Favoriti so znani, a presenečenja vselej mogoča

Prihodnji teden se v nemškem Garmisch-Partenkirchnu začenja svetovno prvenstvo v alpskem smučanju (7.-20. februar). Favoriti za kolajne so znani, a žar velikih tekmovanj mnogokrat pripelje tudi do presenečenj.

Objavljeno
01. februar 2011 16.01
Š. Ro., delo.si
Š. Ro., delo.si
Garmisch-Partenkirchen - Med slovenskimi smučarji je kajpak glavo kandidatka za kolajno Tina Maze, ki bo branila veleslalomsko srebro iz Val d'Isera, v slovenski reprezentanci upajo tudi na preboj smukačev Andreja Šporna in Andreja Jermana. Ob njih bodo v Ga-Pa zagotovo odpotovali še Maruša Ferk, Ana Kobal, Mitja Valenčič, Matic Skube, Gašper Markič, Aleš Gorza, Andrej Križaj in Rok Perko, ostale morebitne potnike bo vodstvo določilo po zadnjih tekmah svetovnega pokala in MSP.
Skupaj naj bi na svetovnem prvenstvu sicer nastopilo najmanj 11 Slovencev.

Med kandidati za odhod v Ga-PA je bila sicer tudi Tina Robnik, ki pa je na mladinskem SP hudo padla in pred dnevi preživela operacijo treh vretenc, ki je trajala kar pet ur. Nesrečno Robnikovo bodo konec tedna z letalom prepeljali v ljubljanski klinčni center, čaka pa jo vsaj pol leta rehabilitacije, kar pomeni, da je letošnja sezona zanjo že izgubljena.

»Cilji so še naprej visoki. Drugega glede na uspehe v preteklih letih ni pričakovati. Konec tega tedna v Zwislu bo prvi pokazatelj trenutne forme. Še vedno imam namreč težave s poškodbami in močnimi bolečinami, zaradi česar ni lahko trenirati. Upam, da bo na tekmah boljše. Pred SP v Val d'Iseru in olimpijskimi igrami v Vancouvru ni več takega pritiska, ker sem že na prejšnjih velikih tekmah dosegala kolajne. Tako je psihični pritisk sedaj manjši,« je prek videokonference povedala Mazejeva, ki že nekaj dni trenira slalom in veleslalom v Pitztalu.

Sodeč po tekmah svetovnega pokala, so favoriti znani. Velik pritisk bo zlasti na domačo adutinjo in vodilno v svetovnem pokalu Mario Riesch, ki bo smučala tako rekoč na domačem dvorišču. Njena glavna tekmica v hitrih disciplinah bo Lindsey Vonn, v slalomu pa Marlies Schild in Tanja Poutiainen. V veleslalomu bosta v ospredju drugi dve Nemki: Kathrin Hölzl, ki bo branila zlato iz Val d'Isera, in Viktoria Rebensburg, čeprav glavna favoritinja za zlato ostaja Francozinja Tessa Worley.

Tudi v moški konkurenci se ve, kdo je v najboljši formi, da osvoji največ kolajn. Ivica Kostelić je z rekordnim nizom v januarju favorit v vseh disciplinah, zlasti pa v slalomu in superkombinaciji, ki pa se ji Hrvat po nekaterih napovedih namerava odpovedati. Kot je zatrdil na zadnjih tekmah, mu več kot kolajne na SP pomeni to, da ostane v dobri formi in sezono zaključi z velikim kristalnim globusom, ki si ga tako zelo želi. Čeprav je malo verjetno, da kdo do konca sezone izniči njegovo prednost 475 točk, a Kostelić želi biti pripravljen na vse. V slalomu bo njegov glavni nasprotni Francoz Jean Baptiste Grange, v hitrih disciplinah pa je po zmagah v Kitzbühlu in Chamonixu absolutni favorit za zmago Didier Cuche, še več možnosti ima ob oslabljeni avstrijski ekipi.

Dogajanje v Ga-Pa se bo začelo s slovesnim odprtjem v ponedeljek, 7. februarja, prvenstvo pa bodo v torek, 8. februarja odprle smučarke s superveleslalomom.

Spored SP 2011:
8. februar: superveleslalom (Ž), 11.00
9. februar: superveleslalom (M), 11.00
10. februar: trening smuka (M), 10.00, trening smuka (Ž), 12.30
11. februar: superkombinacija (Ž), 10.00 in 14.00, trening smuka (M) 12.30
12. februar: smuk (M), 11.00, trening smuka (Ž) 13.30
13. februar: smuk (Ž), 11.00, trening smuka (M), 13.30
14. februar: superkombinacija (M) 10.00 in 14.00
15. februar: prost dan
16. februar: ekipna tekma, 11.00
17. februar: veleslalom (Ž), 10.00 in 13.30,
18. februar: veleslalom (M), 10.00 in 13.30
19. februar: slalom (Ž), 10.00 in 13.30
20. februar: slalom (M), 10.00 in 14.00