Damjan: Za lovoriko še hud boj

Drevi kvalifikacije v smučarskih skokih za finale VN FIS.

Objavljeno
01. oktober 2013 21.54
Slovenija.Planica.19.03.2011 Jernej Damjan na danasnji ekipni tekmi.Foto:Matej Druznik/DELO
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport

Ljubljana – V Klingenthalu je že vse nared za jutrišnjo zadnjo tekmo letošnje velike nagrade FIS v smučarskih skokih oziroma veliki dvoboj med Ljubljančanom Jernejem Damjanom (419 točk) in Nemcem Andreasom Wellingerjem (340) za skupno zmago v poletnem »svetovnem pokalu«. V igri zanjo je sicer še tudi Norvežan Anders Bardal (323), vendar so njegove možnosti pravzaprav nične.

Na Damjanovo srečo niti Wellinger nima preveč dobrih kart. Mladi Nemec, ki je 28. avgusta praznoval 18. rojstni dan, za ducat let starejšim Ljubljančanom namreč zaostaja za zajetnih 79 točk. To pomeni, da mora skakalec ihanskega Sama v primeru Wellingerjeve zmage za osvojitev lovorike zasesti vsaj 12. mesto, če pa bo veliki nemški up drugi, bi Damjanu za končni uspeh zadostovalo že 29. mesto. Navzlic temu Andreasovi navijači verjamejo, da lahko njihov ljubljenec še nadomesti zaostanek, kar kaže tudi anketa na priljubljeni spletni strani (skispringen.com), po kateri je še včeraj pozno popoldne skoraj 67 odstotkov sodelujočih več možnosti za končno zmagoslavje pripisovalo 18-letniku iz Ruhpoldinga.

Kljub precejšnjemu naskoku je Damjan pred velikim finalom poletnega »svetovnega pokala« v areni Vogtland (HS-140), na kateri bodo kvalifikacije danes ob 18.30, tekma pa jutri z začetkom ob 15.30, sila previden in se (še) ne počuti kot skupni zmagovalec. »Moja prednost je res velika, toda vseeno menim, da bo bitka za lovoriko še huda. Marsikaj se še lahko zgodi,« je razmišljal 30-letni Ljubljančan, pri čemer je imel verjetno v mislih tudi svoje pretekle nastope v Klingenthalu, kjer si je svoj najboljši dosežek s sedmim mestom priskakal ob ognjenem krstu leta 2006. Zatem je na preizkušnjah za veliko nagrado FIS v areni Vogtland nanizal deseto (2007), 34. ('09), 48. ('10) in predlani 22. mesto.


Toda položaj je zdaj vendarle bistveno drugačen, saj Damjan poleti že dolgo oziroma še nikdar ni tako dobro skakal. »Po obupni prejšnji sezoni sem si pred prvimi letošnjimi tekmami med elito želel le, da bi osvojil nekaj točk, zdaj pa kar vodim. Res sem vesel, ker sem si dokazal, da sem lahko spet nazaj na vrhu. To je čudovit občutek. Moj najhujši tekmec je zdaj seveda Wellinger, upam, da ga bom ugnal tudi v četrtek. To je to, konec zgodbe,« je še dejal naš dolgoletni reprezentant, ki je na najboljši poti, da kot prvi Slovenec osvoji »svetovni pokal na plastiki«. Najbližje sta mu bila doslej Robert Kranjec (leta 2009) in Jurij Tepeš ('12), ki sta v skupnem seštevku končala na drugih mestih, oba pa bosta ob Damjanu, Jaki Hvali, Petru Prevcu in Matjažu Pungertarju pod slovensko zastavo skakala tudi na tokratnem finalu velike nagrade FIS.