali za nekaj centimetrov. Nekatere stvari gredo predaleč, je stopil v bran švicarskemu kolegu. Olje na ogenj je Hujara prilil tudi na zadnjem dejanju pred finalom sezone v Švici. Od trenerja slovenske ekipe za hitre discipline Schafferja je zahteval, naj popravi preveč odprto superveleslalomsko postavitev. Schaffer mu je odgovoril v svojem slogu – da proge ne bo dvakrat postavljal. Hujara se je odzval z rezervnim scenarijem; zakoličil jo je eden od avstrijskih trenerjev.