Ekipna tekma brez Slovencev

Na SP alpskih smučarjev v Garmisch-Partenkirchnu je danes prost dan, jutri pa smučarje čaka ekipna preizkušnja v paralelnem veleslalomu. Na njej Slovenci ne bodo sodelovali.

Objavljeno
15. februar 2011 17.14
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Po dnevu tekmovalnega premora se bo svetovno prvenstvo v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu nadaljevalo z ekipno tekmo, na kateri pa ne bo Slovencev. Prvič na SP bodo za ekipne medalje tekmovali v paralelnem veleslalomu; doslej so se merili v superveleslalomu in slalomu, piše STA.

Novost so prvič pripravili pred dvema letoma na finalu pokala prav v Garmisch-Partenkirchnu, kjer so zmagovalci presenetljivo postali Čehi pred Švicarji in Avstrijci. Leta 2009 na SP v Val d'Iseru je ekipna tekma, ki ni v olimpijskem programu, zaradi slabega vremena odpadla, leta 2007 v Aareju pa so zmagali Avstrijci in osvojili zlato pred Švedsko in Švico.

Na ekipni tekmi na tem SP bodo nastopile reprezentance z največ po šestimi člani ter z najmanj po dvema moškima ali ženskama. V vsakem krogu tekmovanja na izločanje bo lahko posameznik nastopil le enkrat. Zmagovalec paralelnega dvoboja bo ekipi priboril eno točko. V primeru izenačenja (2:2) se bosta seštela časa najboljšega moškega in ženskega člana ekipe, zmagala pa bo reprezentanca s hitrejšim časom.

Maria Riesch ne bo tekmovala za Nemčijo

Vodilna v svetovnem pokalu alpskih smučark, Maria Riesch je zaradi bolezni in slabega počutja že odpovedala sredin ekipni nastop na ekipni tekmi. Čeprav je okrevala po gripi, se je pridružila Kathrin Hölzl, svetovni veleslalomski prvakinji, in Viktoriji Rebensburg, olimpijski veleslalomski zmagovalki, ki ne bosta nastopili zaradi zdravstvenih težav.

Na startu ekipne tekme tako ne bo treh najboljši nemških tekmovalk, ki jih bodo nadomestile Lena Dürr, Veronika Staber in Veronique Hronek, moški tabor gostiteljev pa bodo zastopali Felix Neureuther, Fritz Dopfer in Stefan Luitz, poroča STA.

Avstrijska ekipa najmočnejša

Medtem pa v avstrijskem taboru že kujejo načrt, kako ubraniti zlato kolajno izpred štirih let. Po številnih odpovedih bo bržkone avstrijska ekipa med najmočnejšimi na moštveni preizkušnji v Ga-Pa. Zanjo bodo namreč nastopili nova svetovna prvakinja v smuku in superveleslalomu Elisabeth Görgl, zlata v superkombinaciji Anna Fenninger, četrti v smuku Romed Baumann, četrti v superkombinaciji Benjamin Raich, poleg njih pa še vodilna slalomistka v svetovnem pokalu Marlies Schild, Michaela Kirchgasser in Philipp Schörghofer.