Fak zadovoljen s trenutno formo

Slovenski reprezentant v biatlonu Jakov Fak že nestrpno pričakuje novo tekmovalno sezono.

Objavljeno
17. september 2013 11.07
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Pokljuka - Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak te dni stopnjuje formo pred začetkom nove tekmovalne sezone, v kateri bo na olimpijskih igrah v Sočiju branil bronasto kolajno na 10-kilometrski razdalji, v svetovnem pokalu pa želi doseči čim boljši rezultat.

Jakov Fak je svojo dobro formo potrdil konec tedna na državnem prvenstvu v poletnem biatlonu, kjer je osvojil naslov prvaka, zdaj pa že nestrpno pričakuje prve tekme svetovnega pokala:

»Meni se zdi, da bolje ne gre. Najraje bi videl, da bi se sezona začela že jutri, saj se bojim, da bo šla forma navzdol. Po drugi strani pa vem, da lahko popravim detajle. Zadovoljen sem z delom, a garajo tudi tekmeci in v biatlonu drugega recepta, kot je trdo delo, ni,« je povedal hrvaški biatlonec v slovenski reprezentanci.

Čeprav je zadovoljen s svojo telesno pripravljenostjo, pa streljanje še ni na vrhunski ravni. To je potrdilo tudo državno prvenstvu v poletnem biatlonu, kjer je bil na štirih streljanjih dvakrat nenatančen: »To moram še popraviti, če se želim v svetovnem pokalu pozimi potegovati za visoko uvrstitev. Veliko dela me še čaka, zase upam le, da bom ostal zdrav,« dodaja Fak.

Glavni trener slovenske reprezentance Uroš Velepec je zelo zadovoljen z njegovim trdim delom, saj je Fak konec tedna na Pokljuki za več kot trideset sekud izboljšal izide v enakem lanskem obdobju.

Bauer motiviran po uspehu v Italiji

Tudi drugi najboljši slovenski biatlonec Klemen Bauer, ki je na poletnem biatlonskem svetovnem prvenstvu zmagal v zasledovanju, želi izboljšati svoje streljanje:

»Tam sem dobil potrditev, da gre streljanje v pravo smer, saj je na svetovnem prvenstvu drugače kot na treningu, kjer gre vse v polno, na tekmi pa je prisotnih veliko drugih dejavnikov. Do zime nameravam prav streljanju posvetiti še veliko pozornosti,« je uvodoma povedal Bauer, ki je priznal, da tekaško še ni na ravni Faka. »Dobro, da imamo Jakova. Ko se bom držal njega, bom vedel, da je to to. A ne smemo biti prenagljeni s formo, do zime je še precej časa. Vedeti je treba tudi, da tekme na rolkah niso povsem stoodstotna primerjava. Seveda so nek pokazatelj, a pozimi lahko pride do velikih sprememb. Prave primerjave bo dala zima,« zaključuje Bauer.

Izmed ostalih reprezentantov se Janez Marič pripravlja po lastnem programu, korak naprej pa sta naredila Peter Dokl in vse boljši Simon Kočevar.

Gregorin: Tekaška forma še ni prava

Teja Gregorin, ki v zadnjih letih dosega najboljše dosežke izmed vseh slovenskih biatlonk, še ni povsem zadovoljna s svojo telesno pripravljenostjo:

»Tekaška forma še ni prava, a boljše je, da to pokažem pozimi, ko bo to potrebno. Tudi strelsko imam leže in stoje nekaj težav, kar bo treba še malo analizirati. Morda so bile tukaj krive rolke, saj sicer treniramo na obrabljenih kolesih, te so bile nove in položaj ni bil tako stabilen. Vsekakor bo treba napake do zime odpraviti in mislim, da je opozorilo na državnem prvenstvu prišlo ob pravem času. Državno prvenstvo morda ni pravi pokazatelj, drugače je bilo ob zmagi na tekmi v nemškem Püttlingenu, kjer je nastopal svetovni vrh in priprava v primerjavi s tekmicami nikakor ni slaba,« je povedala Gregorinova, ki je na Pokljuki osvojila naslov državne prvakinje v poletnem biatlonu.

V ženski konkurenci druga najboljša ostaja Andreja Mali, veliko pa obeta novinka v slovenski vrsti Anja Eržen, ostale mlajše tekmovalce pa še čaka dokazovanje.

Biatlonci in biatlonke bodo novo sezono svetovnega pokala začeli 22. novembra v Östersundu.