Damjan še korak bliže lovoriki

Veter odpihnil tekmo velike nagrade FIS v Hinzenbachu, pred skakalci le še zaključek sezone v Klingenthalu.

Objavljeno
30. september 2013 12.24
Slovenija Kranj 06.10.2012 - Drzzavno prvenstvo v smuccarskih skokih. Na sliki DAMJAN Jernej. Foto: Leon Vidic/Delo
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Močan veter je prirediteljem v Hinzenbachu včeraj preprečil, da bi izvedli tekmo smučarskih skakalcev za veliko nagrado FIS. Ker je ne bodo nadomeščali, so se še povečale možnosti, da Jernej Damjan kot prvi Slovenec osvoji skupno lovoriko v poletnem »svetovnem pokalu«. Ljubljančan ima namreč pred četrtkovim finalom v Klingenthalu 79 točk naskoka pred drugim Andreasom Wellingerjem.

To pomeni, da bi Damjanu ob morebitnem zmagoslavju 18-letnega Nemca v areni Vogtland za končni uspeh zadostovalo že dvanajsto mesto. Zadnji, ki bi lahko skakalca ihanskega Sama še zrinil z vrha, je Norvežan Anders Bardal, ki pa na tretjem mestu zaostaja za zajetnih 96 točk, medtem ko četrtouvrščenega Vrhpoljčana Matjaža Pungertarja od vodilnega reprezentančnega kolega ločijo že 103 točke.

»Priznam, da sem že tudi sam malo preračunaval točke, vendar pa se z njimi nočem obremenjevati. V Klingenthalu si želim predvsem prikazati še dva dobra nastopa in dokazati, da sem lahko tudi v polni konkurenci pri vrhu,« je med čakanjem na večerjo poudaril 30-letni Ljubljančan in pribil, da si ni želel na takšen način (z odpovedjo) priigrati boljših kart za skupno zmago.

»Po eni strani nisem hotel priti brez boja do boljših možnosti za skupno lovoriko, po drugi pa mi je bilo povsem vseeno, kako se bodo odločili organizatorji. Nam je bilo pa vsem skupaj že ob prihodu na skakalnico jasno, da bodo le stežka izpeljali tekmo. Veter je bil pač premočan, dosegal je celo hitrost okrog 10 m/s in prav nič ni kazalo, da se bo umiril. Izvedba preizkušnje zatorej res ni bila mogoča, tako da je bila odpoved edina pravilna odločitev,« je razkril Damjan, ki se bo iz Hinzenbacha v Zgornji Avstriji proti Klingenthalu na skrajnem vzhodu Nemčije odpravil po današnjem zajtrku.

Na veliki napravi v areni Vogtland, na kateri se za veliki finale poletnega »svetovnega pokala« že pripravljajo Jaka Hvala, Robert Kranjec, Peter Prevc, Matjaž Pungertar in Jurij Tepeš, se bo jutri udeležil prostega treninga, uradni spored s kvalifikacijami bo pojutrišnjem, tekma pa v četrtek z začetkom ob 15.30.

»Skakalnica v Klingenthalu mi veliko bolj ustreza od te v Hinzenbachu, kjer je nalet izjemno specifičen. Ne pomnim, da bi me še kje drugje v zaletni smučini tako pretreslo, kot me je na tukajšnjem sobotnem treningu in kvalifikacijah,« je še zaupal izkušeni Ljubljančan, ki se bo prejkone v zgodovino smučarskih skokov vpisal kot prvi slovenski skupni zmagovalec velike nagrade FIS.