Dvojno slovensko slavje v ruskem Ribinsku

Katja Višnar in Vesna Fabjan sta ob odsotnosti najboljše slovenske smučarske tekačice Petre Majdič v Ribinsku prišli do izjemnega uspeha v šprintu v prosti tehniki, saj sta zasedli najvišji mesti. Zmaga je pripadla Fabjanovi, medtem ko je z drugim mestom do uspeha kariere prišla Višnarjeva.

Objavljeno
05. februar 2011 11.15
David Osojnik., delo.si
David Osojnik., delo.si
Ribinsk - Na 1,3 kilometra dolgi progi sta slovenski smučarski tekačici Katja Višnar in Vesna Fabjan v sprinterski preizkušnji v prosti tehniki prišli do zgodovinskega dvojnega slavja. Na najvišjo stopničko se je povzpela Fabjanova, medtem ko je Višnarjeva z drugim mestom dosegla naboljši dosežek v svoji karieri. O izjemnem nastopu Slovenk priča tudi dejstvo, da sta ugnali tudi vodilno v skupnem seštevku Poljakinjo Justyno Kowalczyk, ki je bila na koncu tretja.

»Lahko rečem, da mi je Rybinsk res pisan na kožo, saj tu vedno dosegam dobre rezultate. Lani sem prvič zmagala, letos ponovno, hkrati pa je letos tudi prva dvojna zmaga, kar je vredno še toliko več. Res pa je, da je bila današnja tekma zame zelo težka. Pred samim startom sem bila zelo nervozna, ker sem potrebovala neko potrditev, da sem sposobna priti nazaj po vseh teh težavah z boleznijo. Tako sem zraven imela še tekmo same s seboj, a sedaj sem se znebila tistega bremena in vem, da sem na dobri poti. Vem, da sem dobro trenirala in se počasi vračam nazaj. Upam, da se bo do svetovnega prvenstva forma še malo dvignila,« je po tekmi dejala Fabjanova.

»Neverjetno, res! Že to, da sva bili obe v finalu, je bil velik uspeh. Nato sva upali, da bova že takoj od starta naprej v ospredju in bi tako sami lahko narekovali tempo, kar nama je tudi uspelo. To nama je uspevalo vse do cilja in res, neverjetno - prvo in drugo mesto. Sem zelo zadovoljna z mojim tekom, kaj naj sploh še rečem ... V polfinalu sem odtekla taktično, v zaključku sem varčevala z močmi, saj sem videla, da sem močna. Nisem imela problemov s trdimi nogami ali čem podobnim, skratka res sem se počutila odlično. Tudi v finalu sem takoj vedela, da se lahko enakovredno borim z ostalimi in da mi ne bo zmanjkalo moči. Vesela sem, da mi je uspelo in sem prišla do drugega mesta. To je vsekakor eden najlepših dni v mojem življenju,« je bila najboljšega dosežka v svoji karieri vesela Višnarjeva.

Majdičeve v Rusijo ni bilo

Slovenski uspeh se je napovedoval že v kvalifikacijah, kjer je bila Višnarjeva najhitrejša (2:52,01), drugo mesto pa je pripadlo Fabjanovi (+2,49). V izločilnih bojih je nastopila tudi Čebaškova, ki je bila 10. (+6,94), a nato izpadla v četrtfinalu.

Fabjanova je tako ponovila lanskoletni ruski uspeh, ko je prav tako v sprintu pokorila vse svoje tekmice. Tudi tretja slovenska predstavnica Alenka Čebašek je lahko zadovoljna s svojimi današnjimi nastopi, saj je prvič v karieri prišla do točk svetovnega pokala.

Najboljša slovenska tekačica na smučeh Petra Majdič se je odločila, da v Rusijo ne bo odpotovala, saj se želi čim bolje pripraviti na prihajajoče svetovno prvenstvo, za podobno potezo se je odločilo tudi precej preostalih najboljših smučarskih tekačic.

Klavžar se ni uspel prebiti skozi kvalifikacije

Boštjan Klavžar je kot edini slovenski predstavnik na tekmi smučarskih tekačev v prosti tehniki na 1,3 kilometra izpadel že v kvalifikacijah, saj je za najhitrejšim, domačinom Aleksejem Petjukom, zaostal 8,37 sekunde. Klavžar je na koncu zasedel 38. mesto.

Izidi ženskega sprinta v Ribinsku:
1. Vesna Fabjan (Slo)
2. Katja Višnar (Slo)
3. Justyna Kowalczyk (Pol)
4. Magda Genuin (Ita)
5. Arianna Follis (Ita)
6. Marianna Longa (Ita)
...
13. Alenka Čebašek (Slo)

Skupni seštevek svetovnega pokala (ž):

1. Justyna Kowalczyk (Pol) 1576 točk
2. Arianna Follis (Ita) 975
3. Marit Bjoergen (Nor) 922
4. Marianna Longa (Ita) 888
5. Petra Majdič (Slo) 864
...
28. Vesna Fabjan (Slo) 217
29. Katja Višnar (Slo) 202
71. Barbara Jezeršek (Slo) 30
77. Alenka Čebašek (Slo) 20
85. Mirjam Cossettini (Slo) 15