Cilj kolajna na OI, a brez nje ne bo razočaran

V novi sezoni bo biatlonec Jakov Fak tekmovalec z najboljšim statusom pri Fischerju.

Objavljeno
04. oktober 2013 00.32
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport

Ljubljana – »Hrvati hočemo vselej kolajne. Tudi slovenski košarkarji so si jo želeli. Če nimaš velikih sanj, nikoli ne boš segel visoko,« je Jakov Fak komentiral razplet eurobasketa. Tudi najboljši slovenski biatlonec ima zmagovalno miselnost in njej primerno visoke cilje.

Težko bi bilo kako drugače. Fakova izrazita lastnost je samozavest. Vselej verjame vase in poudarja, da do uspehov ne bi zmogel brez ekipe – povsem zaupa trenerjem in serviserjem, navsezadnje pa močno verjame tudi v svoje sotekmovalce.

»V prejšnji sezoni sem bil v seštevku svetovnega pokala četrti. V prihajajoči zimi se želim uvrstiti med trojico najboljših. Zavedam se, da je to visok cilj za majhno ekipo, a tudi tega, da imam kakovost, ki je potrebna za tak rezultat. Treba bo izkoristiti priložnosti,« se je ozrl k sezoni, v kateri bodo vrhunec olimpijske igre. Kolajno z najprestižnejšega tekmovanja že ima, v Vancouvru si je v šprintu pritekel bron. »Lepo bi bilo, da bi odličje prinesel tudi iz Sočija, vse bom naredil, da mi uspe. Vsekakor pa mi bo tokrat lažje tekmovati, ker jo že imam. Skratka, ne bi bil preveč razočaran, če bi se vrnil domov brez nje,« je pred odhodom na testiranja v Ramsau razmišljal Fak. Novo sezono bi rad začel na višji ravni kakor lani: »Želim si čim manj nihanj, več konstantnosti. Če bi za nazaj lahko kaj spremenil, bi izbrisal bolezen. Vse je lažje, če si zdrav,« se nadeja zime brez zdravstvenih preglavic. A težave z ramo, ki so se pojavile v začetku minule sezone in se vlekle skozi vso zimo, so se znova pojavile.

Ta čas z ekipo v Ramsauu testira smuči. Zaželel si je kakovosten material, saj se bo le z njim lahko meril z največjimi ekipami. V preteklosti je bil v primerjavi z najboljšimi tekmeci pogosto hendikepiran: »Zdaj sem prvi tekmovalec na Fischerjevih smučeh v svetovnem pokalu in upam, da mi bo ta status prinesel več ugodnosti pri izbiri materiala,« je poudaril tekmovalec iz Mrkoplja na Hrvaškem.

Priprave za sezono je ocenil za uspešne. Kaj je bilo tisto, kar je moral odpraviti, izboljšati, izpiliti? »Lepo je, če na tekmah dosegaš visoke uvrstitve, ob tem pa imaš še veliko prostora za napredek. Jaz ga imam tako pri teku kot streljanju. Vsekakor je sekunde lažje pridobiti v strelskem delu. Rad bi dvignil uspešnost streljanja nad 90 odstotkov. S tem bi bil na dovolj visoki strelski ravni, da bi se na skoraj vsaki tekmi bojeval za stopničke. Na zadnjih pripravah mi je padel odstotek uspešnosti, pred tem pa so bili rezultati nad 90 odstotki,« je razpredal Fak.

Poletne in jesenske priprave je trener Uroš Velepec popestril s kolesarstvom, veslanjem, tekom, pohodništvom ...

»Tek na rolkah je zelo monoton in naveličaš se ga hitreje kot teka na smučeh. Zato so takšne spremembe zelo dobrodošle. Sistem treninga mora biti usklajen tako, da je sprejemljiv za glavo in telo. Ni prav, če glava ni na mestu, ko je treba izvajati napore in biti natančen. Vedno se lahko uvede kakšna nova metoda. Skratka, nič glede treninga ni dorečenega, treba je poskušati novosti, saj nihče ne zagotavlja, da bo preverjena metoda, ki jo izvajaš iz leta v leto, vsakič uspešna,« je poudaril 26-letnik, ki mu med vsemi panogami, v katerih so se biatlonci preizkušali, najbolj ustreza kolesarstvo. »Nisem ravno ljubitelj hribov in pohodništva, tudi na Triglavu še nisem bil, toda tudi te treninge opravim z dušo in telesom,« je razkril.

Pozdravil je tudi priprave na višini v Franciji. »Z visoko nadmorsko višino nikoli nisem imel težav; v Anterselvi sem bil v prejšnji sezoni dvakrat na stopničkah in zato v Sočiju ne bi smel imeti nobenih preglavic. Bistveno je, da pridem na olimpijske igre zdrav in v dobri formi,« je še povedal tekmovalec, ki je lani na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto kolajno v šprintu.