Fak in druščina končno dočakali vrnitev na sneg

V pričakovanju olimpijske zime bo biatlonska reprezentanca testirala nove smuči na avstrijskem ledeniku.

Objavljeno
01. oktober 2013 22.08
Predstavitev biatlonske ekipe v Ljubljani 01.Oktobra 2013.
Siniša Uroševič, šport
Siniša Uroševič, šport

Ljubljana – Padec temperatur pri priči prikliče misel na zimske dneve in tako je tudi med biatlonci, ki so včeraj odšli na uvodno testiranje smuči na snegu. Pod delom pokljuških priprav so potegnili črto, se včeraj zbrali v Centru energetskih rešitev, po druženju s pokrovitelji in novinarji pa se odpravili v Ramsau.

Ob vznožju ledenika Dachsteina so se v preteklosti že večkrat zbrali, a v zadnjih letih jih tam – najbolj zavoljo temeljite prenove Pokljuke – ni bilo. »Pogrešam testiranje na snegu pred sezono. Tu nam konkurenca uhaja in če se bomo hoteli boriti z njo v olimpijski zimi, bomo na tem področju morali storiti korak naprej,« je ob slovesu od prejšnje sezone dejal Uroš Velepec, včeraj pa je svojim besedam le prikimal: »Fischer je kot naš glavni opremljevalec smuči pripravil novo olimpijsko serijo. Nekatere pare že imamo, zato bo prav dobrodošlo, da jih do konca tedna preizkusimo na Dachsteinu. Lenart Oblak pa bo štartal na smučeh Rossignol, saj želimo ohranjati stik tudi z drugimi opremljevalci.«

Na ledeniku je sicer 20 cm snega, smučina omogoča testiranje, nočne temperature so pod ničlo, zato gre pričakovati ustrezne razmere za nadaljevanje priprav. Po nedeljski vrnitvi iz Avstrije bosta pred reprezentanti zahtevna tedna rolkarskega treninga na Pokljuki ter v Obertilliachu na Tirolskem, nakar se bo že začelo ugibanje o prvih snežinkah na Gorenjskem ali vsaj pripravi umetnega snega.

Če sodimo po razpletu zadnjih dveh sezon ter kolajnah na svetovnih prvenstvih v Ruhpoldingu in Novem Mestu, vodilni adut slovenske reprezentance ostaja Jakov Fak, četrtouvrščeni v skupnem seštevku svetovnega pokala. Pred zadnjo postajo v Sibiriji je še kazalo, da bo sezono sklenil na stopničkah med najboljšimi tremi. »Prav hudo mi je bilo, ko se je tako razpletlo, a pred menoj so že novi cilji,« je omenil včeraj in mikrofon podal naši vodilni biatlonki Teji Gregorin, ki je sicer prav med včerajšnjim snidenjem z novinarji podpisala novo pogodbo z Jelovico. Poletna popotnica v sezono ji je zmaga na ekshibicijski tekmi osmih povabljenih tekmovalk v Püttlingenu, kraju v Posarju tik ob nemški meji s Francijo. Tudi Bauerjeva odskočna deska v zimo je spodbudna, saj je osvojil naslov svetovnega prvaka v poletnem biatlonu. Novinca med udarno izbrano vrsto, ki se bo sicer temeljito predstavila na tradicionalni novembrski konferenci tik pred začetkom tekmovalne sezone, sta Lenart Oblak in Anja Eržen.

Za najboljše je poglavitni cilj zime olimpijski nastop v Sočiju. Očitno ni še povsem izgubljena možnost štarta slovenske mešane štafete, ki si sprva po togih pravilih ni priborila norme, toda na vseh velikih tekmovanjih zadnjih let ji je pripadla vidna vloga – v Ruhpoldingu 2012 celo srebrna kolajna –, zato ni nemogoče posebno vabilo.

V zakulisju slovenske biatlonske zgodbe in senci tekmovalnih priprav na res mikavno olimpijsko sezono se je začelo tudi odštevanje do volilne seje skupščine, na kateri se bo Peter Zupan poslovil od dolgoletnega mesta predsednika zbora za biatlon SZS. A povsem mirne vesti: navzlic gospodarski krizi so pokrovitelji že poskrbeli za uresničitev proračuna v olimpijski zimi.