Damjan že danes v rumeni majici?

Jernej Damjan je včeraj v Almatiju zaostal le za Andersom Bardalom, danes bo tam še druga tekma poletne velike nagrade.

Objavljeno
22. september 2013 13.50
Jernej Damjan mad tekmo celinskega pokala v Kranju 06. julija 2013
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Almati – Jernej Damjan je še naprej v življenjski formi, kar zadeva poletni »svetovni pokal« v smučarskih skokih. Z včerajšnjim drugim mestom v Almatiju se je namreč veselil še tretje uvrstitve na oder za najboljše skakalce v mesecu dni, kolikor jih je pred tem skupaj zbral v osmih letih.

Da je 30-letni Ljubljančan znova kandidat za preboj med najboljšo trojico, je nakazal že na uradnem treningu, potrdil pa v uvodni seriji, v kateri je s skokom, dolgim 129,5 metra, pristal na četrtem mestu za Norvežanom Andersom Bardalom (131 m), reprezentančnim kolegom Andražem Pograjcem (136 m) in Fincem Ollijem Muotko (132,5 m).

V finalu je nato Damjan zablestel v vsem sijaju in poskrbel celo za največjo daljavo tekme (139,5 m), s katero je preskočil in prehitel tako Muotko (132 m) kot Pograjca (129,5 m). Za štiri metre je bil daljši tudi od Bardala (135,5 m), ki pa je skočil z nižjega zaletišča, poleg tega je dobil višje ocene za slog, tako da je še povečal prednost iz prvega »polčasa« in teden dni po podvigu v Nižnjem Tagilu še drugič okusil slast zmage v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS).

»Z zdajšnjo formo sem seveda zelo zadovoljen, čeprav mi je šlo na treningu še bolje od nog,« je na tiskovni konferenci dejal 31-letni Norvežan, pri čemer je imel v mislih svoj sijajni petkov polet (141,5 m), s katerim je kar za tri metre preskočil rekord velike naprave v Almatiju, ki ga je lani dosegel Robert Kranjec. Zadnji zmagi vlivata Bardalu optimizem pred olimpijskimi igrami prihodnje leto v Sočiju. »Kdo ve, morda pa bom tam res med favoriti, saj sta skakalnici v Nižnjem Tagilu in Almatiju zelo podobni tistim v Sočiju,« je razmišljal svetovni prvak s srednje naprave v Predazzu '13.

Znova je bil nasmejan tudi Damjan, saj se je v skupnem seštevku poletnega »svetovnega pokala« zavihtel celo na drugo mesto, pri čemer ga od vodilnega Nemca Andreasa Wellingerja loči pičla točka. Gotovo tudi sam ni pričakoval, da se bo po katastrofalni zimi 2012/13, v kateri ni osvojil niti točke, v takšnem slogu vrnil med elito. »V Almati smo prispeli v torek in že prvi trening mi je uspel zelo dobro. V nadaljevanju so bili moji skoki do poskusne serije zgolj povprečni, na tekmi pa sta bila spet dobra, še posebno finalni mi je zares všeč. Takšna bom skušal prikazati na nedeljski preizkušnji,« je omenil skakalec ihanskega Sama, ki bi se lahko v zgodovino skokov vpisal kot prvi slovenski skupni zmagovalec velike nagrade FIS.

Že po današnji tekmi (prva serija je bila prestavljena na 16.15) bo najverjetneje prevzel vodstvo v točkovanju, saj Wellingerja tako kot tretjeuvrščenega Poljaka Krzysztofa Bieguna ni v Kazahstanu, pred četrtouvrščenim Bardalom pa ima Damjan že 66 točk prednosti. Med udarno deseterico, ki ima že vnaprej zagotovljene nastope na tekmah, se je z včerajšnjim sedmim mestom, na katerem je tudi v skupni razvrstitvi, utrdil tudi Matjaž Pungertar. Andraž Pograjc je z drugega mesta po uvodni seriji nazadoval na končno deveto, Anže Semenič si je s 16. mestom priskakal svoj najboljši dosežek med elito, med dobitnike točk se je prebil tudi Nejc Dežman (20.), za las pa je brez njih na 31. mestu včeraj ostal Rok Justin.