Ferkova v Leviju za slalomsko vrnitev

S treningi v Čilu je bila zadovoljna tudi ekipa slovenskih smučark pod vodstvom Andreja Možine.

Objavljeno
01. oktober 2012 14.02
Slovenija.Pokljuka.17.10.2011 Marusa Ferk na predstavitvi smucarske reprezentance na Pokljuki.Foto:Matej Druznik/DELO
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Spomladanska smuka na južni polobli se je za odlično pripravo na novo sezono izkazala tudi za šesterico Slovenk, ki so v La Parvi tri tedne trenirala pod vodstvom Andreja Možine. Ugodne razmere, raznoliki tereni in odlične možnosti za trening vseh štirih disciplin so razlogi za zadovoljstvo in optimizem pred začetkom tekmovalne sezone.

Trener ženske reprezentance za hitre discipline je ključnim pripravam dal pozitivno oceno. Kot je dejal, je bila snežna podlaga v primerjavi s prejšnjimi leti odlična, vremenske razmere so smučarjem šle na roko. »Opravili smo tudi nekaj primerjav z italijanskimi reprezentantkami, še prej so nam družbo delali slovenski fantje ter francoska in ruska ekipa. Tako smo po načrtu opravili ves zastavljeni program, preizkusili zlasti veliko smuči za hitre discipline. Predvsem pa smo zadovoljni, da smo se vrnili brez poškodb,« je povedal Možina. Maruša Ferk, Ilka Štuhec, Vanja Brodnik, Tina Robnik, Ana Bucik in Katja Horvat so ob tem do zadnjih podrobnosti osvojile tudi nove smuči, trener pa je ob tem še izpostavil pogumen pristop mladih tekmovalk, ki počasi delajo velike korake v hitrih disciplinah.

S treningi smuka in superveleslaloma je bila zadovoljna tudi Ferkova in dejala, da se iz Čila vrača z veliko dobrimi podatki. »Vadili smo v različnih razmerah. Imeli smo trde in mehke proge, skoke, 'valove', difuzno svetlobo ... Zdaj manjkajo le še malenkosti. Izboljšala sem tudi svoj položaj na smučeh, sem bolj zanesljiva v zavojih, še bolj uporabljam spodnjo smučko,« je opisala. Vseeno bo zdaj za nekaj časa odložila najdaljše smuči, nezadržno se namreč bližata tradicionalni uvodni tekmi svetovnega pokala: veleslalom v Söldnu in slalom v Leviju. Zato bodo v naslednjih jesenskih tednih v ospredju tehnične discipline, za katere je odgovoren Denis Šteharnik.

Ferkova je kot »dolžnica« v slalomu v La Parvi pokazala napredek, z več igrivosti, napadalnosti in izboljšano štartno številko po dobrih nastopih na evropskih pokalih v minuli sezoni pa se bo skušala vrniti na raven izpred nekaj sezon, ko je že stala tudi na zmagovalnem odru. »Občutek v slalomu je dober, stopila sem korak naprej. Mislim, da so bili zadovoljni tudi trenerji. Malce sem spremenila način smučanja, spet sem bolj agresivna,« je povedala Ferkova, ki bo skoraj zagotovo nastopila na slalomskem uvodu na Finskem. Zadnjo besedo o tem, kdo bo smučal na prvih tekmah, bo imel Šteharnik, s katerim pa Ferkova v minuli sezoni ni veliko sodelovala. Zadovoljna z delom z Možino in njegovo ekipo niti ni natančno vedela, kako bo videti njeno kombiniranje tehničnih in hitrih disciplin. Zdi se, da jasnega načrta nimajo niti trenerji, ki pa vseeno zagotavljajo, da se bosta ekipi vendarle skušali združiti na naslednjih oktobrskih treningih v Hintertuxu.

A še prej se bo Gorenjka posvetila kondicijski pripravi, zaradi operacije kolena po koncu prejšnje sezone jo je opravljala po posebnem programu Roka Brezavščka. Slednji je poleti nekoliko spremenil njen ustaljeni način vadbe, več poudarka pridobivanju mišične mase pa je menda rezultate dalo že v Čilu. »Trenirali smo na precejšnji nadmorski višini, po dve disciplini na dan. To je precejšen zalogaj, a mi je vseeno dobro uspevalo. Še več, povsem zadnjo vožnjo sem lahko odpeljala najbolje doslej,« je bila zadovoljna Ferkova, ki je pred nekaj dnevi praznovala 24. rojstni dan.