EKSKLUZIVNO: z Anžetom Kopitarjem v slačilnici LA Kings

Delov novinar Siniša Uroševič je v newyorškem Madison Square Gardnu po tekmi NHL moštev New York Rangers in Los Angeles Kings klepetal s slovenskim zvezdnikom Anžetom Kopitarjem.

Objavljeno
19. februar 2011 00.08
Siniša Uroševič, šport, New York
Siniša Uroševič, šport, New York
New York – Iz zornega kota udeležencev v EBEL, nam najbližjem hokejskem tekmovanju na spodobni ravni, se nam zdijo že tri zaporedne tekme na tujem za akterje zahtevna ovira. Najmočnejše globalno klubsko tekmovanje na ledenih ploskvah, tako opevana NHL, pa že dolgo ohranja vozni red. In tako se ta čas Los Angeles, čigar nastopi so med slovenskimi hokejskimi zanesenjaki zavoljo prvega zvezdnika Anžeta Kopitarja vedno znova pod posebnim povečevalnim steklom, približuje koncu niza 12 tekem zapovrstjo v gosteh! Bera petih zmag po 60 minutah in treh v podaljšku ali kazenskih strelih je izjemna, vodilni slovenski hokejist je blizu druge zaporedne uvrstitve v končnico NHL.

Nič novega. Tako bi lahko najlažje strnili prve občutke med obiskom »Kopistarja« ob tem podaljšanem newyorškem koncu tedna. Našemu vodilnemu asu ledenih ploskev namreč še naprej pripada največ odgovornosti v moštvu, soigralci ga spoštujejo, trener je prav njemu podelil vlogo zadnjega izvajalca kazenskega strela na četrtkov večer, privrženci moštva iz Los Angelesa tudi v New Yorku vzneseno korakajo po dvorani z njegovo »enajstico«. V pogovorih s poročevalci od vsepovsod pa ohranja prijaznost, se ne prepušča samovšečnosti ali evforiji in tudi ko ekonom prazni še zadnje koše z odpadki ter pospravlja opremo v prostorne zaboje, 23-letni hokejist, doma s Hrušice nad Jesenicami, kot zadnji v slačilnici še ne prekinja pogovora z Delovim poročevalcem.

Podpisani si je namreč v dvajsettisočglavi množici kultnega Madison Square Gardna ogledal četrtkovo gostovanje gostov iz Kalifornije pri moštvu New York Rangers – domače moštvo je po kazenskih strelih slavilo zmago s 4:3, naš igralec je prispeval podajo. Danes je pred Kralji iz Los Angelesa še tekma na Long Islandu. Na otoku, ki ga od najožjega mestnega središča loči približno ura vožnje s hitrim vlakom. Tu se bo danes Kopitar s soigralci spopadel z gostujočim izzivom zaporedne številke 11, po nesrečnem četrtkovem spodrsljaju po kazenskih strelih je tokrat želja odščipniti zmago moštvu, ki – v nasprotju z mestnimi tekmeci in četrtkovimi zmagovalci proti Kraljem – nima več realnih možnosti za končnico. Druščina iz Los Angelesa pa ji je prav blizu, čeprav že diši po lani doživetem scenariju trepetanja prav do konca.

»Če se zdaj ozrem v našo slačilnico za eno leto v preteklost in jo primerjam z zdajšnjim ozračjem, je zdaj ta čas opaziti še več samozavesti. Fantje so lani po dolgih sušnih letih v Los Angeles vrnili končnico, prav zato so zdaj še bolj prepričani o njej,« pravi cenjeni Slovenec, ki je z novo podajo za enega od treh golov svojega moštva spet izboljšal svoje statistične podatke. Na lestvici strelcev NHL je 13. (17 golov in 38 podaj), v vodstvu je Steve Stamkos (Tampa Bay; 40+35), prvi igralec Los Angelesa za Kopitarjem pa je Justin Willliams (35.; 20+26). »Tudi proti moštvu New York Rangers sem ohranil povprečje podaje na tekmo, zdaj le pogrešam še kakšen gol. Nisem prav natančen v zadnjih tednih,« se tudi samokritično ozre udarni adut svojega moštva, a ostaja predvsem zadovoljen ob zadnji moštveni beri točk z niza gostovanj. Le pri kazenskih strelih na newyorškem ledu ni šlo Kraljem v četrtek, ko je zadnji strel izvajal slovenski napadalec.

»Henrik Lundqvist je odličen vratar, kot pogosto v kazenskih strelih je bil pač vnovič zmagovalec dvoboja,« je omenil Kopitar, ki pa bi bil prav lahko med strelci že po prvi akciji na tekmi. Številnim častilcem domačega moštva je kar zastal dih po pičli minuti, mnogi med njimi si še niso niti prinesli vročih hrenovk in krompirčkov, brez katerih le redki spremljajo tekme na tribunah. »Tudi sam si nisem mislil, da se mi bo tako hitro ponudila priložnost, še bolj pa me je presenetil Lundqvist, ko se je tako bliskovito raztegnil od ene vratnice do druge. Preblizu sem mu bil, da bi ustrezno dvignil plošček,« je še povedal hokejist, s katerim smo pred včerajšnjo tekmo na Long Islandu pogovarjali še podrobneje o severnoameriškem hokejskem občinstvu in tudi Slovencih na tribunah, načrtih v naši reprezentanci pod vodstvom očeta Matjaža, zasebnih zadevah, EBEL, tekmi All Star NHL in sanjskemu utripu, ki spremlja tekme končnice. Pogovor bomo objavili v začetku prihodnjega tedna.